Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Bloembollen planten, wanneer en hoe doe je dat ?

Bloembollen planten wanneer

Hoi, ik ben Sarah. In dit artikel deel ik met jou mijn kennis, uitgebreid met wat opzoekingswerk, over bloembollen. Ik hoop oprecht dat je er iets aan hebt.

"Plant bollen en oogst een glimlach", een leuze waarin ik me persoonlijk helemaal kan vinden, zelf mijn zoontje van 1 jaar is er helemaal gek op. Bloembollen planten zorgt niet enkel voor een mooi tafereel, wroeten met je handen in de aarde geeft me ook welgekomen innerlijke rust en blijdschap tussen twee slaapjes, het huishouden en mijn job in.

Wanneer de moestuin en wijngaard er in het vroege voorjaar nog verlaten bij liggen, brengen de krokussen half februari een lach op mijn gezicht. Enkele weken later volgen de tulpen en later in de zomer mijn absolute favorieten, de Dahlia's (zomerbloeiers). Van al die bloemen word ik écht gelukkig. Doordat ik er voor kies om verschillende soorten bloembollen aan te planten, bloeien er in mijn tuin bloemen van midden februari tot en met november.

Bloembollen zijn kleine pakketjes bloemenkracht die ons weken, soms maanden laten wachten op resultaat. Maar als ze er dan zijn, dan was het het wachten dubbel en dik waard. Bloemen die je uit bollen kweekt zijn ook vaak verantwoordelijk voor het eerste stuifmeel dat nuttige insecten aantrekt in het voorjaar. Ze leveren het eerste voedsel. Het uitzicht van al die bloemenpracht is een echte oppepper als de dagen vaak nog kort en donker zijn én je lokt er nuttige insecten mee naar je tuin, win-win!

Bij bloembollen denk je misschien automatisch aan tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen. Maar zoals ik je al eerder vertelde, kun je tot tot in november bloemen uit bloembollen in de moestuin bewonderen. Dahlia's uit bloemknollen bijvoorbeeld kun je oogsten tot aan de eerste vorst.

Soorten bollen

Bollen kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: voorjaarsbollen en zomerbollen. Het onderscheid is belangrijk om je plantperiodes te bepalen.

Voorjaarsbollen

Voorjaarsbloeiers zijn wereldwijd geliefd om hun schitterende kleuren en hun weersbestendige bloeikracht. De vroegste bollen beginnen te bloeien als de sneeuw smelt, en de andere volgen elkaar snel op, waardoor ze maandenlang kleur geven terwijl de meeste andere planten nog aan het ontwaken zijn. Als ze eenmaal in de grond zitten, ontwikkelen de bollen snel een wortelgestel voordat ze gaan slapen tot het eind van de winter of in de vroege lente.

Voorjaarsbloeiende bollen zijn onder andere:

Zomerbollen

Zomerbloeiende bollen zijn onder andere:

Bloembollen planten

Bloembollen, geplant in rusttoestand, zijn kleine krachtpatsers die een paar maanden later tot bloei komen en een prachtig vertoon van kleurrijke bloemen geven. De term 'bol' verwijst vaak niet alleen naar echte bollen zoals narcissen en tulpen, maar ook naar knollen (zoals bij Dahlia's) en klauwtjes (zoals bij ranunculus).

Wanneer bloembollen planten ?

Wanneer je bloembollen plant, hangt af van wanneer ze bloeien.

Voorjaarsbloeiers plant je tussen september en december. Dit geeft ze de tijd om voldoende af te koelen voordat ze maanden later hun spectaculaire show laten zien. Plant je ze te laat, dan heeft de bloembol geen tijd genoeg om sterk in te wortelen en een stevige plant te vormen in het volgende voorjaar. Het liefst worden voorjaarsbollen ten minste zes weken voordat de grond bevriest geplant, wanneer de temperaturen koel zijn en de grond nog niet hard is. September is ideaal. Zo hebben ook vroege voorjaarsbloeiers, zoals sneeuwklokjes of krokussen, nog tijd genoeg om af te koelen en intern bloempjes aan te maken.

Zomerbollen daarentegen zijn niet bestand tegen koude temperaturen en mag je pas planten als de grond is opgewarmd (half april tot mei) en er geen vorst meer dreigt. Als je ze voor half april koopt, bewaar ze dan op een koele, droge plaats tot de heuglijke dag aanbreekt dat je ze kunt uitplanten.

Waar bloembollen planten ?

Zolang je ervoor zorgt dat je bollen een goede afwatering en zonlicht hebben, kun je ze vrijwel overal planten. Drainage is essentieel om te voorkomen dat bollen gaan rotten. Ze houden van leemachtige of licht zanderige grond, omdat die de drainage en voedingsstoffen bieden die ze nodig hebben.

Voorjaarsbloeiers kan je onder fruitbomen, kleinfruit of wijnstokken planten, zo krijgen ze genoeg zon om te bloeien voordat de bladeren van de boom het licht blokkeren.

Krokussen en tulpen onder de wijnstokken

Hoe diep bloembollen planten?

Weet je niet zeker hoe diep je je bollen moet planten? Je bent niet de enige, het is een veel voorkomende vraag voor tuiniers. Over het algemeen graaf je een gat dat twee tot drie keer zo diep is als de bol lang is. Dus als je een 3 cm lange bol hebt, graaf dan een gat van 6 tot 9 centimeter diep. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, dus raadpleeg de plantinstructies op de verpakking bij de bollen voor meer informatie.

De volgende veelgestelde vraag bij het planten van bollen is: "Hoe weet ik welke kant boven is?". Als de bol een puntig uiteinde heeft, is dat meestal de kant die naar boven wijst. Als je geen puntige kant ziet, kijk dan waar de wortels uitkomen - dat uiteinde gaat naar beneden.

Hou dezelfde plantafstand aan in de breedte: bloembollen van 6 cm moeten dus ongeveer 18 cm diep en 18 cm uit elkaar geplant worden.

Tip: Net als de meeste planten houden bloembollen van goed gedraineerde grond die rijk is aan organisch materiaal. Meng dus compost in de plantgaten van je bollen om een goede bloei te garanderen. Dit is vooral belangrijk als je zware kleigrond hebt of grond die nat blijft.

Waar kan je bloembollen kopen ?

Je kan bloembollen kopen in onze webshop. De bloembollen zijn beschikbaar op basis van het seizoen van uitplant. In het najaar worden de voorjaarsbloeiers aangeboden en in het voorjaar de zomerbloeiende bollen. We hebben een ruim aanbod bloembollen verpakt per soort, maar ook leuke samengestelde pakketten. Ideaal om cadeau te schenken. Hieronder wat inspiratie:

Vind je dit bloembollenartikel waardevol, overweeg dan zeker om je bloembollen in onze webwinkel aan te kopen. Dat maakt het voor ons mogelijk om zoveel mogelijk gratis kennis te delen op onze blog en Youtubekanaal 'MoestuinTV'. Bestel je voor de eerste keer dan kun je de kortingscode biomoestuin gebruiken voor 5 euro korting. Als bestaande klant is er ook 5 euro korting voor bestellingen vanaf 50 euro met de code moestuinspullen

Ik hoop dat je onnoemelijk veel bloemen in je tuin en in tal van vazen mag bewonderen

Groetjes, Sarah

 

Alles voor je ambachtelijke hobby's