Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Pompoen : Reuzepompoenen kweken

Pompoen Atlantic Giant Moestuinweetjes

Iedereen heeft ze wel al gezien, de enorme pompoenen waarmee moestuiniers pronken. Deze jongens of meisjes doen het niet voor een stevige maaltijd zoals wij meesten groenten of fruit kweken in onze moestuin. Ze doen het voor de sport, de spanning van de weging, de kunst om een plant tot het uiterste te drijven, ... en zoveel meer. Lid van onze Facebook groep Moestuin Dries Van der Vennet legt uit hoe je te werk gaat. Benodigdheden:
  • Een goed zaadje
  • Groot stuk grond
  • Voedingsrijke bodem
  • Tijd
  • Geluk

Het zaad

Het kweken van een reuzenpompoen begint met het selecteren van een goed zaadje. De zaden hier verkrijgbaar in de webwinkel van Moestuinweetjes bevatten de genetica om zonder al te veel moeite een pompoen van 200kg voort te brengen. Steekt u er echter meer tijd en werk in, dan zijn gewichten van 500kg en meer ook zeker haalbaar! DRIES1015_v De elite zaden krijgen elk hun eigen benaming, zoals:
  • 1015VanderVennet12
    • 1015 = gewicht in pond = ong. 460kg
    • VanderVennet = achternaam van de kweker
    • 12 = jaartal waarin de pompoen gekweekt is
De kruising van de 1015Vandervennet12 is 1674Marsh10 x 1544Revier09. Dit wil dus zeggen dat de kweker een pompoen gekweekt heeft van 460 kg uit een zaadje van een pompoen van 759 kg, die bestoven is met een mannelijke bloem die afkomstig is van een plant uit een zaadje van een pompoen die 700 kg woog. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar 1 ding is zeker! De zaden hier verkrijgbaar zijn een zeer goede start naar succes!

De grond

pompoenen houden van een voedingsrijke en luchtige bodem. U doet dus zeker geen kwaad door veel compost en oude stalmest toe te voegen. Andere organische meststoffen zijn ook geen probleem, maar let op met synthetische meststoffen! Bij een te grote hoeveelheid kunnen deze de plant verbranden. grond Om een zeer grote pompoen te kweken heeft u wel een groot stuk grond nodig. Een oppervlakte tussen 45 en 80 vierkante meter is geen overbodige luxe! Uiteraard kan u op een kleiner stuk grond ook al een bezienswaardige pompoen kweken.

Zaaien

schuur Het is aan te raden om de zijkanten (NIET de punt) van het zaadje met een nagelvijltje of fijn schuurpapier lichtjes (!!!) te bewerken, zodat het straks makkelijker kan openbarsten. Het helpt ook wel om het zaadje voor het planten, enkele uren in lauw water te laten weken. Gebruik een vrij grote pot en probeer de potgrond op kamertemperatuur te houden. Ideaal is ongeveer 25°C. Plant het zaadje met de punt naar beneden op een 1-2cm diepte. Maak de potgrond niet te vochtig, anders bestaat de kans dat het zaadje gaat rotten. Eenmaal het plantje zichtbaar is (4 tot 14 dagen, afhankelijk van de omstandigheden), kunt u wat meer water geven.

Uitplanten

Dit is afhankelijk van of u in een serre of openlucht kweekt. In een serre kan u terecht vanaf de tweede week van april. In openlucht is het afhankelijk van het weer, maar misschien verstandig om pas na Ijsheiligen uit te planten. start Stop bij het uitplanten de stengel helemaal in de grond. Alleen de kiemblaadjes en het eerste echte blad mag boven de grond uitsteken. De plant groeit bijna altijd in tegenovergestelde richting van het eerste blad. Het eerste blad is dus de achterkant van de plant. Zorg ervoor dat de plant het niet te koud krijgt.

Plantgroei

De eerste weken van de groei gaan vrij traag, maar eenmaal de plant begint te ranken, is het werk nauwelijks bij te houden. Wanneer men de ranken ingraaft of bedekt met grond, worden er extra wortels aangemaakt aan de bladoksels. Extra wortels betekent extra voeding opname en dit resulteert in een grotere pompoen! oksels Bij elke bladoksel komt het volgende tevoorschijn: een wortel, een mannelijke of vrouwelijke bloem, een rank, een blad en een hechtingsrank. Op de hoofdrank laat men de ranken doorgroeien, dit zijn de secundaire (zij)ranken. Maar op deze secundaire ranken komen opnieuw bij elk bladoksel een (tertiaire) rank, deze moeten allemaal (zo vroeg mogelijk) verwijderd worden. Anders wordt het een wildgroei en is de plant niet meer in toom te houden.

Bestuiving

Wanneer de hoofdrank een lengte bereikt heeft van 3 meter, kan men overwegen om een vrouwelijke vrucht te behouden en te bestuiven. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan het bolletje onder de bloemblaadjes, die later uitgroeit tot pompoen. kind Het is aan te raden om 1 vrucht te behouden op de hoofdrank. Deze heeft een betere sapstroom afkomstig van de hoofdwortel, in vergelijking met een vrucht op de zijrank. Men behoudt slechts 1 vrucht per plant!

Positie van de vrucht

Wanneer de vrucht begint te groeien, gaan de schouders van de pompoen naar de rank beginnen toegroeien en na een tijd beginnen knellen, waardoor de vrucht van de rank wordt gescheurd. Daarom moet men de ranken van vroegs af aan, en met kleine beetjes per keer van de pompoen weg buigen. Let op dat het steeltje niet afbreekt, of de rank knakt! plant

Water geven

Om zoveel kilos bij te komen, heeft de plant uiteraard veel water nodig! Het is moeilijk om er een hoeveelheid op te plakken, aangezien dit afhankelijk is van de plantgrootte en het klimaat. Zorg ervoor dat de grond constant vochtig staat, maar zeker ook niet te nat! 2015-09-29_1940 SUCCES !! Dries Terug naar boven

Alles voor je ambachtelijke hobby's