Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Bloemen in de moestuin

Bloemen in de moestuin

Bloemen voor in de moestuin

Allemaal planten

Bloemen en groenten. Beide zijn het eigenlijk gewoon planten. De ene plant heeft een korte groeicyclus en kweken we voor de bloemen. Andere planten doen er iets langer over om tot een bloem te komen. Onderweg produceren sommige planten bladeren of wortels die we kunnen opeten of ze geven nog een vrucht na de bloei (tomaat). Die planten noemen we dan groenten. Maar groenten en bloemen zijn gewoon planten :)

Ik ben meer een praktische moestuinier dan dat ik het esthetisch allemaal mooi wil. Ik heb relatief weinig tijd voor mijn moestuin en wil toch rendement. Dus moet het vlot en praktisch gaan. Ik zal ook geen bloemen zaaien of planten enkel omdat ik ze mooi vind. Ik zaai en plant ze omdat ze nuttig zijn in de tuin. Zijn ze dan nog mooi op de koop toe, dan zijn er op dat vlak enkel lachende gezichten.

Een bij vol stuifmeel Een bij vol stuifmeel , klaar om je groenten te bevruchten

Bloemen spelen een heel belangrijke rol in de moestuin maar de selectie ervan is volledig anders dan de selectie van bloemen voor siertuinen. We gaan geen bloemen selecteren op grootte of kleur, maar wel op hun aantrekkingskracht op de insecten die we in onze tuin willen hebben. In dit artikel lees je welke bloemen je het best om praktische redenen in de moestuin hebt. Het zal je helpen om de juiste bloemen bij de juiste gewassen te zetten.

Kijk hier voor de nuttige bloemen in de webwinkel van Moestuinweetjes.

Dokters en transporteurs
Er zijn twee soorten nuttige insecten die je met behulp van bloemen in je moestuin wil :
  • Insecten die schadelijke insecten en ziektes te lijf gaan of voorkomen: zweefvliegen (deze vliegen bootsen wespen, hommels en bijen na terwijl ze eigenlijk volledig weerloos zijn), gaasvliegen (gaasvliegen smullen duizenden bladluizen, spint en witte vlieg), lieveheersbeestjes en vele anderen. Later schrijf ik nog een artikel over nuttige insecten.
  • Insecten die helpen bij bestuiving: Bij sommige planten bevrucht het stuifmeel van een mannelijke plant een vrouwelijke plant. Soms gebeurt dit door de wind, maar meestal zijn insecten de transporteurs. Bijen zijn de koningen van de bestuiving (zowel honingbijen als hommels). Je moet ze zoveel mogelijk bronnen aan nectar bieden, zeker als je weet dat hun aantallen kleiner worden. Ook heel wat andere insecten dragen hun steentje bij aan bestuiving, denk maar aan wespen, motten, vlinders en sommige kevers.
Lieveheersbeestjes in de moestuin lieveheersbeestjes eten tot 60 bladluizen per dag
welke soorten?
Hoe selecteer je nu de bloemen die het beste geschikt zijn voor de moestuin ? Het is belangrijk dat je bloemen kiest waarvan het stuifmeel rijk is aan eiwitrijk stuifmeel. Veel vaak gekweekte bloemen in de siertuin hebben te weinig van dat stuifmeel, dus het is belangrijk dat we de juiste bloemen kiezen die de juiste nuttige insecten aantrekken. Hier volgt een overzicht van de beste bloemen voor de moestuin. In deze lijst is ook rekening gehouden met het feit dat de bloemen makkelijk te kweken moeten zijn, dat ze mooi moeten zijn en dat ze de goede eigenschappen moeten hebben om nuttige insecten aan te trekken.
goudsbloem: Wordt ook calendula genoemd naar zijn Latijnse naam. goudsbloem is makkelijk zelf te kweken en blijft maar bloemen produceren tot diep in de zomer, begin herfst. Ik persoonlijk knip de uitgebloeide bloemen niet weg voor ze hun zaad uitwerpen gezien ik grotendeels op worteldoek werk. Werk je op de blote grond, dan knip je best de uitgebloeide bloemen weg. Zo niet heb je goudsbloem voor het leven.
Afrikaantjes: De felle kleuren geel, bruin en rood van de verschillende soorten Afrikaantjes zijn uitstekend om zweefvliegen, bijen en vlinders aan te trekken. De scherpe geur van de Afrikaantjes schrikt aaltjes af. Net als goudsbloem gedijen ze in bijna elke bodem en zijn ze ideaal om tussen de gewassen van je moestuin gewassen te planten.
Kamille en madeliefje: De meeste samengestelde bloemen zullen een brede waaier insecten aantrekken. De bloemen zien er niet spectaculair uit maar zweefvliegen en sluipwespen zijn er dol op. Een extra voordeel van kamille is dat je er heerlijke thee van kunt maken.
Uien en knoflook: Het gebeurt wel eens dat uien en look doorschieten. In plaats van de te kleine uien of knoflookbolletjes te oogsten, kun je ze beter laten bloeien. Laat ze in de grond staan en laat de bloemen zich volledig ontwikkelen. Je zult versteld staan hoe mooi ze zijn en welke waaier aan insecten ze aantrekken. Zweefvliegen zijn er gek op.
Peterselie en wortelen. (en bij uitbreiding alle schermbloemigen) Weer hetzelfde verhaal, overschot van planten kun je laten staan. Het jaar er op gaan ze bloemen geven die zweefvliegen aantrekken. Ondanks het feit dat ze niet zo een felle kleuren hebben, zie je vaak heel mooie patronen in de bloemen.
smeerwortel: Bijen zijn gek op smeerwortel. Daarenboven zijn de bladeren van smeerwortel supervoedsel voor je compost en kun je ze gebruiken als mulch. Het moet wel gezegd dat smeerwortel heel erg uitzwermt. Leg de wortels van de plant dus best aan banden. Je kunt ze kweken in een ingegraven emmer of metserskuip. Lees ook het artikel dat eerder verscheen over smeerwortel.
Oost-Indische Kers: Deze plant doet eigenlijk het omgekeerde van alle voorgaande planten. Ze zijn heel succesvol in het wegtrekken van zwarte bonenluis. De plant verliest zijn schoonheid omdat ze op termijn vol zit met zwarte bonenluis maar je kunt de jonge takken waar de luis op zit verwijderen en buiten de moestuin vernietigen. Je kippen zullen er ook verzot op zijn.
Laat ook enkele vroegrijpe bloemen staan in je bedden. Nuttige insecten zijn gek op paardenbloemen. Kijk hier voor de nuttige bloemen in de webwinkel van Moestuinweetjes. Veel succes en leve de nuttige insecten. Tom

Alles voor je ambachtelijke hobby's