Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Kiwi (Actinidia deliciosa) planten : exotische smaken uit eigen tuin

kiwi planten

Kiwi's uit eigen tuin, stel je dat je deze exotische vruchten in je eigen tuin kunt oogsten. Zalig! Met onze kiwiplanten is dat mogelijk (en gemakkelijk). We hebben de kiwiplanten met de allerbeste zorg uitgezocht, geselecteerd en pakken ze goed in om te verzenden, zodat je een goed gewortelde, gezonde fruitplant rechtstreeks aan huis geleverd krijgt. In dit artikel leg ik je uit hoe je je kiwi moet planten en optimaal verzorgt zodat je kilo's zelfgekweekte kiwi's oogst in het najaar.

Een kiwi planten in je tuin, goed voor je ecologische voetafdruk en je gezondheid

Algemene info over kiwiplanten:

De kiwiplant (Actinidia deliciosa) komt oorspronkelijk uit gematigde delen van Zuidwest-China en werd in het Engels traditioneel "Chinese gooseberry" genoemd. In het begin van de 20e eeuw werd de plant geëxporteerd naar Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, waar vandaag de dag het overgrote deel van de kiwi's wordt geteeld. De harde kiwi (A. arguta) komt oorspronkelijk uit Noord-China, Japan en het Koreaanse schiereiland.

Kiwi's oogsten doe je in de eerste helft van november. Ze zijn heerlijk zoet. De kiwi's rijpen niet allemaal ineens (gelukkig) dus kan je wekenlang genieten van deze groene vitaminebommetjes. Kiwi's zijn sterke groeiers, maar zelf tegen een schutting of een tuinhuis kan je een flinke oogst binnenhalen. In het vroege voorjaar komen de knoppen van de bladeren en de bloemen. De knoppen van de bloemen gaan heel langzaam open met prachtige roomwitte bloemenblaadjes, die later boterkleurig worden. De bloemen zijn best groot; 4 à 5 centimeter en bloeien half mei.

Het is belangrijk dat je bloemen bestoven worden. Om een goede oogst van kiwi's te krijgen, moet je mannelijke en vrouwelijke planten planten. De vrouwelijke planten produceren de vruchten. Tip: De beste verhouding is naar ten minste één mannelijke plant voor elke zes vrouwelijke planten. Omdat kiwiplanten best groot worden, is onze kiwiplant Jenny echt ideaal. De variëteit Jenny is tweeslachtig wat betekent dat je geen 2 kiwiplanten moet aanplanten om kiwi's te hebben. Aan deze plant komen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, deze plant is dus zelfbestuivend.

Kiwi planten

Heb je een muur of schutting op het Zuiden in je tuin, dan is dit de ideale locatie om je kiwi uit te planten. Door de warmte die vastgehouden wordt in de muur gaan je planten iets eerder bloeien. Het zijn krachtige groeiers en staan graag uit de wind.

Kiwiplanten hebben goed gedraineerde grond nodig, omdat ze gevoelig zijn voor wortelrot als ze te nat staan.

De plantafstand tussen elke kiwiplant is 4 tot 6 meter.

Sfeerbeeld uit een kiwi kwekerij met heel wat kiwi planten.

Kiwi planten water geven

Geef de planten extra water tijdens het hoogtepunt van de zomer of tijdens andere droge periodes, tenzij het geregend heeft.

Kiwi planten bemesten

Het eerste jaar niet bemesten. Bemest daarna 3 keer per jaar met een uitgebalanceerde meststof.

Je kiwiplanten leiden

Begin de flexibele ranken in het eerste jaar na aanplant op een steun te leiden.

Kiwiplanten groeien als wijnstokken en hebben ondersteuning nodig. Zorg voor een stevige trellis of draadframe waar de planten op kunnen klimmen. Zorg voor een hoog, stevig hekwerk dat de ranken kan ondersteunen, die wel 4,5 m breed en 6 meter lang kunnen worden en kilo's fruit kunnen produceren.

Kiwi snoeien

Hoewel kiwi een sterke groeier is en hij best wat plaats inneemt als je hem die geeft, kan je hem heel gemakkelijk snoeien. In de zomer kan je zonder veel risico scheuten die je niet wilt wegsnoeien.

Je kan de kiwi het best snoeien in november, december en januari. Als je in maart nog moet snoeien zal je zien dat er op de plekken waar je hem hebt geknipt (dat zijn de snijwonden) druppelt. Dit heet bloeden. Dit komt omdat de sapstroom in maart al flink op gang is. De druk is dan zo hoog dat de kiwiplant de sapstroom er uit perst waar hij kan , in dit geval langs de snijwonden. Het kan geen kwaad, je plant gaat er niet dood van. Maar het liefst snoei je hem in het najaar, maar niet in een periode waar vorst voorspelt wordt.

Kiwi's oogsten

Kiwi's beginnen meestal 3 tot 5 jaar na het planten vruchten te dragen. Kiwi's oogsten kan geleidelijk aan vanaf november.

Aan het eind van de zomer beginnen de kiwi's te zich te vormen. De kiwi's type Jenny zijn niet zo groot in vergelijking met een enkelslachtig ras. Ze zijn ongeveer 4 à 5 cm, maar ze komen in grote aantallen. Het blad van je kiwiplant verkleurt in de herfst. Van zodra het één keer gevroren heeft (of 0°C is), zal je merken dat de kiwi al zijn blad in één keer laat vallen. Daarna rijpen de eerste vruchten af. Door middel van te voelen aan je kiwi's kan je bepalen welke vruchten rijp zijn. Ze rijpen gespreid. Je kunt ze elke week vruchten plukken. Kiwi's rijpen na in de fruitschaal.

Kiwi planten en jarenlang oogsten
Op een bepaald moment, na de eerste vorst, kan je alle kiwi's oogsten; je kan ze bewaren in je diepvries of verwerken tot jam of confituur of sapcentrifuge.

Benieuwd welke andere exotische vruchten je nog kunt kweken in je tuin?

Lees dan zeker ons artikel: Pawpaw (Asimina triloba) een verrassende exotische vrucht voor in je moestuin

Alles voor je ambachtelijke hobby's