10 gewassen uit je moestuin met geneeskracht
basilicum kan helpen bij flatulentie (winderigheid), gebrek aan eetlust, bij schaafwonden of wanneer je een snee hebt.
2. Lavendel
Zelfs de geur van lavendel zou rustgevend en relaxerend zijn. Het werkt ook pijnstillend en wanneer je het op wonden en kneuzingen aanbrengt werkt het ook tegen ontstekingen.
3. Citroenmelisse
Citroën melisse in de moestuin
Citroenmelisse is familie van munt en is een zeer medicinaal kruid dat helpt tegen angst, slapeloosheid, wonden, herpes, insectenbeten, winderigheid en maagproblemen. Het versnelt ook de genezing van koortsblaasjes.
Afrikaantjes zijn een goed middel tegen zonnebrand en jeugdpuistjes. Deze bloem die ook vaak al een kruid gezien wordt verzacht ook de pijn bij zweren.
Afrikaantjes zijn ook heel goed voor de spijsvertering.
5. Peterselie
Peterselie is niet enkel een decoratief takje op je bord, het heeft ook zeer geneeskrachtige eigenschappen. Peterselie helpt ook tegen winderigheid en een slechte adem.
Bij indigestie of winderigheid is een thee van
pepermunt altijd een goed idee. Het werkt ook om koppijn te verzachten.
7. Rozemarijn
Rozemarijn bevordert het geheugen en helpt bij concentratie, maakt je beter gezind en stimuleert een rustige ademhaling.
8. Salie
De Latijnse naam van salie is
Salvia , wat betekent 'genezen' en verwijst naar zijn oorspronkelijk gebruik. Eerder medicinaal dan culinair. Salie helpt goed bij keelontstekingen.
9. Tijm
Het hoofdbestanddeel in tijm is
thymol en is een zeer ontstekingsremmend. Het helpt bij hoesten, het verteringsproces en winderigheid. Overweeg zeker eens om tijm als geneeskrachtig kruid te gebruiken.
10. Sint Janskruid
Heel wat artsen erkennen Sint-Jans kruid als hulp bij een depressief gevoel. The glanzende blaadjes en gele bloemen zijn de geneeskrachtige delen van de plant.