Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Tropische dagen in de moestuin door Wim

Tropische dagen in de moestuin door Wim

Tropische dagen in de moestuin

Inleiding

De zomer van 2018 zullen we niet snel vergeten, pfff, alle dagen is het warm. Voor de ene is het een blijde tijd met veel zon en warmte en de ander snakt naar een bui met wat verkoeling. Natuurlijk is het nooit goed en kunnen we het niet iedereen naar de zin maken… , maar… regen willen we bijna allemaal wel.

Warm in de moestuin maar ook voor de landbouw

Niet alleen voor ons tuintje, onze moestuin of voor ons zelf, maar ook voor de boeren, de tuinders en de natuur, zou het goed zijn dat er eens een hele week regen zou vallen, niet voor de mensen hier in het oosten die dan net met de bouwvakvakantie gaan, maar dat bedoel ik dus met “niet iedereen…..” De natuur is zo droog dat er gemakkelijk brand kan ontstaan, dus laten we alsjeblieft goed uitkijken met open vuur in de buitenlucht.
Berber aardappelen (vroeg en vastkokend) berber aardappelen (vroeg en vastkokend)
En de weilanden, de maïs… het staat er slecht bij, alle weidegrond is geel verdord en de maïs staat te laag en kan niet de mooie gewenste kolf maken om voor voldoende wintervoeding te zorgen. Dat wordt nog een probleem, maar drie weken regen kan nog wat goedmaken.

Historisch warm, ook voor de aardappelen

Er wordt de laatste tijd vaak gesproken over warme zomers, zoals de laatste in 1976. Ik herinner mij dat jaar nog goed, ook toen verdorde weilanden, maïs was er wel, maar volgens mij minder dan nu en ook waren de aardappelvelden dat jaar, rood van de larven van de coloradokevers… er zat geen blad meer aan de planten, alles kaalgevreten. Gelukkig heb ik de kevers hier nog niet gezien dit jaar, maar hoorde ik de vorige maand al wel geluiden dat er overlast was door deze kevers. En die aardappelen, die we bijna dagelijks eten, die kunnen de komende tijd wel eens mooi duur worden, want als de oogst verdroogt, dan hebben we dus een groot probleem. Evenals de groenteoogsten, het zal ons diep in de portemonnee raken.

Water geven in onze moestuin

Gelukkig hebben wij moestuinders onze eigen tuin en onze eigen groenten. En er is de laatste tijd heel wat gesproeid om alles een beetje gezond te houden. Voor de ene is het even met de tuinslang gieten of sproeien en voor de ander is het pompen, pompen en nog eens pompen en dan ook nog meters lopen naar de tuin of anders gezegd: “naar de pomp lopen”, in dit geval met een goede reden. Dan heb je nog weer het verschil in grond, de ene zit op zware klei en de ander op lichte zandgrond. Met klei heb ik totaal geen ervaring, hier werk ik in lichte zandgrond en in bakken met óf zandgrond of potgrond.

Het eerste jaar in mijn kleinere moestuin

Vorig jaar ben ik gestopt met de grote tuin en hoopte ik dit jaar van een klein stukje grond nog iets te maken. Er is veel gesnoeid en ik kreeg daardoor nog een klein moestuintje weer. Maar met potten en bakken erbij werd het nog meer dan ik gehoopt had. Gelukkig is dit allemaal beter bij te houden dan mijn vorige tuin en heb ik nu ook meer tijd voor andere ontspanning.
Peper Longhorn peper Longhorn
Ik heb een tuinslang om mijn tuin water te geven, dat is dus even boffen, geen geloop met emmers en gieters, maar met een sproeikop op de slang, loop ik af en toe langs de potten en bakken. Af en toe is niet iedere dag, maar met deze hitte op de tuin, wel iets vaker dan normaal. En dan krijgen planten in potten, zoals komkommers en courgette net iets meer water, want tja, zulke grote vruchten hebben wel iets meer nodig om te kunnen groeien. Kijk maar eens naar een courgette die moet groeien met te weinig water, ze blijven kleiner en lopen op een punt toe, raar model denken sommige, puur gebrek aan water. Maar planten moeten ook niet drijfnat zijn, de hele dag met de wortels in het water zorgt eerder voor verrotting dan groei. Laten we ze vochtig houden, maar niet te nat. De plant zal zelf op zoek gaan naar vocht als je wat minder geeft. Maar ik heb zelf wel gemerkt dat planten in potten en bakken veel sneller uitdrogen dan planten in de grond en dat is ook logisch. Onder de grond is het koeler dan boven en rondom een pot in de zon, waar veel meer verdampt.

Mijn moestuin in bakken

En wat staat er zoal in onze tuin en bakken? Genoeg, zullen we maar zeggen. In deze vakantietijd is het ook oogsttijd, eigenlijk kun je helemaal niet ver weg op vakantie in deze periode, de planten hebben je hulp nodig, er moeten bonen geplukt worden, verwerkt worden et cetera… Nee, dit is de beste tijd van het jaar om dat te krijgen, waar je het hele seizoen al druk voor bent geweest, de oogst.
Heilig Boontje heilig boontje
In mijn geval staat er in de tuin: een paar stokken met heilig boontje, ook het Monstransboontje genoemd, stamslabonen, een hoekje snijbiet, worteltjes, Rode biet, rabarber en een aantal bloemen, een tig aantal potten met peperplanten, paprikaplanten, aubergine, courgette, komkommers, pompoen, sier kalebas, tomaten en Nieuw zeelandse spinazie. Daarnaast gebruik ik nog een paar moestuinbakken van vrienden, om voor ons samen van te oogsten, ook daarin stamslabonen Argus, nog een ander ras prinsessen boontjes, Admires stam snijbonen, worteltjes, bietjes, snijbiet, sla, etc etc… van alles wat, zeg maar. En het bevalt mij goed dit jaar, het tuintje ligt naast mijn caravan , waar ik het zomerseizoen verblijf, dus zo de tuin in en groenten oogsten die een half uur later op het bord liggen, wakker worden en naar buiten kijken vanuit het bed de tuin in… wat wil je nog meer. Nou eh… regen, want ik vind het niet heel erg als het vandaag nog begint te regen. Al een lekker vers tomaatje geproeft? Of zo’n lekkere komkommer? Vast wel, ik zag op de FacEbookgroep van Moestuin(weetjes), al heel veel mooie foto’s voorbij komen, van mooie bessen, frambozen, bramen, maar ook van bonen, aardappelen en nog veel meer. Afrikaantjes Moestuinders, we zijn allemaal goed bezig om iets lekkers op tafel te krijgen en als het straks winter is? Dan eten we nog lekker en gezond van onze zomerse oogst, van een zomer vol zweet en gieters water, maar dat zijn we dan allang weer vergeten. Allemaal een fijne vakantie gewenst ! Mvg. Wim.

Alles voor je ambachtelijke hobby's