Moestuin checklist 11 1 tot 15 juli : Direct opneembare vloeibare mest
Inleiding
De vakantie is begonnen, de zwembaden lopen vol (als er in je buurt geen verbod is door de droogte), de geplande reis komt bij velen nu heel dicht. Maar wat met de moestuin ? Die zandbak achteraan het huis of misschien heb je wel een volkstuintje waar vrijwilligers het water geven ter harte nemen? Iedereen heeft zo wel zijn persoonlijke levenssfeer en zijn eigen omstandigheden in de moestuin. Mijn vrouw is hoogzwanger en moet deze week 'in principe' bevallen. Dit verlegt mijn focus op de moestuin af en toe wel een beetje. Gelukkig komt moestuinvriend Cyriel af en toe een handje toesteken om de moestuin op orde te houden. De grote moestuin iets verder in de straat is een grote zandbak maar produceert welk goede oogst.
Mijn tweede zaaibeurt
Doperwten is bezweken aan de dorst, maar mijn prinsessenboontjes Miracle zijn bijna toe aan hun eerste beurt. De Rode Eerstelingen en
Frieslanders zijn tot mijn verbazing in deze droogte massaal van de partij. Verder komen nog wat
bloemkolen,
broccoli's,
Rode bieten,
wortelen,
komkommers,
pepers,
paprika's, courgetten,
aubergines, uien,
Sjalotten en sla op regelmatige tijdstippen mijn keuken binnengewandeld.
Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?
Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link :
De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken
Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link :
Inschrijven op checklist per mail
Vloeibare meststoffen voor langdurige oogst
Trage voeding geven aan je moestuin voor het zaaien of planten
Bij de grondvoorbereiding in het najaar en het voorjaar kun je in je moestuin
compost inwerken,
organische mestkorrels, enkelvoudige meststoffen, bodemverbeteraar, ... toevoegen aan je moestuin grond. Wanneer je nu een probleem ziet in je moestuin (geel kleurende bladeren, bijvoorbeeld), kun je niet meer dingen in de grond gaan inwerken.
Mulchen als onderhoud van voeding
Wat je wel nog kunt tijdens het groeiseizoen, is mulchen met
compost. Dan komen de regenwormen het organisch materiaal uit de mulch oppikken aan het oppervlak en dat verwerken tot humus. Maar met de huidige droogte komen de wormen echt niet meer op restaurant in de bovenlaag van je moestuin. Daarbij komt ook nog dat de tijd tussen het mulchen en het verwerken van de regenwormen teveel tijd vraagt om een dringen probleem of een scheve situatie om te keren.
Meststof voor een probleem moet meteen opneembaar zijn
Als je een acuut probleem wilt oplossen in je tuin, moet je iets hebben dat meteen bij de wortels van je gewassen geraakt én, dit is nog belangrijker, direct opneembaar is voor de plant. Je kun wat aarde wegschrapen tot je bij de wortels van je plant komt en daar mestkorrels op gooien, maar dat haalt niks uit, integendeel. De mestkorrels die je ook in onze webwinkel kunt aanschaffen, hebben een bepaalde tijd nodig om afgebroken te worden in je bodem eer ze beginnen werken.
Welke meststoffen zijn meteen opneembaar
Er zijn een aantal vloeibare meststoffen die je meteen tot bij de wortels van je plant kunt brengen én die meteen opneembaar zijn :
- Netelgier : Dit kun je zelf maken door netels onder water te zetten en te laten gisten. Het eindproduct is een goede bron aan stikstof. Het duurt wel 2 tot 3 weken tot je bruikbaar gier hebt.
-
smeerwortelgier : Heb je smeerwortel in je tuin, zet dan ook de bladeren ervan onder water. smeerwortelgier is een heel evenwichtige meststof met de nadruk op kalium, een delicatesse of al je vruchtgewassen, aardappelen, kleinfruit, ... Ook hier moet je 2 tot 3 weken geduld hebben.
-
vloeibare mest voor vruchtgewassen : Naturen heeft een product dat biologisch is, meteen opneembaar en alles bevat wat je vruchtgewassen nu nodig hebben. De NPK bedraagt 3-2-5, hiermee kun je alles in de moestuin een plezier doen.
-
Magnesiumsulfaat : Dit wordt ook wel bitterzout of Epsomzout genoemd. Het bevat magnesium, een stof die samenwerkt met stikstof of je blad groener en gezonder te maken. Het kost niks en het maakt een groot verschil in je tuin.
Wat kun je begin juli nog zaaien
Sommige vruchtgewassen kun je nu nog in plantjes kopen maar zaaien zou ik niet meer doen, dat wordt een oneerlijke race tegen de zon die in de herfst zal toekijken op je onrijpe vruchten. Er zijn wel nog
moestuinplantjes die je kunt kopen en het nog heel goed zullen doen.
Een overzicht van de gewassen die je nu wel nog kunt zaaien en je herfst en winter smaak, geluk, voldoening en een gezond lichaam zullen geven :
BLADGEWASSEN
KOOLGEWASSEN
PEULGEWASSEN
WORTELGEWASSEN
KRUIDEN
Tot slot
Zo, de 11de 100% anti-vergeet moestuin checklist zit er weer op en het lijkt me heel interessant om hierboven nog enkele teelten uit te pikken om te gaan doen. Een rijtje
wortelen zaaien kost je 5 minuten tijd. Een bedje
spinazie voor in de quiche of bij vis, een heerlijke koolraap voor in je winter stoofschotels. Die zaai je nu. Neem even de tijd om met deze checklist je najaarsteelten te plannen. Stop er enkele uurtjes tijd in en je zult de basis leggen voor een voedselrijk najaar 2018 en voorjaar 2019.
Vind je dit allemaal geweldige info, overweeg dan om in
onze webwinkel je moestuinspullen aan te kopen. Heel veel mensen die dat doen, maken het mogelijk om te blijven investeren in moestuin informatie, mensen stimuleren om zelf groenten te kweken en geef toe daarmee veranderen we toch een klein beetje onze planeet, m² per m².
Een prettige zomer en tot de volgende checklist. Wanneer deze iets korter is als gewoonlijk, dan zit daar wellicht een kleine spruit voor iets tussen. Maar ik stuur hem zeker half juli.
Dag moestuinvrienden, Tom