Peterselie kweken - Slechts twee maal zaaien voor een heel jaar oogst
"Tomke, haal jij wat peterselie uit de tuin !?". Ik hoor het mijn moeder nog zeggen toen ik klein was. Er werden bij ons thuis, we waren met 5 kinderen, geen rauwe groenten of soep geserveerd zonder een bos vers gehakte peterselie die we kweekten in de tuin. Mijn ouders hadden geen echte moestuin maar peterselie stond er wel. Ook in de diepvries zaten tientallen pakjes van dit overheerlijke kruid. Mijn ouders - die inmiddels eind de zeventig jaar zijn - verhuisden eind de jaren 90 naar een appartement. Nu ben ik het die peterselie kweek. Mijn vader heeft de sleutel van mijn huis en regelmatig zie ik dat hij peterselie kwam knippen. Zalig toch. Peterselie kweken is meer dan zorgen voor het takje 'versiering' op je kaaskroket. Peterselie kweken geeft je een veelzijdig kruid. Het wordt gebruikt in tal van kookstijlen en gerechten. Peterselie is net als zout in een gerecht, het verbindt de smaken en tilt het gerecht naar een hoger niveau. Van een vegetarische omelet over een peterselie pesto tot een chimichurri saus op een stuk gegrild vlees. Peterselie draagt bij aan de frisheid en smaakintensiteit van je gerecht. Vandaag is peterselie het meest gebruikte kruid op aarde. In dit artikel heb ik één missie : Iedereen massa's peterselie kweken !
Peterselie chimichurri
Naast een smaakbom doet peterselie ook goed aan je lichaam en zit het vol voedingsstoffen. Wist je dat peterselie meer vitamine C bevat dan een sinaasappel ? Hou de takjes om in je smoothies te verwerken.
Peterselie kweken - Eenjarig, meerjarig of ???
De meeste moestuinplanten zijn éénjarig. Het heeft totaal geen zin om een tomatenplant of radijs in leven te houden, het zou zelfs niet lukken. Er bestaan ook meerjarige moestuin planten zoals tijm, rozemarijn of salie. De oogst betekent niet het einde van de plant, ook de vrieskou in de winter doodt de plant niet. Peterselie is een buitenbeentje, het is een tweejarige plant. De peterselie plant levert in zijn eerste jaar heerlijke groene bladeren, het tweede jaar zijn de bladeren niet meer zo lekker produceert de plant mooie bloemetjes die bijen aantrekken. Het tweede jaar kun je als bonus ook nog de wortel oogsten. De wortel is nog intenser van smaak dan de bladeren. Oogst voor je de wortel verwijdert ook nog de zaden. Deze kun je weer zaaien het jaar dat volgt. Peterselie for life !
Platte en krul peterselie
Peterselie kweken - Platte en krulpeterselie
Peterselie is nauw verwant met dille, wortelen en selder. De aromatische gelijkenissen zijn voor de hand liggend. Peterselie komt in twee vormen. Platte peterselie of krulpeterselie. Chefs verkiezen de platte variant in de keuken omdat hij makkelijker te verwerken is. Ik heb persoonlijk liever krulpeterselie omdat het een mooiere plant is en meer textuur of 'beet' heeft dan platte. Bekijk hier onze peterselie zadenPeterselie zaaien
Peterselie zaden kiemen van nature heel traag. Net als wortelen en selder heb je zaden met onder ontwikkelde embryo's. Dit brengt met zich mee dat de zaden na het zaaien nog verder moeten rijpen eer ze kunnen kiemen. Door deze lange kiemtijd is peterselie zaad gevoelig aan bodemziektes of rotting. Vroeg zaaien is vaak ook minder succesvol omdat de bodemtemperatuur soms heel snel kan zakken en het kiemproces afgebroken wordt.
Peterselie zaad
Peterselie zaaien - kiemen
Product in de kijker: https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/moestuin/materiaal/zaaien-en-planten-2/zaai-en-stekgrond-biologisch-humuforte-10-liter/ Peterseliezaad kiemt bij temperaturen tussen 5 en 32°C. Ik doe het nooit maar veel mensen weken hun zaden voor om een snellere kieming te bekomen. De ideale kiemtemperatuur is 27°C. Een propagator met thermostaat kan je helpen om de temperatuur en luchtvochtigheid te regelen. In ideale omstandigheden kiemen je peterselie zaden na 7 dagen. Op lagere temperaturen duurt het kiemen langer maar het. Na het kiemen kun je de zaailingen snel in de volle grond uitplanten.Peterselie zaaien - 2 maal zaaien, een heel jaar oogst
Je hoort het goed. Je moet maar twee keer zaaien om een heel jaar peterselie te oogsten.- De eerste teelt kun je zaaien in februari binnenshuis. Binnen kun je zaaien in trays met 73 gaten, je hoeft uiteraard niet alle gaatjes te vullen, je kunt er 20 vullen en de rest gebruiken voor sla, tijm, Afrikaantjes, ... Wanneer je zaailingen 5 cm hoog zijn kunnen ze in p7 potjes verplant worden. Heb je een serre, dan kun je je plantjes verhuizen naar de serre tot je ze dan uitplant in april. Laat bij de uitplant 30 cm rondom tussen de plantjes. Met deze teelt heb je de eerste verse peterselie in mei.
- De tweede teelt doe je buiten in juli. Meestal denken we in die periode niet meer aan zaaien maar deze zaaibeurt zal je peterselie geven in de herfst en gedurende heel de winter. Zaai de zaden in een geul van 1 tot 2 cm diep en hou 30 cm afstand tussen de regels. Een goede tip : giet kokend water in je zaaigeul voor het zaaien, het desinfecteert de grond. Ideaal voor een lange kiemperiode. Zaai je in een droge periode, maak dan je zaaigeul de avond voor je gaat zaaien en giet er al flink wat water in. Je kunt bij het zaaien de zaden mengen met vochtige stekgrond en met het mengsel je zaaigeul van 1 tot 2 cm opvullen. Ik zaai uit de hand en dek mijn zaden af met stekgrond voor een goede kieming. Ik doe dit ook met wortelen en alle zaden die minder makkelijk kiemen.
Peterselie kan verspeend (eerste teelt) of uitgedund (tweede teelt) worden als ze zo groot zijn
Peterselie kweken - de jonge plantjes uitplanten / uitdunnen
Zoals gezegd kun je je jonge peterselie plantjes van je eerste teelt uitplanten op 30 cm rondom de plant, makkelijk. Bij de tweede teelt in juli moet je na het kiemen een drastische handeling uitvoeren; Je moet de zaailingen als ze +/- 5 cm groot zijn uitdunnen op 30 cm. Peterselie planten hebben plaats nodig, wanneer je niet uitdunt blijven je plantjes klein en verstikken ze zichzelf. Nu weet je gelijk ook waarom de potjes die je in de supermarkt koop heel snel doodgaan.Peterselie kweken - Successief oogsten
Product in de kijker: https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/moestuin/materiaal/wijnbouw/wijnbouw-gereedschap/fiskars-solid-snip-kruidenschaar/ Probeer niet meteen te oogsten, ik weet het, het is verleidelijk maar je wacht best tot de 80 tot 90 dagen na het zaaien. Je oogst je plant ook nooit gelijk in één keer. Wandel langs je peterselie bed en pluk de grootste takjes. Op die manier stimuleer je de planten om meer en meer te gaan produceren. Oogst niet in volle zon maar 's ochtends of 's avonds. Stop niet met plukken en pluk je plant nooit kaal. Stop je met plukken dan wordt je plant taai en ruw, pluk je teveel dan kan het zijn dat je plant niet meer terug groeit. Heb je teveel peterselie geoogst, maak mensen gelukkig, vries ze in of gooi ze op de composthoop. Beter plukken en weggooien dan niet plukken. Gooi nooit de steeltjes van je peterselie weg, ze zijn nóg aromatischer als de bladeren. De volgende keer je Portobello's (grote champignons) in de oven doet of pesto maakt, zul je blij zijn met de smaakbom en de textuur die de steeltjes bijdragen.
Peterselie, oogst niet alles ineens en blijf oogsten
Peterselie kweken - Wat als het winter wordt ?
Krijg je niet genoeg van verse peterselie en wil je blijven oogsten ook in de winter, dan kun je kwee dingen doen. Ofwel leg je vliesdoek over de planten, dit beschermt de planten tegen matige vorst (tot -6°C) of je plant een peterselie in een ruime pot en zet hem binnen op een plaats met veel licht, op een zuid gerichte keuken vensterbank is prima. Bekijk hier onze peterselie zaden Peterselie is samen met dille en (knol)venkel het favoriete hapje van de Papilio polyxenes, die wordt vaak verward met de koninginnenpage; De Papilio polyxenes is ook een page maar een lichtjes andere variëteit. In het Engels wordt hij black swallowtail butterfly of zwarte zwaluwstaart vlinder genoemd. Plant genoeg peterselie voor jezelf en deze vlinder; De rups van de vlinder eet peterselie maar doodt de plant niet. Je zult beloond worden met een schitterend schouwspel als je de kans krijgt om de vlinder te spotten in je tuin. Wat wel nefast is voor je peterselie is de witte vlieg, behandel je peterselie aan de onderkant van de bladeren met een ecologisch product tegen zachte insecten.
Prachtig toch
Heel veel succes met peterselie kweken. Vind je de informatie op deze website waardevol, overweeg dan om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te schaffen of deel deze pagina op sociale media. Je helpt ons er heel erg mee.