Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Wim Boers : "Het einde nadert ... "

Winterkool

"Het einde nadert ..."

Het einde nadert, nee, niet het einde van mijn leven, althans, dat hoop ik niet… Ook niet het einde van de wereld, hoewel sommigen dat bijna denken. Zelfs niet het einde van de tuinhobby, hoewel daar vast wel een keer een eind aan komt. Nee, het najaar is gekomen en het tuinseizoen loopt op zijn einde, niet voor iedereen, maar voor de meesten onder ons zit het er binnenkort even op, de tuin gaat dan rusten, net als de tuinman/-vrouw.
kolen
Natuurlijk staat er nog van alles op de tuin, de boerenkool, de spruitkool en diverse andere kolen kunnen gerust blijven staan voorlopig. Vorst is goed voor de boerenkool en de spruitjes. Waarom? Nou de vorst zet het zetmeel in bijvoorbeeld de boerenkool om in suikers, waardoor de smaak beter wordt. maxresdefault Er zijn natuurlijk ook liefhebbers die de boerenkool zover krijgen door het in de vriezer te leggen. Ik spreek maar even voor mezelf, zoals ook de rest van het verhaal mijn ervaringen zijn, dat wil niet zeggen dat andere suggesties niet goed zouden zijn. Misschien wel beter, ik ben ook maar een boeren moestuinder…
suikerbrood
De groenlof, ook bekend als suikerbrood of suikertop, staat er nu redelijk bij, nog plantjes van ca. 15 – 20 cm, maar met dit mooie weer van de laatste twee weken oktober, komen ze nog ver heen. groenlof In 2014 heb ik het ingevroren rond eind november tot half december, dus het heeft nog ruim de tijd om te groeien. groenlof / suikerbrood, is een echte najaarsgroente, geeft prachtige vol in elkaar groeiende kroppen, de buitenste bladeren verdwijnen in de konijnenhokken, konijnen zijn er gek op, de rest in het kippenhok. De mooie binnenkrop is voor de moestuinder… wel iets bitter van smaak, net als witlof, maar een heerlijke groente. Hoe je het eet is aan jezelf, hier wordt het gekookt en met gekookte aardappelen met een beetje jus door elkaar geprakt, heerlijk! Maar anderen eten het rauw als salade, ik heb het geprobeerd, voor mij was dat eenmalig, maar ja, wat een boer niet kent…. Misschien is het anders bereidt wel heel lekker.
snijbiet
Snijbiet heb ik afgesneden en 4 dagen later alweer vol op kunnen oogsten, mooie jonge bladeren en dat eind oktober. Laatst las ik in de Facebook Moestuin groep, dat iemand schreef dat je snijbiet gewoon in de winter in de grond kunt laten staan en dat het dan in het voorjaar gewoon weer uitloopt, die ervaring heb ik zelf nog niet, maar ik heb wel geleerd dat als je in het najaar de snijbiet met wortel en al uit de grond trekt en op de composthoop gooit, dat het in het voorjaar nog leeft en dat het ondergespit zelfs nog weer boven komt. Dat is best lastig. Ik zou het advies van de tuinder eens kunnen uitproberen door ze deze winter te laten staan, misschien heb ik dan weer iets geleerd.
prei
De prei, selderij en peterselie kunnen rustig staan blijven, deze lopen in het voorjaar wel weer uit, daar kun je dan nog van oogsten tot dat ze doorschieten en gaan bloeien. prei krijgt dan hardere stengels en het blad van de selderij en peterselie wordt er niet mooier op. Karen van Herck Prei
aardbeien
De aardbeien die ik bijna 5 jaar in een grote bloempot bij huis onder een heester had staan, had ik in april in de moestuin uitgeplant, 5 plantjes, al die jaren nooit vrucht gedragen, zaten nu dit jaar vol bloemen en aardbeien én… allemaal jonge uitlopers, deze eraf gehaald en uitgeplant op een nieuw bedje, van die 5 plantjes heb ik er nu 50, ja ik weet dat ik al aan de late kant was met het planten, maar wat er af komt in 2016 is meegenomen, ik t voorjaar zal ik ze nog een beetje bemesten. Er was ooit eens in het voorjaar een boer zijn aardbeien aan het bemesten, waar zijn kleindochter van 6 jaar bij stond te kijken, Hij had een hoopje oude paardenmest en was daar mee bezig, toen het kleine meisje vroeg: “opa, wat doet u daar?” waarop de oude man antwoordde: “ik strooi paardenvijgen over de aardbeien”, waarop het kind antwoordde: “O, wat raar, mamma strooit er altijd suiker over”….. ;) , tja ...
planning 2016
Afijn, zo loopt alles op zijn eind en als de tuin rust en de tuinder thuis zit, denkt deze laatste alweer aan wat hij / zij het komende jaar gaat zaaien en planten, kijkt de zadengidsen thuis of op internet na. Zoekt naar aparte zaden of ruilt ze onderling met de andere moestuinders, kijkt naar aardappelrassen die het beste bij zijn tuingrond passen etc…
moestuinweetjes.com
Er zijn diverse zaadhandels waar je je zaden kunt kopen of bestellen, zelfs op Moestuinweetjes.com kun je zaden bestellen, niet dat ik nu reclame wil maken, maar het is mooi dat het hier kan en dat je hier tevens kunt lezen hoe je het zaait en wat je er wel en niet naast kunt zetten., om het beste resultaat te behalen. Als de Kerstdagen achter de rug zijn en we het jaar zijn uit geknald, komen er alweer de vragen van wanneer zaai ik dit en wanneer dat. Sommige bakjes zaden staan dan alweer boven de verwarming … soms zaai je dingen te vroeg, andere te laat, geeft niks, daar leer je van. Het einde nadert…. maar een nieuw tuinseizoen staat binnenkort weer voor de deur … en dat is sneller dan je denkt. Wim

Alles voor je ambachtelijke hobby's