Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Zonnebloem zaaien in je moestuin of bloementuin - van zaad tot pracht

Zonnebloem Enkel

zonnebloem zaaien in je moestuin of bloementuin

Inleiding

zonnebloemen zaaien is erg gemakkelijk en ideaal om samen met kinderen te kweken. De wetenschappelijke naam (Helianthus annuus) is afgeleid van de Griekse woorden helios ("zon") en anthos ("bloem"). Ze kunnen tot twee meter hoog worden, dragen indrukwekkende, lang houdbare bloemen en zien er fantastisch uit in tuinen en moestuinen. Hoewel de meeste zonnebloemenrassen gele bloemen hebben, zijn er ook roestrode, groene en bruine bloeivormen. Sommige hebben enkele bloemen en andere zijn dubbelbloemig. Welke kleur of vorm ze ook hebben, wanneer je ze ziet laten ze je sowieso glimlachen. Ze zijn ook een uitstekende snijbloem. Een boeketje met bloemen uit eigen tuin, zalig toch. zonnebloemen in potten zaaien doe je vanaf april en plant je uit als het risico op vorst voorbij is (na Ijsheiligen). Bescherm je jonge plantjes tegen slakken. Bereid je grond goed voor en voeg veel organisch materiaal toe aan het plantgat. Geef je zonnebloemen goed water en geef ze wekelijks voeding om ze te stimuleren om groot te worden. Bij hele grote variëteiten kan het zijn dat je ze moet ondersteunen met een plantstok.

Welke zonnebloemenzaden kiezen?

In onze webshop bieden we meer dan 10 soorten zonnebloemzaden aan. Het is belangrijk dat je er bij stil staat welke zonnebloemen je in je moestuin wilt. Sommige zonnebloemen worden 50 cm groot, terwijl andere meer dan 3 meter hoog kunnen worden.

Wanneer zonnebloem zaaien?

Weten wanneer je zonnebloemen moet zaaien is belangrijk. De meeste aanwijzingen op de verpakking voor het planten van zonnebloempitten suggereren om direct in de grond te zaaien nadat alle gevaar voor vorst is geweken en dat is prima als je in een gebied woont waar je groeiseizoen lang genoeg is. Maar als je seizoen kort is, zoals in onze Lage Landen, heb je misschien niet genoeg tijd voor een teelt waarbij je rechtstreeks zaait. zonnebloemen hebben 70 tot 90 dagen nodig om te rijpen, waarbij de soorten met grotere bloemen er het langst over doen. Je kan een voorsprong nemen op het seizoen door je zonnebloemen ongeveer 5 weken voor de laatste vorstdatum (Ijsheiligen) binnen voor te zaaien.

zonnebloem binnenshuis zaaien

Zaai zonnebloemen van midden maart tot eind april voor, afzonderlijk in P9 potjes.

Stappenplan voorzaaien in potjes

  • Vul een P7 of P9 potje met een mix van 2/3 volume gezeefde potgrond en 1/3 perlietkorrels tot aan de bovenrand.
  • Duw de zaaigrond aan met een tweede potje zodat er geen luchtzakken meer zijn. Je zaaigrond zal nu +/- 1 à 2 cm gezakt zijn.
  • Je kunt nu al je grond eens goed water geven met een gieter met fijne, zachte straal (niet meer doen als je al gezaaid hebt).
  • Plaats een zaadje centraal in je P7 of P9 pot. Zaai zonnebloemzaden op hun zijkant. Van bovenaf zie je dus enkel een streepje.
  • Dek je zaden af met een laagje gezeefde potgrond dat even dik is als de grootte van je zaadje. Is je zaadje 1 cm, voeg dan 1 cm potgrond toe.
  • Strooi alles af met een laag vermiculiet van 3 tot 5 mm.
  • Geef je potje uitvoerig water met een plantenspuit, gebruik geen harde straal om je zaadjes niet te verplaatsen. Zet je potjes in een onderstel. Vergeet niet een steeketiket te plaatsen bij je zaailingen, zo vergeet je nooit wat je gezaaid hebt. Gebruik een zonbestendige permanent marker.
  • Zet je potten in een temperatuur tussen de 21 tot 25 graden op een zuidgerichte vensterbank (redelijk goed) onder een groeilamp (beter) of in een propagator met groeilampen (helemaal goed). Zorg in ieder geval dat de verhouding licht en warmte klopt. Op een warme vensterbank met weinig licht gaan je plantjes zich strekken. Heb je weinig licht, zet je plantjes na het kiemen veel koeler. Onder een groeilamp of in een propagator met groeilampen mogen de plantjes warm staan omdat het licht daar ook veel sterker is.
  • Geef vanaf je de eerste kiemen ziet, geef verder water in het onderstel (zie stap 6) tot aan de uitplant.
  • Eerst komen de kiemblaadjes, daarna komt een eerste paar echte blaadjes, wanneer je het tweede paar echte blaadjes ziet kun je naar de volgende stap.

zonnebloem uitplanten

Een plaats uitkiezen in je moestuin of bloementuin

zonnebloemen houden van veel zon. Plant zonnebloemen indien mogelijk op een plek die beschut is tegen harde wind, bijvoorbeeld langs een hek of bij je tuinhuis of serre. Grotere variëteiten kunnen heel zwaar worden en een sterke wind kan ze omver blazen. Ze zijn ook niet kieskeurig als het gaat om de pH-waarde van de grond. zonnebloemen voelen zich goed in lichtzure tot licht alkalische grond (pH 6,0 tot 7,5). Plant je zonnebloemen beter niet naast je aardappelen. De zonnebloemen zouden schaduw werpen op je aardappelen maar ze zouden ook vechten om voeding aangezien beide moestuinplanten veel eten willen.

Grondvoorbereiding

zonnebloemen zijn niet kieskeurig, maar je grond mag niet te compact zijn. zonnebloemen houden niet van natte voeten. Maak je grond goed los en zorg voor voldoende voeding. Aangezien ze best groot kunnen worden zijn het grote eters. Je moestuingrond moet rijk zijn aan voedingsstoffen met organisch materiaal of gecomposteerde (oude) mest. Of werk met uitgebalanceerde mestkorrels die langzaam vrijkomen in je grond. Product in de kijker https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/moestuin/plantverzorging/meststoffen/organische-meststof-universeel/

Plantafstand bepalen van je zonnebloem

De grootte van je zonnebloemvariëteiten bepaalt hoe ver je jouw zonnebloemen uit elkaar moet planten. Als je reuzen plant, hebt u 0,75cm tot 1 meter tussen elke plant nodig voor een optimale groei. De normale zonnebloem heeft 25 cm tot een halve meter nodig en de miniaturen slechts 15-30cm.
zonnebloem Giganteus Grote variant
Zonnebloem zaaien zonnebloem Stella
Miniatuur variant

Stappenplan uitplant

  1. Maak je grond goed los met een Woelvork of spitriek. Maak een plantgat met een schop of putstamper van 2 x de grootte van je plantpotje, zowel in de diepte als in de breedte. Vang de aarde op in een emmertje want die aarde gaan we mengen met lekkers voor je plant.
  2. Als je goed verteerde compost voor handen hebt, kun je ook compost toevoegen aan de uitgeschepte aarde.
  3. Zorg dat iedere plant 1 soeplepel Magnesiumsulfaat en een 2 handjes (+/- 50-75 gram) organische mestkorrels voor bloemen krijgt. Je kunt in arme grond ook twee handjes lavameel (extra mineralen) en twee handjes bentoniet (watervasthoudend) toevoegen.
  4. Heb je in je emmertje nu genoeg aarde om 2 plantgaten te vullen voeg dan 2 soeplepels Magnesiumsulfaat toe, 4 handjes mestkorrels, 4 handjes lavameel en 4 handjes bentoniet. Bij een volgend plantgat kun je dan de uitgeschepte aarde elders in de tuin gebruiken.
  5. Breng eerste een laagje verbeterde grond uit je emmer aan tot je kluitje uit je pot de gewenste diepte heeft.
  6. Haal je kluit uit het potje, maak de wortels wat los en plaats je plant op de verbeterde grond in je plantgat. Vul de zijkanten nu ook goed op met verbeterde grond en druk stevig aan.
  7. Maak een grachtje rond je plant waar je straks makkelijk in kunt water geven Sommige moestuiniers plaatsen een omgekeerde PET fles met het gat uitgesneden naast de plant om water te geven, dat werkt ook goed.
  8. Plaats tot slot een groot gewasbord naast wat je geplant hebt, een klein steeketiketje wordt vaak overwoekerd.

Water geven

Er bestaan geen vaste regels om water te geven. Iedere bodem is anders, de zon schijnt niet altijd even hard en ook de wind kan je grond sneller uitdrogen als anders. Als je met een gieter water geeft zorg dan det er geen druppels om je plant terecht komen en je zonnebrand niet in de hand werkt. Leer je bodem kennen, je kunt wel volgende vuistregel volgen :
    • voorjaar of najaar met weinig zon : 1 x per week water geven
    • voorjaar met veel zon of zomer met weinig zon : 2 x per week water geven
    • zomer met veel zon : om de 2 dagen water geven
    • hittegolf : elke dag water geven

zonnebloem ondersteunen

Wanneer je zonnebloem erg hoog wordt of wanneer er slecht weer voorspeld wordt, kan je jeplant ondersteunen met steunstokken. Je kan het plantje gemakkelijk vastmaken met een tomatenclip. Hiermee voorkom je dat je zonnebloem afbreekt door de zware bloemkoppen of een stevige rukwind. Bij kleinere exemplaren is ondersteunen niet nodig.

zonnebloemen zaaien en ... oogsten

Zonnebloem zaaien Boeket met zonnebloemen uit eigen tuin
Kan je zonnebloemen oogsten? Ja hoor! Je kan er prachtige boeketjes mee maken. Meer nog, hoe meer zonnebloemen je oogst, hoe meer je plant gestimuleerd wordt om zijtakken aan te maken. Dus hoe meer bloemen je oogst, hoe meer bloemen er aangemaakt worden.
  • Snijd de stengels vroeg in de ochtend. Het oogsten van de bloemen midden op de dag kan leiden tot verwelking.
  • Kies voor een hoge vaas zodat de zwarte bloemkoppen wat ondersteund worden.
  • Ververs het water elke dag om ze vers te houden. In water op kamertemperatuur kunnen de bloemen minimaal een week meegaan.
  • Je kan ook de bloemkoppen oogsten als vogelvoer voor tijdens de winter.
Controleer in de vroege herfst en de bloemhoofdjes op tekenen van volwassenheid. De achterkant verandert van groen naar geelbruin. Grote hoofden zullen naar beneden knikken. Als je goed kijkt, zie je dat de kleine bloembladen die de zich nu ontwikkelende zaden bedekken, zijn opgedroogd en er nu gemakkelijk uitvallen, waardoor de dicht opeengepakte volwassen zaden zichtbaar worden. Dan snijd je de bloemkoppen af (op ongeveer 15 cm onder de kop) en hang je ze ondersteboven op op een warme, droge plaats (bijvoorbeeld je kas of serre) die goed geventileerd is en beschermd is tegen insecten en knaagdieren.
zonnebloem zaaien kweken zonnebloemen als vogelvoer

Video bloemen uitplanten buiten in volle grond

In onderstaande video zie je hoe Tom zijn bloemen dit jaar (2012) uitplant in de moestuin. Op 8:27 komen de zonnebloemen in beeld. https://www.youtube.com/watch?v=DQvMCZUiUyE

Tot slot

Het is leuk om naast gewassen te kweken om te eten ook planten te voorzien die verschillende nuttige insecten in je moestuin zullen aantrekken. Ik hoop dat je iets had aan dit artikel. Vind je de info van Moestuinweetjes waardevol, overweeg dan zeker om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen. Bij een eerste aankoop kun je de kortingscode biomoestuin gebruiken voor 5 euro korting op je winkelmandje. Terugkerende klanten belonen we ook met een kortingscode moestuinspullen, die geeft 5 euro korting bij het afrekenen bij een aankoop van meer als 50 euro. Heel veel succes in je moestuin of bloementuin, Sarah

Alles voor je ambachtelijke hobby's