Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Frambozen snoeien en opbinden, een stekelig maar noodzakelijk werkje

Een framboos die niet gesnoeid wordt verstikt zichzelf.

Elk jaar moeten je frambozen gesnoeid worden tijdens de rustperiode, in de winter dus. Het snoeien van frambozen is eenvoudig, vooral bij herfstframbozen. Het snoeien van stokken verbetert de lichtinval en luchtcirculatie, waardoor de potentiële druk van ziekten en plagen afneemt. In dit artikel leg ik je alles uit.

Waarom moet je frambozen snoeien ?

Als frambozen niet gesnoeid worden, zijn ze hun eigen ergste onkruid. Wanneer frambozentakken overvol raken, concurreren ze om zonlicht, waardoor de beschaduwde bladeren en knoppen op de onderste helft van de plant afsterven. Zonder die knoppen heb je minder vruchtdragende takken en een veel kleinere oogst.

Een framboos die niet gesnoeid wordt verstikt zichzelf.
Een framboos die niet gesnoeid wordt verstikt zichzelf.

Drukke struiken (foto boven) concurreren ook om voedingsstoffen en water, wat leidt tot kleine, slecht smakende vruchten. En de schaduwrijke, vochtige omstandigheden rond een dicht struikgewas zijn een magneet voor schimmelziekten, zoals grijsrot, sporenziekte en anthracnose.

Snoeien is de meest effectieve manier om deze hoofdpijn te voorkomen. Een jaarlijkse uitdunning zorgt ervoor dat er veel zonlicht en lucht door de struik kan dringen, wat betekent dat je grotere, gezondere oogsten krijgt en veel gemakkelijker die zoete rode bessen kunt plukken.

Snoeien is gebaseerd op hoe frambozen groeien

Elke lente produceren paarse, zwarte en rode frambozen nieuwe scheuten uit knoppen aan de basis van de groei van het vorige jaar. Rode frambozen produceren ook nieuwe scheuten uit knoppen op hun wortels. De individuele scheuten leven 2 jaar en sterven dan af.

De scheuten van paarse, zwarte en zomerdragende rode frambozen zijn strikt vegetatief tijdens hun eerste groeiseizoen. Dat betekent dat ze het jaar waarop de scheuten gegroeid zijn, nog geen vruchten produceren. Het jaar daarop bloeien diezelfde scheuten en produceren ze vruchten. Daarna sterven ze af. Dit is het moment waarop je deze scheuten mag wegsnoeien.

De groei- en vruchtkenmerken van herfstframbozen zijn lichtjes verschillend. Herfstframbozen produceren van nature twee oogsten. De eerste oogst wordt in de late zomer of vroege herfst geproduceerd na de groei van het huidige seizoen. Het volgende jaar wordt er een zomeroogst geproduceerd op de onderste delen van dezelfde stokken. Na de tweede oogst sterven de scheuten af.

Er zijn ook een aantal gele frambozenvariëteiten beschikbaar. Met uitzondering van de vruchtkleur zijn de groei- en vruchteigenschappen van gele frambozen identiek aan die van rode frambozen.

Vier eenvoudige stappen om frambozen te snoeien

1. Verwijder de stokken van vorig jaar

De eerste stap in de late wintersnoei is het verwijderen van alle scheuten die vruchten droegen dit jaar. Kijk goed want bij een herfstframboos snoei je niet alle takken weg, hierdoor zou je een eerste oogst mislopen. Door deze dode stokken te verwijderen, voorkom je dat ziektesporen erop overwinteren en zich verspreiden naar nieuwe stokken. Knip al deze dode stokken tot aan de grond af.

2. Verfijn de rij indien je meerdere frambozenstruiken hebt

De aanbevolen rijbreedte is een halve meter. Snoei alle stokken die buiten deze omtrek groeien tot aan de grond af. Het maakt niet uit hoe mooi een stok eruit ziet. Het maakt niet uit hoe mooi een stok eruitziet; als hij buiten de grenzen valt, snoei hem dan af. De rijen smal houden is cruciaal om ziektes te voorkomen en om ervoor te zorgen dat het fruit tijdens de oogst gemakkelijk te bereiken is.

Gooi je de gesnoeide takken liever niet weg? Dan kan je hem ook stekken, zo heb je gratis frambozenplanten voor het leven.

3. Verwijder de zwakkelingen

Evalueer je plantenrij en snoei alle takken weg die er zwak, dunof kort uitzien of die duidelijke symptomen van insectenletsels of ziekte vertonen. De laatste snoeibeurt is het uitdunnen van de plant. Je wilt alleen de hoogste, dikste en gezondst uitziende stokken in de rij overhouden. Ga door met het wegsnoeien van de minder sterke scheuten en verdeel de scheuten die je wilt houden. Zorg ervoor dat de scheuten niet zo dicht op elkaar staan dat ze elkaar verdringen en in de schaduw komen te staan. Je weet dat je klaar bent met snoeien als de frambozenaanplant nog maar drie tot vijf stokken per strekkende meter heeft.

4. Scheuten aan een hekwerk bevestigen

Bindtang Maxtang om takken, twijgen of stelen vast te leggen
Bindtang Maxtang om takken, twijgen of stelen vast te leggen

Er zijn een aantal verschillende soorten trellissen, sommige vinden V-trellissen het mooist, anderen binden de frambozen graag horizontaal of juist verticaal op. In mijn (kleine) tuin heb ik 2 struiken verticaal opgebonden langs de achterzijde van ons tuinhuis. Kies een ontwerp dat in jouw tuin past. De draden van je hekwerk bevestig je aan beide uiteinden van je hekwerk en plaats je ongeveer een meter boven de grond.

Maak elke scheut vast aan een draad met touw of gebruik een bindtang. (Zorg ervoor dat de banden die je gebruikt gemakkelijk te verwijderen zijn. De scheuten die je dit jaar aan de draad bindt, zijn de scheuten die volgend jaar vruchten zullen dragen en die je volgend jaar moet verwijderen). Bind de scheuten zo dat ongeveer de helft aan de ene kant van de rij staat en de andere helft aan de andere kant. Vaak is de rij aan de basis maar een halve tot 1 meter breed is en verspreidt men de stokken over de draden van het latwerk tot 2 meter breed, daardoor zal de rij scheuten de vorm hebben van een V. Dit opent het midden van de rij om de lichtinval en luchtbeweging te verbeteren. Hierdoor wordt de groei van schimmelziekten geremd en nieuwe stokken worden aangemoedigd om in het midden van de rij te groeien, in plaats van langs de buitenranden. Bovendien zet deze manier van snoeien de vruchtdragende stokken aan de buitenkant en blijven de meeste nieuwe stokken aan de binnenkant van de rij, waardoor er makkelijker geoogst kan worden en er minder fruit verloren gaat.

Nadat je elke stok aan een draad hebt gebonden, verzamel je alle afgeknipte stokken en gooi je ze weg. Als je ze aan de voet van je planten laat liggen, trekt dat ziekten en plagen aan.

Kippen zijn blij met snoeiafval
Deze 2 zijn er als de kippen bij als er snoeiafval in de kippenren gegooid wordt.

Hoe zit het met zwarte frambozen, Japanse wijnbessen of tayberries?

De scheuten van zwarte framboos, Japanse wijnbessen, tayberries en loganberries zijn tweejarig, net als die van de klassieke rode zomerframboos. Maar omdat de groeiwijze van deze speciale frambozen anders is, vereist deze plant een extra snoeibeurt.

Opmerking: Hoewel je zwarte framboos, Japanse wijnbessen en tayberry op een V-tralis kunt leiden, is een hekwerk met enkele draad beter geschikt voor de vertakkende groeiwijze van de plant.

Framboos die groeit op een klimrek langs een tuinhuis.
Hier zie je Japanse wijnbessen op een klimrek aan de achterkant van mijn tuinhuis.

Zo, hopelijk heb ik je het snoeien van frambozen wat duidelijk kunnen maken. Vond je dit artikel over frambozen snoeien leerzaam? Lees dan zeker ook het artikel 'Frambozen planten en onderhouden in 12 simpele stappen'. Vind je dit artikel waardevol, overweeg dan om je frambozenplanten of snoeimateriaal in onze webwinkel aan te schaffen. Je kunt ons ook steunen door dit artikel te delen op Facebook.

Met de code BIOMOESTUIN krijg je €5,00 korting bij het plaatsen van een eerste bestelling. Met de code MOESTUINSPULLEN krijg je €5,00 korting bij elke bestelling groter dan €50,00.

Alles voor je ambachtelijke hobby's