Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Frambozen snoeien en opbinden, stekelig maar noodzakelijk

Frambozen snoeien

Waarom moet je framboos snoeien ?

Elk jaar moeten je frambozenstruiken gesnoeid worden, logisch want mocht je nooit snoeien dan krijg je een verwilderde plant die weinig of geen smaakvolle vruchten geeft. Frambozen snoeien is eenvoudig, zeker met onze toptips.


Er is niet enkel de snoei van je frambozenstruik.  Na het snoeien kun je je frambozen planten ook best uitdunnen. Frambozen willen vaak de wijde wereld in en dat gebeurt best met een beetje goede zorg van jou.


Als je dan alle frambozen planten gesnoeid en uitgedund hebt, kun je ze ook best opbinden.  Dit om de scheuten mooi te positioneren in de zon en om te vermijden dat ze door het gewicht van de vruchten tegen de grond gaan hangen en rotten.


Framboos snoeien, uitdunnen en opbinden verbetert de lichtinval en luchtcirculatie, waardoor de potentiële druk van ziekten en plagen afneemt. In dit artikel leg ik je alles uit.


Als frambozen niet gesnoeid worden, zijn ze hun eigen ergste onkruid. Wanneer er teveel scheuten overvol raken, concurreren ze om zonlicht, waardoor de beschaduwde bladeren en knoppen op de onderste helft van de plant afsterven. Zonder die knoppen heb je minder vruchtdragende takken en een veel kleinere oogst.

Zeer belangrijk : zomerframbozen versus herfstframbozen

Het belangrijkste wat je moet weten over frambozen snoeien is het verschil tussen de zomerframbozen en de herfstframbozen.  Hier komt ie:


De nieuwe scheuten van zomerframbozen zijn strikt vegetatief tijdens hun eerste groeiseizoen. Dat betekent dat die scheuten van zomerframbozen tijdens het eerste jaar nog geen vruchten produceren. Het jaar daarop bloeien diezelfde scheuten wél en produceren ze je langverwachte vruchten. Daarna sterven de scheuten af. Dit is het moment waarop je deze scheuten mag wegsnoeien.


De groei- en vruchtkenmerken van herfstframbozen zijn lichtjes verschillend. Herfstframbozen produceren frambozen op de scheuten van het huidige seizoen. Op het einde van het jaar snoei je de scheuten terug tegen de grond.  


Een herfstframboos heeft dus tijdens de winter geen scheuten, een zomerframboos heeft die wel. 

Een goede snoeischaar en een goed paar kandschoenen komt bij frambozen snoeien altijd van pas. 

Wanneer frambozenstruiken snoeien?

Wanneer zomerframbozen snoeien

Zomerframbozen dragen zoals eerder gezegd hun vruchten op tweejarig hout (stengels die het vorige jaar groeiden). Maar wanneer kun je ze snoeien ? 


  • Na de oogst (juli-augustus): Dit is het moment om de stengels die vruchten hebben gedragen te verwijderen, omdat deze stengels daarna nooit meer vruchten zullen dragen. Snoei ze vlak bij de grond af.  Dit is het beste moment omdat de nieuwe scheuten van dit jaar (die volgend jaar frambozen moeten produceren) dan meer licht, lucht en voeding krijgen. 
  • Winter: Als je ze niet direct na de oogst hebt gesnoeid, kun je ook in de winter (februari-maart) de oude, fruitdragende stengels verwijderen voordat het nieuwe groeiseizoen begint.  Je kunt alsnog de inmiddels tweejarige scheuten opbinden. 

Wanneer herfstframbozen snoeien

Herfstframbozen dragen hun vruchten op eenjarig hout (eerstejaarsstengels), de snoei is dus minder complex. Deze frambozen kunnen in de herfst of het vroege voorjaar gesnoeid worden.


Wanneer:

  • Herfst (november-december): Na de oogst kun je de takken die de vruchten hebben gedragen volledig tot de grond afsnijden.
  • Vroeg voorjaar (februari-maart): Als je liever wacht tot het vroege voorjaar, kun je de oude stengels dan afsnijden. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker de groeiplaatsen van het nieuwe jaar kunt zien.
  • Zomer : Je zult zien dat zich bij gezonde planten tal van nieuwe uitlopers gevormd hebben.  Deze geven straks allemaal vruchten.  Dun ze ook uit op 15 cm uit elkaar.  Bij jonge planten die nog niet zoveel uitlopers produceren kun je deze zomersnoei overslaan. 

Volgende stap bij frambozen snoeien : evalueren en uitdunnen

Belangrijk : Uitdunnen doe je na het verwijderen van takken die al vruchten gedragen hebben.  


Uitdunnen doe je bij zomerframbozen net voor de winter.  Bij herfstframbozen zijn er vlak voor de winter geen scheuten want je snoeit de planten volledig terug.  Je kunt wel aan het begin van de zomer (zoals hierboven al gezegd) een selectie maken welk éénjarig hout je wilt behouden.   De sterkste scheuten zijn dan al goed duidelijk.  Ik hou de scheuten liefst mooi in de rij en op +/- 15 cm afstand.  


Bij zomerframbozen evalueer je je plantenrij na de laatste oogst en snoei je alle vruchtdragende takken weg van dit jaar en ook de takken die er zwak, dun of kort uitzien.  Je wilt alleen de hoogste, dikste en gezondst uitziende stokken in de rij overhouden. Ga door met het wegsnoeien van de minder sterke scheuten en verdeel de scheuten die je wilt houden. Zorg ervoor dat de scheuten niet te dicht staan, zo zetten ze elkaar niet in de schaduw.  Ik dun mijn scheuten ook hier uit op +/- 15 cm.  Ik heb zo op termijn dus 6 scheuten over per lopende meter. 

Een voorbeeld : Bovenstaande foto nam ik begin oktober. Deze zomerframboos, waar enkel nog de nieuwe scheuten aanstaan die dit jaar groeiden, moet nog wat uitgedund worden. Meestal hou ik +/- om de 15 centimeter een scheut over die ik dan opbind. Elk jaar hou je meer scheuten over omdat de plant steeds breder gaat. De levende scheuten die ik uitdun trek ik met tuinhandschoenen uit. Meestal komt er dan ook een mooi wortelgestel mee zodat ik die plant ook weer elders in mijn tuin kan uitplanten.


Te drukke struiken (foto boven) concurreren ook om voedingsstoffen en water, wat leidt tot kleine, slecht smakende vruchten. En de schaduwrijke, vochtige omstandigheden rond een dicht struikgewas zijn een magneet voor schimmelziekten, zoals grijsrot, sporenziekte en anthracnose.

Op bovenstaande foto zie je de ravage die ik aangericht heb.  Maar het is nodig om heel veel scheuten te verwijderen.  Het goede nieuws is dat ik van al deze uitgetrokken scheuten een nieuw bed gemaakt heb aan de voorkant van mijn huis.  Een groot succes. Ik trek de uitlopers uit met de hand, de wortels breken vanzelf. Als je een beetje wortels hebt, mag je er op rekenen dat de planten verder groeien. 


Hier zie je een nieuwe frambozen rij.  Met de uitlopers van 1 jaar kan ik 8 meter nieuwe fruithaag maken. 

Er rest je nog één werkje. Je frambozen opbinden

Wanneer je struiken fier gesnoeid zijn (zomerframbozen na de oogst en herfstframbozen in de vroege zomer) bind je ze best op.  


Ik heb een geleidingssysteem met 3 of 4 horizontale draden.  Ik raad palen aan van 2 meter die ik een 50-60 diep sla.  Om de 4 tot 5 meter moet je een paal slaan.  De buitenste palen fixeer je met grond ankers.  Je kunt je gegalvaniseerde ijzerdraad van 2mm aan de buitenste palen vast maken.  Heb je daartussen nog tussenpalen staan, dan rijg je de draad door de gaten in de tussenpalen.  Vanaf de grond hang je 3 draden op de afstanden 40-80-120 cm maar 50-100-150 of iets in die buurt kan ook.  Ik gebruik Gripple medium draadspanners, zo is aanspannen kinderspel. 


Omdat ik ook bramen, tayberries en Japanse wijnbes heb, zijn mijn palen 2m50 en heb ik vier draden op 50-100-150-200.  Ik heb gewoon 1 lange rij gemaakt.  Ik geef je enkele foto's en een lijst met producten die ik gebruik of toch zou aanraden. 


Dit is mijn lange rij kleinfruit naast mijn huis (foto 29/11/2024).  De zomerframbozen zijn opgebonden, de herfstframbozen kortgeknipt. 

Hier nog wat foto's van mijn bindmateriaal: Ik start met de buitenste palen en de grondankers.  Met een ankerkabel maak ik de ankerkabel vast aan de buitenpaal.  Ik gebruik een zware buitenpaal van 2,70m.  Omdat deze schuin staat komt ze in hoogte overeen met de tussenpalen van 2,5 meter

Het grondanker zorgt dat mijn draden spannen blijven

Hier zie je een tussenpaal van 2m50, enkel voor frambozen kun je ook de palen van 2 meter gebruiken zowel als eind- als tussenpaal.  Door de gaten in de paal kun je je gegalvaniseerde draad gewoon doortrekken. 


Op de tweede foto zie je een Gripple medium draadspanner.  Aan beide zijden stop je een draad en spannen maar.  De lintjes die je ziet komen van mijn min max bindtang.  Ik verslijt kilometers van die lintjes per jaar.  Ik en mijn planten zouden niet zonder kunnen.  De lintjes zijn biologisch afbreekbaar maar houden het wel een par jaar uit.  Voor permanent aanbinden gebruik je best andere bindmateriaal zoals de vigne fix rubbertjes.     

Zo moestuinvrienden.  Ik hoop dat je een mooi zicht gekregen hebt op hoe je je frambozen moet snoeien.   Ik ben een frambozen freak.  Ik maak bier, jam en siroop en er gaat geen dag voorbij dat ik geen framboos proef, nee niet altijd bier 😘


Warme groeten en veel frambozen gewenst, 

Tom

Over de blogger

Mijn naam is Tom en ik ben mede-eigenaar van Plukkers.com. Ik ben papa van twee zonnetjes van dochters en ik heb een schat van een vrouw. Toen ik in 2014 van een kale plek in het gazon een kruidentuintje maakte, kreeg ik een heel apart gevoel van binnen. Ik voelde meteen dat het geen bevlieging was maar de start van een onweerstaanbare en vurige passie. Ik wilde alles weten en schreef wat ik leerde ook weg naar mijn website Moestuinweetjes, intussen heet die Plukkers.com. Ik wil ook andere mensen begeesteren om hun eigen voedsel te kweken. Aan mijn huis in Wielsbeke ligt mijn droomtuin met serre, moestuin en een hobby-wijngaard met 333 wijnstokken. Naast wijn maak ik binnenshuis ook lekker bier om af en toe met mate(n) het leven te vieren. Ik toast met jou op een boeiend, rijk gevuld leven onder het motto : “Maak het zelf !”.