Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Voorjaarsperikelen - Wim

Voorjaarsperikelen - Wim

VOORJAARSPERIKELEN

Tuin Wim Boers Wims Moestuin
Zo de foto laat zien is mijn tuin nog lang niet aan kweken toe, dat is ook maar goed, want ik ben er ook nog niet aan toe …… Voorjaarsperikelen, ik lees het overal al, wanneer zaai ik dit, wanneer zaai, ik dat, hebben jullie de tuinbonen al in, de volle grond etc… Nee, in de volle grond heb ik nog niks, daar is het ook nog veel te koud voor. En zaaien in een bakje voor het raam? Voor de één is dat nog te vroeg en voor een ander al bijna te laat, want tja, je kunt niet achter blijven bij de rest. Buiten dat wat anderen doen, heb ik het plan gemaakt om eens een keer een paar potjes met paprika's binnen te zaaien, voor het raam. Ze staan er nog niet boven, dus ik kan er nog weinig over zeggen. Wel zijn er van de zes bloemkool zaadjes, drie plantjes boven gekomen. Ja ik weet het, veel te vroeg, maar voor mij is het een testje of het kan of niet. En ik wil ook wel eens wat meer gekleurde paprika's, dus misschien lukt het. Het is ook nog een verschil waar je woont, woon je in het westen dan is de temperatuur vaak iets milder dan wanneer je in het het noorden of oosten woont, als je ze buiten wilt uitplanten in het voorjaar moet de temperatuur daar aan meewerken. Maar voor al die spannende dingen die door ons hoofd gaan, moeten er eerst zaden worden besteld of gekocht worden, nu geloof ik dat de meesten van ons al wel de zaden en het plantgoed besteld of al in huis hebben en dat sommige nog zoekende zijn naar een product, want tja, welk ras bonen neem je, wat zijn de lekkerste worteltjes, neem ik langwerpige of ronde bieten, welke pepers zijn lekker scherp, welke paprika's en tomaten komen er in mijn tuin en welk ras aardappelen is geschikt voor de grond van mijn tuin. Allemaal vragen die in de Facebookgroep Moestuin worden gesteld en zo goed mogelijk worden beantwoordt. Gelukkig maar, want zo komen we veel te weten en ook op www.moestuinweetjes.com kun je veel informatie lezen.
Struikprinsessenbonen Boterkoningin Wims gele struikbonen
En als we alle zaden binnen hebben…: “TROTS” dat we zijn, prachtig, al die zakjes, even lezen op de achterkant, wanneer zaaien.. Ja wanneer, binnen dus boven de verwarming, daar had ik het net al over, maar je kunt ook nog even wachten, als het wat warmer wordt en je in de kas kunt zaaien, dat is pas mooi en veel gemakkelijker dan in de kamer tussen de bloempotten voor het raam. Maar dan moeten de temperaturen wel iets hoger zijn, zon op de kas geeft in het voorjaar al snel een mooie temperatuur in de kas, maar 's nachts kan het nog koud zijn en zelfs vriezen, daar moet je wel rekening mee houden, een elektrische deken kan goed van pas komen, onder de kweekbakjes en dan op stand 1, bubbeltjesplastic over de bakjes, dat doe ik zelf ook vaak, is ook een mogelijkheid. Waar zaai je in? In mijn bakjes (vleesbakjes van plastic, championsbakjes, kersenbakjes en nog veel meer mogelijkheden) komt gewone potgrond, soms gemengd met een beetje scherp zand. Anderen gebruiken zaai of stekgrond, ieder heeft daarin zijn eigen ervaringen en keuze. Ik druk altijd de grond, langs de randen van het bakje, iets aan, dat heb ik op school geleerd, dat zou schimmel minder kans geven. Dat heb ik dus ook altijd nog gedaan, of het werkelijk verschil maakt weet ik dus niet.
wim4 Zaailingen
En dan maar wachten en iedere dag kijken of er al iets boven de grond uitkomt, spannend! Blij en verrast als er iets groens verschijnt, direct een foto van maken en op FacEbook in de groep plaatsen, alsof er een baby'tje geboren is en wij daarvan de trotse ouders zijn … prachtig toch!!! Maar dan moeten ze ook nog groeien en het mogen geen lange sprietjes worden, dus gaan ze van de warme kamer naar een ruimte op kamertemperatuur. Niet teveel water geven heb ik geleerd, want dan krijg je juist lange slappe sprietjes. Nee bij minder vocht moeten de worteltjes op zoek naar voeding en wordt het wortelgestel sterker. Het is net als een boom die geplant wordt met steun van een boompaal, heel fijn voor die boom dat hij steun krijgt, hij kan nu lekker lui opgroeien. Maar na 2 jaar kun je zo'n paal wel verwijderen, dan moet de boom het zelf doen en zal hij wortels aanmaken om sterk te worden, om vast te staan in de grond, zodat hij niet ten onder gaat aan de eerste de beste storm. Maar de boom waar de paal te lang bij blijft staan, zal zelf niet zijn best doen, want die hangt lekker lui tegen de paal, er kan niets gebeuren, maar wordt jaren later de paal toch weggehaald en er komt een onverwachte storm, dan heeft ze het veel moeilijker om overeind te blijven. Dus ook voor de kleine zaailingen geldt dat ze moeten leren op eigen “beentje”te staan. Als ze al wat groeien en het steeltje is toch nog iets te lang, kun je bij het oppotten het plantje iets dieper zetten. Sommige werken ook met aquarium bakjes en met lampen, er is veel mogelijk. De volgende keer gaan we hier verder mee, dan zijn er misschien al meer moestuinders bezig met het kweken en wie weet wat we in februari nog kunnen verwachten … een elfstedentocht? Een mooie temperatuur die ons aan het spitten of op een andere manier aanzet om de grond te bewerken? Of nog meer voorjaarsperikelen geeft… we wachten af. Wim

Alles voor je ambachtelijke hobby's