Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Hoelang kun je zaden bewaren ? Een spieklijst voor als je straks je zaden sorteert

Hoelang kun je zaden bewaren ?  Een spieklijst voor als je straks je zaden sorteert

Hoelang kun je moestuinzaden bewaren ? Een spieklijst voor als je straks je zaden sorteert

Inleiding over de houdbaarheid van zaden

Via de chatfunctie onderaan deze site krijgen we de laatste tijd de vraag : Hoe lang zijn mijn moestuinzaden houdbaar ? Een heel nuttige vraag want er is geen éénduidig antwoord. Ik maakte hieronder voor jullie een checklist met de gemiddelde houdbaarheid per groentesoort. Als je dus straks je zadenmap of zadendoos of welk opbergsysteem ook overloopt, hou dan deze lijst bij de hand. Hoe naar het ook kan zijn, gooi zaden die ouder zijn weg. Het zou jammer zijn dat de energie die je in een teelt stopt, eigenlijk al kansloos is bij de start. Dan mag je met hangende pootjes toch naar de supermarkt, en daar zijn we geen fan van.
Zadenmap Moestuinweetjes Mijn zadenmappen worden binnenkort weer doorgelicht

Wat is een zaadje

Een zaad of zaadje bestaat uit verschillende onderdelen, er bestaan ook veel soorten zaad (naaktzadigen, bedektzadigen, ...). Ik maak er geen les biologie van maar het principe van ieder zaadje is dat het een bescherming heeft dat het plantje-in-wording beschermt, meestal een zaadlijst. Wanneer de omstandigheden ideaal zijn (de temperatuur, het licht of de vochtigheid) dan weet het zaadje dat en valt de bescherming weg. Op dat moment begint het plantje met groeien, wij noemen het kiemen. Het zaad bevat voldoende voeding om het plantje kiemblaadjes te geven, bij groei van de eerste echte blaadjes heeft het plantje extra voeding nodig. Maar nu terug naar zaden bewaren.

Niet alle zaden bewaren even lang

Zoals de tussentitel al zei, niet alle zaden zijn even lang houdbaar. De bewaarcapaciteit hangt af van verschillende factoren. De gewassoort is een factor maar ook de verpakking en de omstandigheden waarin de verpakkingen worden bewaard.

Kiemtest en bewaring

Wanneer de zaden van Moestuinweetjes verpakt worden, zijn deze kort daarvoor getest op kiemkracht. Dat geeft veel garantie op kieming dat jaar en de jaren die volgen. Maar zaden zijn levende dingen en jaar op jaar verliest het zaad het zijn kiemkracht. Bij sommige zaden gaat dit snel en bij sommige zaden heel traag, zie later.

Verschillende soorten, verschillende houdbaarheid

Verschillende groentesoorten hebben verschillende levensduur. 1 van de kortst houdbare zaden zijn deze van Monniksbaard of Italiaanse Zeekraal, deze worden best meteen verpakt en binnen de 6 maanden gezaaid. Maar dit is een zeer zeldzaam gewas dat ik nog nooit gezaaid heb. Aan de andere kanten heb je meloenzaden die volgens sommige moestuiniers meer produceren naarmate ze ouder worden.
lotusbloem lotusbloem
In Japan vonden wetenschappers in een laag turf Lotuszaden terug uit de ijstijd, van 10000 jaar geleden. Er gebeurde en kiemtest en bijna alle zaden kiemden.

Overzicht van de houdbaarheidsdatum van zaden

Zaadfabrikanten kiezen meestal een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar en vermelden deze op de pakjes zaad. Maar in werkelijkheid zijn de zaden vaak veel langer houdbaar. Moestuinweetjes werk met de moestuinzaden van Hortitops, Buzzy Seeds en Franchi die verdeeld worden door het bedrijf Tuinplus uit Nederland. Hun kiemtesten zijn zeer grondig, niet elke zadenverkoper test op gepaste tijdstippen de kiemkracht van zaden. Dat is algemeen gekend in sector. Vaak gaat het om hele kleine bedrijfjes die er lang over doen om hun zaden te verkopen of over bedrijven die de meest uiteenlopende zeldzame soorten willen aanbieden en bijgevolg niet meer in staat zijn om kiemtesten uit te voeren. Een goede, betrouwbare zadenleverancier zoals Tuinplus is misschien nog belangrijker dan onderstaande tabel. Onderstaande tabel geeft een ruwe inschatting voor de meest geteelde groenten hun levensduur en gaat er van uit dat de zaden koel, droog en donker bewaard worden. De beste rsultaten worden behaald met luchtdichte verpakkingen die op stabiel koele temperaturen bewaard worden.
Gewassoort Bewaarcapaciteit in goede omstandigheden
bonen 3 tot 5 jaar
Rode bieten en Warmoes / Snijbiet 3 tot 7 jaar
wortelen tot 3 jaar
Courgetten en Kleine pompoenen 2 tot 4 jaar
komkommers en Meloenen tot 10 jaar
Sla 2 tot 5 jaar
Uien, prei en Stengelui tot 3 jaar
Peterselie tot 3 jaar
pastinaak tot 2 jaar
erwten 3 tot 5 jaar
pastinaak tot 2 jaar
pepers en aubergines tot 5 jaar
Tomaten tot 8 jaar
Die zelf de kiemtest van je moestuin zaden
kiemtest moestuinzaden kiemtest moestuinzaden
Heb je nog een pakje zaden dat er al een tijdje ligt en wil je zeker zijn ? Voer dan zelf een kiemtest uit. Leg 2 tot 4 lagen vochtig keukenpapier op een schoteltje en strooi er enkele zaden over uit. Stop dan het schoteltje voorzichtig in een diepvrieszakje met sluiting en leg het op een warme plaats. Gewoon in de woonkamer in de kast is prima. Kijk na een aantal dagen (kijk hierboven in het menu gewassen naar de kiemtijd van de verschillende groensoorten) of de zaden al gekiemd zijn. Zo weet je of je ze nog kunt zaaien in je moestuin. Tot slot Vond je dit artikel waardevol, deel het dan zeker met de wereld of like hier onder onze FacEbook pagina. Je kunt onze werking steunen door je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen. Je helpt er ons mee ons missie te bereiken, samen de wereld veranderen m² per m². Groeten, Tom Ikzelf in mijn moestuin

Alles voor je ambachtelijke hobby's