Wim schrijft een cursiefje over Moestuinweetjes
Moestuinweetjes,
De naam zegt het al: Moestuinweetjes, weetjes over hoe je het beste groenten kunt kweken, maar ook fruit en andere producten, zoals Tom ons de laatste tijd laat zien over zijn wijnstokken.
Op de site van www.moestuinweetjes.com lees je allerlei informatie en is er een zaaikalender te zien die je wegwijs maakt wat je elke maand kunt zaaien, het hele jaar door en ook al denk je dat het nu in november/ december zon beetje gedaan is met de tuin, lees je dat velen al in oktober de Knoflook hebben geplant, dat je nu zelfs nog winter uien kunt planten en dat er ook nog andere mogelijkheden zijn, dus kijk gerust eens op de site.
Ook lees je daar verhalen hoe je iets kunt kweken, met de nodige tips, die wij dan weer de weetjes noemen.
Allerlei materialen die nodig zijn voor de tuin vind je hier ook, van bakjes om in te zaaien, groeilampen, gereedschappen groot en klein, meststoffen, potjes, zadenmappen ,die ook heel handig zijn.. tot kweekbakken toe, kijk eens rond er is genoeg te zien.
Je begrijpt natuurlijk al dat als je dit alles leest, dat je snel naar de winkel wilt, maar welke winkel?
Ook daar is bij moestuinweetjes aan gedacht, er is een prachtige winkel waar je alles wat je nodig hebt kunt bestellen. De kwaliteit is zeer goed en alles wordt altijd snel geleverd, iets dat we allemaal graag willen.
Wat je ook leest in het mapje winkel, dat zijn de tuinzaden en het pootgoed. De zaden van Horti Tops en van Buzzy seeds zijn zaden van een prima kwaliteit. Een hele lijst van zaden kom je tegen, bladgewassen, knolgewassen, vruchtgewassen en noem maar op. Achterop de zakjes staat precies vermeldt hoe je zaaien moet, wanneer en wat de beste tijd is, dat is al een mooi begin. Verder staat er bij ieder product een beschrijving.
Op de Facebook groep Moestuin, die verbonden is aan Moestuinweetjes, lees je alle dagen verhalen van leden, die ook jou dolgraag helpen bij het moestuinieren. Maar misschien weet jij ook weer dingen over de tuin die anderen niet weten, zo weten twee vaak meer dan één en zo kunnen we met alle plezier onze hobby uitvoeren.
Wat bestellen we aan zaden? Vaak bestellen we teveel, de andere keer weer te weinig, denk goed na wat je aan tuin hebt en hoeveel je uit elk zakje zaaien kunt. Soms kun je met één zakje wel drie jaar verder, let op de datum achter op het zakje, die geeft aan hoelang je de zaden kunt zaaien, maar vaak is dat langer dan de datum die er op staat.
Begin je voor het eerst met een tuin, kijk dan wat je makkelijk kunt zaaien en wat je ook lekker vindt natuurlijk. Kijk wat voor grond je hebt , zorg voor een goede bemesting, vroeger ging er een kar koemest of paardenmest op de tuin, ieder jaar weer. Koemest werkt langzamer en paardenmest broeit en is na een jaar wel uitgewerkt. Tegenwoordig trekken mensen niet graag meer met oude mest van de boerderij of kunnen er gewoon niet zo makkelijk aankomen. Koemestkorrels is dan al een mooi begin.
In februari zou je eerst al wat kalk kunnen aanbrengen op de tuin, dat is goed tegen te zure grond.
Bij het bewerken van de grond, hoe je dat ook wilt doen, zou je dan koemestkorrels kunnen strooien en vaak strooi ik dan nog wat lavameel, mineralen die de grond verrijken.
Er zijn veel meer meststoffen, kijk voor jezelf wat je nodig hebt, ook deze producten vind je terug in de winkel. Lees het eens rustig na op de site.
December is een mooie tijd om de zaden te bestellen, een tuinman of tuinvrouw is altijd blij om een cadeautje van de Sint te krijgen of een zadenpakketje onder de kerstboom te vinden, dus maak eens iemand heel blij.
Van sla zaai je een paar zaadjes en niet een heel zakje zaad, want je hebt niks aan 200 kroppen sla in één keer, dus zaai er een paar en drie weken later weer een paar, dan heb je later steeds verse sla, een weetje dus om niet te vergeten.
Veel lezers denken misschien wel van dat wist ik al lang, maar ook ik zaai na 40 jaar moestuin soms wel eens iets teveel. In sommige zakjes zitten maar heel weinig zaden, bijvoorbeeld paprikas
. sommige zakjes met extra goede zaden, bevatten soms maar 15 zaden, maar achteraf blijkt dat dat meer dan genoeg was.
Van worteltjes zaai je wél wat meer, want je eet niet één wortel per keer, dus je zaait er een rijtje van, zorg dat de zaadjes iets uit elkaar liggen, zodat de jonge plantjes zich goed kunnen ontwikkelen.
Zaai je het zakje helemaal leeg in één rij, dan merk je later dat het niet veel wordt, doordat ze veel te dicht op elkaar staan. Ook bij Rode bieten moet je daarvoor oppassen. Rode bieten zaad bestaat uit kleine ruwe bolletjes die je zaait, maar in één zon ruw bolletje zitten misschien wel vijf kleine zaadjes, wat dus vijf plantjes kunnen worden, geef ze daarom de nodige ruimte.
Kolen moeten veel ruimte hebben, minstens wel 40x50 cm uit elkaar, dus wil je kolen zaaien, zaai dan een paar zaadjes van ieder soort, koolzaad kiemt vrij snel en komen haast altijd allemaal wel op. Dus voor je het weet zie je de plantjes al groeien. Dan lijken ze nog klein, maar na een aantal weken kun je ze uit planten en dan hebben ze ruimte nodig.
Vind je dat allemaal teveel werk en heb je liever een paar plantjes, dat kan natuurlijk ook, in het voorjaar kun je bij Moestuinweetjes allerlei plantjes bestellen, van sla en andijvie tot koolrabi en allerlei kolen. Net zo gemakkelijk en alles wordt netjes verpakt thuisgestuurd.
Als je zaden gaat bestellen, dan bestel je vaak ook pootaardappelen, op de site lees je dat er heel veel soorten zijn, biologisch of niet biologisch. Kijk naar wat je graag eet, een stevige aardappel of een bloemige aardappel, zo maak je makkelijker een keuze en weet je nog steeds niet wat de beste aardappel voor jou is? Ook hierover kun je in de grote moestuingroep op Facebook de vragen stellen en krijg je dan wel tips of andere ideeën die je helpen om een goede keus te maken. Ook zijn er natuurlijk nog veel andere zaden, zoals kruiden en bloemen, neem goed de tijd om alles te bekijken.
Moestuinweetjes, weetjes die nodig zijn om een goed resultaat te boeken en nee, natuurlijk lukt het niet altijd, niet alles gaat vanzelf, het weer speelt ook mee en dat kun je helaas nog niet zelf regelen. Maar veel lukt wel en vooral al het plezier dat je beleeft aan het werken in de moestuin is al heel fijn.
Als je in het voorjaar iets lekkers uit de tuin op tafel zet en iedereen er lekker van eet, dan weet je waar je het voor doet. Je eigen gezonde groenten, zelf gekweekt, niks is lekkerder en dat is ook een weetje! Succes met de plannen voor het nieuwe jaar en kijk eens rond op de site, er is vast wel iets wat je blij maakt.
Wim Boers.