Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Magnesium voor een diepgroen blad, de zonnestralen doen de rest

magnesium geeft groene bladeren

Magnesium voor een diepgroen blad, de zonnestralen doen de rest

noot vooraf : Voor alle duidelijkheid 'Magnesium is geen groeistof' zoals stikstof (N), fosfor (P) of Potassium=Kalium (K). De NPK stoffen zorgen voor de groei van je plant. Stikstof voor bladgroei, fosfor voor een stevig wortelgestel en de stevigheid van je plant en Potassium=Kalium voor goede vruchten en ook de stevigheid van de plant. Dus NPK in de moestuin en klaar toch ? Nee, niet echt. Voor de chemische processen binnenin de plant heb je ook mineralen nodig zoals calcium, koper, mangaan, zink, ijzer, ... in dit artikel spreken we over Magnesium. magnesium in de moestuin
In de moestuin grond
Magnesium is een metaalachtig chemisch element die van levensbelang is voor mens, dier en ook plant. Magnesium is één van de dertien minerale voedingsstoffen die in de grond aanwezig zijn. Opgelost in water, wordt het via de wortels door de plant geabsorbeerd. Wanneer er niet voldoende mineralen in de grond aanwezig zijn is het nodig om bij te mesten om de hoeveelheid mineralen waaronder Magnesium in de grond weer in evenwicht te krijgen. Magnesium kun je heel efficiënt toedienen onder de vorm van Magnesiumsulfaat, bitterzout of epsomzout.
Hoe gebruiken planten Magnesium
Magnesium is het werkpaard achter het fenomeen fotosynthese. Fotosynthese is een proces waarbij (zon)licht omgezet wordt in energie (suikers) voor de plant. Zonder Magnesium kan de chlorofyl in de bladeren van de plant geen energie opnemen en geen voeding voor de plant aanmaken en daar zal stikstof of fosfor of potassium niets aan veranderen. Magnesium bevindt zich in de enzymen, in het hart van een chlorofyl molecule. Kort gesteld, Magnesium is broodnodig voor groene bladeren die energie uit de zon halen. Wist je dat een plant 80% van zijn energie uit (zon)licht haalt ? Probeer maar eens een plant in het donker op te kweken, de beste compost, de duurste meststoffen en de beste kweker krijgen geen mooie plant. Witlof wordt wel in het donker afgekweekt, maar de wortels worden in het licht opgekweekt mét groene bladeren.
fotosynthese fotosynthese
Magnesium tekort
In het artikel De bodem: Het ABC van de moestuin bodem leer je meer over organisch materiaal en wat er allemaal aanwezig is in een moestuin bodem. Een Magnesium tekort komt voor bij arme grond, grond met weinig organisch materiaal. Bij hevige regenval kan Magnesium wegspoelen uit zanderige of te zure grond. Wanneer er in de grond heel veel potassium (ook Kalium genoemd) zit, nemen de planten eerder potassium op in plaats van Magnesium. Dit is slecht voor de plant.
Hoe kun je zien of je planten te weinig Magnesium hebben?
Een Magnesium tekort Magnesium kun je zien wanneer de oudere bladeren van je plant snel geel worden rond de nerven en op de randen. Veel mensen denken dan meteen aan te weinig water. Maar een tekort aan Magnesium is hier veel vaker de oorzaak. Bij een tekort aan water worden de bladeren eerder slap. Paarse, rode of bruine bladeren wijzen ook op een gebrek aan Magnesium. Wanneer je niet ingrijpt sterven de bladeren af en uiteindelijk ook de plant. Magnesium
Hoe kun je Magnesium in je tuin behouden en toedienen.
De beste manier om Magnesium in je moestuin te houden is door rijke organische compost in je bodem te verwerken. compost houdt het vocht in de bodem vast en vermijdt dat voedingsstoffen als Magnesium wegspoelen bij hevige regenval. De compost beschermt niet alleen tegen uitspoelen, het bevat ook heel veel Magnesium. Logisch want Magnesium zit in bijna alle ingrediënten van het groenafval dat we in onze compost verwerken. Sommige mensen gebruiken chemische spray om op je bladeren te spuiten, maar je kunt er vel beter voor kiezen om Magnesium in het voorjaar in te werken in de grond. De magnesium van Eco Style is een natuurlijke meststof en probleem oplosser. Het bevat een hoog gehalte Magnesium en is rijk aan zwavel. De meststof zorgt voor een betere structuur en vruchtbaarheid van de bodem, herstelt bruinverkleuring en draagt bij aan een gezonde, sterke plant. 1 handje (50 gram) per vierkante meter volstaat voor een zeer vruchtbare teelt van al je gewassen waar groene bladeren nodig zijn. Je kunt je planten ook nog redden wanneer je Magnesium tekort opmerkt. Het spoelt snel in je bodem en wordt snel opgenomen door je planten. De Magnesium zorgt voor een diepgroen blad dat de zonnestralen omzet in topvoer voor je planten. Zeker het proberen waard bij peulgewassen koolgewassen, vruchtgewassen, aardappelen en uiteraard bladgewassen. Magnesium kun je ook heel efficiënt toedienen onder de vorm van Magnesiumsulfaat, bitterzout of epsomzout.

Alles voor je ambachtelijke hobby's