Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Saffraankrokus (crocus sativus): thuis zelf saffraan kweken

Saffraankrokus saffraan kweken

Inleiding zelf saffraankrokus kweken : 'peper'duur specerij voor je oosterse en zuiderse gerechten. 

Het is misschien niet meteen een teelt waaraan je nu denkt in augustus, maar ik wil je toch eens voorstellen aan de saffraankrokus. Saffraan is het duurste specerij ter wereld. Saffraan zijn de rode meeldraadjes van de saffraankrokus.  Je betaalt al gauw 10 euro per gram of +/- 400 meeldraadjes (technisch gezien de stempels of stigma's van de plant) voor vers gedroogde saffraan.  Gelukkig heb je er niet zoveel van nodig.  3 draadjes per persoon in je gerecht is de standaard hoeveelheid.  Aan één saffraankrokus groeien ook 3 rode, lange, slappe draadjes.  25 planten van de saffraankrokus geven je dus 25 porties eten. Hoe donkerder de kleur van je saffraan, hoe beter de kwaliteit.

 

Saffraan gebruik je onder andere in curries, couscous, gerechten met kip, risotto 's, uiteraard het Spaanse gerecht Paella, stoofpotjes, ... De smaak is heel complex en met niks te vergelijken. Saffraan is zoet maar biedt ook een zekere aardsheid, grassigheid en florale tonen.  Bovendien tovert het letterlijk je gerecht om in goud door zijn gele kleur.

 

Het rode goud uit Iran is wereldbekend, maar wist je dat je saffraan ook heel eenvoudig zelf kunt kweken? Hoe je dat doet, leg ik je hieronder uit.

"Op de webshop kan je terecht voor kwalitatieve saffraankrokussen. Onze bollen zijn van het type 10+, wat betekent dat ze extra groot zijn en al het eerste jaar opbrengst leveren. Kleinere bollen op de markt beginnen pas in het tweede of derde jaar te bloeien."

Hoe saffraankrokus planten ?

Alles start met het planten van de saffraankrokus. De krokus groeit het best op een arme, goed doorlaatbare bodem. Het liefst op een plekje met volle zon.

Je plant de bollen 15 cm uit elkaar en 15 cm diep vanaf half augustus tot half september op een zonnige plaats.

Saffraan kan je ook perfect planten in pot

Weinig plaats in volle grond? Saffraan kan je ook perfect planten in pot. Hoe je dat doet, toont Ruud in deze Reel op Instagram.

Saffraankrokus verzorgen - water geven

Saffraankrokussen bloeien in de herfst, rond oktober. Dat betekent dat ze tijdens de zomer en lente in rustmodus zijn. Geef ze vooral vlak na het planten water en tijdens hun bloeiperiode. De rest van het jaar volstaat af en toe regenwater. Geef toe, de teelt voor het duurste specerij ter wereld is erg eenvoudig.

Wanneer saffraan oogsten ?

En dan nu waar alles om draait: je zelfgekweekte saffraan oogsten. Rond oktober gaat je saffraankrokus bloeien. Dit is hét moment dat je de bloem oogst. Let op! Je oogst de bloem in zijn geheel en dus niet enkel de rode meeldraden. Snij de bloem zo dicht mogelijk tegen de grond af. Oogst daarna voorzichtig de prachtige rode meeldraden. Dit doe je het liefst in de ochtend, nadat de ochtenddauw is opgedroogd.


Oogst je saffraan nooit met de hand, maar gebruik een pincet. Zo kan je nauwkeurig oogsten zonder de saffraandraadjes te beschadigen. Je oogst dus de volledige bloem, maar laat wel de blaadjes aan de plant. Op die manier stimuleer je de bol om nog een tweede keer te bloeien in hetzelfde seizoen.

De oranje-rood gekleurde vrouwelijke bloemdelen

Saffraan bestaat uit de oranje-rood gekleurde vrouwelijke bloemdelen (de stempels/stigma’s) van een saffraankrokus. Die moet je vervolgens bij 40-50 °C drogen in de oven of in een voedseldroger tot ze licht krokant zijn, dit duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Je kan ze ook op de verwarming of in de zon drogen maar dan zal dit langer duren. De saffraan moet goed droog zijn, enkel op die manier kan je de saffraan bewaren. Als je niet in de oven of een droogoven werkt, laat je de meeldraden best niet drogen op een velletje keukenpapier of theedoek.  De kans is te groot dat een deel van het saffraan aroma op het papier achterblijft. Gebruik een droogrek of een bakplaat. 


Na de oogst van de bloem blijft er enkel wat blad aan je saffraankrokus over. Het is belangrijk dat je dit blad niet wegknipt. De plant kan om die manier nog aan fotosynthese doen (energie van de zon opnemen), wat erg belangrijk is voor het volgende jaar.

Rond mei begint de plant zichtbaar af te sterven. Vanaf dan kan je het blad wel wegknippen tegen de grond. De bollen moeten niet uit de grond gehaald worden. Ze zullen eind augustus weer beginnen groeien en opnieuw in oktober bloeien.

Je zelfgekweekte saffraan bewaren voor later
Een flesje duurste specerijen

Nadat de saffraandraadjes zijn gedroogd, moeten ze luchtdicht worden verpakt, bijvoorbeeld in een glazen pot of een goed afgesloten blik. We raden je aan om de saffraan een maand luchtddicht en donker weg te leggen vooraleer je het rode goud wilt verwerken in een gerecht.


Zo kan de saffraan rusten, heerlijke aroma's ontwikkelen en kan je je saffraan jaren bewaren. Bewaar de saffraan op een koele, droge en donkere plek. De saffraan kan gemakkelijk anderhalf tot twee jaar bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.

Saffraankrokus vermeerderen 

Weetje: de saffraankrokus vermeerdert zich net als vele andere bloembollen vegetatief. 1 bol wordt ieder jaar dus meerder bollen. De saffraankrokus graaft zichzelf hierbij ieder jaar dieper en dieper in. Daarom moet je na 3 jaar de bollen opgraven en opnieuw planten (15 cm diep; 15 cm uit elkaar).


Let op! Saffraankrokussen zijn winterhard tot -10°C. Hou het weerbericht dus goed in de gaten.  Als het kouder wordt, graaf je ze beter op en neem je ze binnenshuis. Volgend voorjaar of in de zomer kan je ze weer in de grond stoppen. De rest van het jaar groeit er namelijk niets uit de bolletjes.


Zo, Plukker.  Hopelijk vind je deze teelt saffraankrokus ook iets voor jou en wordt jouw wereld binnenkort ook wat geler 😄


Warme groet, Sarah

Over de blogger

Ik ben Sarah, een prille dertiger en mama van (bijna) 2 zoontjes. Samen met mijn vriend Senna en ons gezin woon ik in Harelbeke, België.

De achtertuin van ons rijtjeshuis is eerder klein, maar ik hou er van om met de nodige planning jaarrond verschillende groenten en kleinfruit te kweken.

Mijn gezin eten kunnen aanbieden dat ik zélf gekweekt heb, geeft mij echt veel voldoening. Bij ons geen klassieke huishoudelijke taakverdeling; de tuin is mijn domein.

Binnen Plukkers verzorg ik de klantendienst en help ik met het schrijven van blogs. Ik neem je graag mee in de wondere wereld van de moestuin en het bakken van je eigen brood.

Alles voor je ambachtelijke hobby's