Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Moestuin checklist 17 – 1 tot 15 Oktober – Stilaan dromen van 2019

Moestuin checklist oktober

Moestuin checklist 17 – 1 tot 15 Oktober – Stilaan dromen van seizoen 2019

De lijst wordt steeds korter

De lijst van zaken die je nog kunt zaaien wordt steeds korter. Onder glas kun je nog wat bladgewassen zaaien voor de winter en buiten kun je uien en Knoflook starten voor een oogst in 2019. In de tuinkast of folietunnel kun je ook nog wortelen zaaien voor een vroege oogst in 2019. In onze webwinkel kun je terecht voor winter pootgoed, enkele links : Witte winter uien Senshyu, Rode winter uien Red Arrow en winter Knoflook Messidrome.
mizuna rood mizuna of mosterdsla rood
Aziatische mix Aziatische mix
Goed wassen Goed wassen
Enkel olijfolie, peper en zout, de smaakt spreekt voor zich Enkel olijfolie, peper en zout, de smaakt spreekt voor zich
Mijn wintermoestuin geeft me nu heel veel bladgewassen. Ik heb ze midden augustus gezaaid en nu is het echt genieten. Samen met de kolen, de prei, de laatste prinsessenboontjes én de massa's geconserveerde tomaten, pepers, paprika's, aubergines, ... kan ik de winter door eten. Ik blijf zoveel mogelijk weg uit de groentenafdeling van de supermarkten gezien de producten daar smaakloos zijn en bijna alles wat er ligt geïmporteerd en aangevoerd met vervuilend vervoer.

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken (met foto's), dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken Voor zij die deze checklist op de site bekijken (meer foto's): Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail
Ondanks de Engelse taal die jullie nu zien, komt de Moestuinweetjes App eerst in het Nederlands uit

De Moestuinweetjes App

In vorige nieuwsbrief kondigde ik de Moestuinweetjes App aan. Een planningstool die alle acties van een teelt wegschrijft naar een agenda. Daarnaast krijg je ook zelf de ruimte om notities te maken bij je teelten zodat je uit goede en slechte zaken kunt leren. Momenteel zijn er 28 moestuiniers betrokken bij de ontwikkeling, bedankt aan iedereen. De testers geven commentaar en tips over de mogelijkheden, de lay-out en binnenkort ook de kalender. Hopelijk kunnen we de Moestuinweetjes App gratis onder jullie Kerstboom leggen zodat jullie meteen jullie moestuindromen in 2019 kunnen gaan plannen.

Mijn plannen rond urban farming

Ik zal eerst nog eens verduidelijken wat een urban farm voor mij betekent. In een urban farm produceer je lokaal voedsel en verkoop je het ook binnen je eigen postcode, in mijn geval alles wat met 87 en 85 begint in Belgie. Binnen een straal van +/- 20 km rond je urban farm (hoe dichter hoe beter). Je kweekt op je eigen grond of op de grond van iemand anders. Het is een heel korte voedselketen, tuinbouwer > consument. Zo kun je groenten kweken maar ook fruit, kippen voor eieren, enz. ... Ik ga uiteraard voor groenten.
Een voorbeeld van een urban farm van eigenaar Curtis Stone Een voorbeeld van een urban farm van eigenaar Curtis Stone

Mijn motivatie voor de urban farm is ruim

De wereld niet nog meer vervuilen

Dit is wellicht het aspect waar ik al het verst in sta. Ik ben heel gemotiveerd om lokaal groenten te kweken en ik ben er van overtuigd dat het de toekomst moet zijn. Momenteel komt eten via een verkeerde weg tot in onze huiskamer. Het is zelfs zo absurd dat je een label (BIO) label moet halen om te bewijzen dat je niet rommelt met het eten. Als je gif gebruikt en chemische producten om je groenten of de omgeving rond je groenten te manipuleren, dan kan dat zomaar, geen waarschuwingslabel op je product is dan vereist.

De kloof op de arbeidsmarkt

Op de urban farm die ik in 2020 operationeel wil hebben moet er plaats zijn voor de talenten van mensen die het nu vaak moeilijk hebben op de traditionele arbeidsmarkt. Mensen die niet in het juiste vakje passen wegens hun afkomst, diploma, fysieke of verstandelijke mogelijkheden. Of mensen die gewoon wat extra begeleiding nodig hebben. Veel mensen raken op een zijspoor of in jobs waar ze hun talenten niet verder kunnen ontwikkelen. De arbeidsmarkt en werksituaties kunnen volgens mij zoveel beter. Ondernemingen werken nu vaak in een systeem dat verder bouwt op principes die 200 jaar oud zijn vanuit de tijd van de industriële revolutie. Hard werken, lineaire processen afwerken, uniforme handelingen, klokken en bellen die rinkelen als er moet gestopt of gestart worden, ... dat wil ik niet.

Mijn persoonlijke drive

In een urban farm zie ik een heel aantal van mijn persoonlijke mogelijkheden samenkomen. Ik heb een beroepservaring van 20 jaar in verkoop, human resources, boekhouding, journalistiek en logistieke organisatie. Ik ben altijd een manusje van alles geweest. Bij het runnen van een urban farm zie ik heel wat van de dingen die ik eerder deed samenkomen, heel veel zelfs. In combinatie met mijn passie voor moestuinieren, ben ik wel van mening dat het kan lukken.

Op kleine schaal starten met een specialisatie

Zoals ik in mijn vorige tweewekelijkse anti-vergeet checklist schreef, wil ik in 2019 kijken wat ik uit de grond krijg op kleinere schaal. Het is een illusie om voltijds mijn baan te houden én een urban farm te starten met de ambitie om alle groenten te kweken. Als ik alleen al bladgewassen en kruiden voor sla mixen doe zit ik al aan heel veel teelten : sla, spinazie, rucola, mosterdsla, (winter)postelein, veldsla, (bloed)zuring, pak soi (eigenlijk een koolgewas maar gekweekt voor blad), ... En dan nog de kruiden : peterselie, munt, koriander, dille, ... Dan heb je toch al heel wat ruimte en organisatie nodig om 52 weken per jaar groenten te kunnen leveren. Ook moet je geen groenten willen kweken waarbij je onmogelijk kunt concurreren met de traditionele akkerbouw zoals kolen, prei of uien. Ook specialisaties zoals asperges of tomaten, hou je beter voor de specialisten.

Wie gaat onze producten kopen ?

1 van de belangrijkste voorwaarden om succesvol je onderneming te starten is dat je weet of er vraag is naar je producten. Je kunt de beste mizuna opkweken of de meest attractieve gemengde sla samenstellen maar als niemand je product wil kopen dan heeft het niet veel zin. Waar zouden we kunnen verkopen? Een lokale markt interessant kunnen zijn, ook de lokale restaurants die de beste en origineelste bladgroenten op hun bord willen, zijn heel interessant om aan te leveren. Je kunt ook leveren aan voedselteams, dat zijn meestal buurtinitiatieven die lokaal geproduceerd voedsel aankopen en verspreiden over een grote groep mensen die klant zijn bij het voedselteam. Op de urban farm zal het aanbod in eerste instantie te beperkt zijn om groentepakketten samen te stellen, dus voedselteams kunnen wel eens een goede oplossing zijn om onze producten in de huiskamer te brengen.
Dit paard uit mijn buurt bemest mijn moestuin, maar eet geen BIO eten. Dit paard uit mijn buurt bemest mijn moestuin, maar eet geen BIO voedsel dus kan ik het BIO label niet halen.

Biologisch werken versus een BIO certificaat

Het spreekt voor zich dat ik BIO wil werken. Maar wil ik mij ook BIO laten erkennen? Als een gewone boer niet hoeft te vermelden op zijn verpakking dat hij gif spuit, waarom zou ik dan een keuringsorganisme betalen om vast te stellen dat ik geen rommel gebruik ? Dat is een beetje de omgekeerde wereld. Als ik BIO zou werken, mag ik bij de lokale school ook geen groentenafval ophalen om mijn eigen compost te maken maar moet een vervuilende vrachtwagen mij BIO-gecertificeerde compost komen brengen. Ook de paardenmest van Wabbe (zie foto) zou ik niet meer mogen gebruiken. Zolang grote voedselgiganten niet op hun verpakking moet zetten : 'Vervaardigd met behulp van gif en chemische meststoffen. Grondstoffen en eindproduct meermaals vervoerd met diesel- en kerosine-motoren', zie ik niet in waarom ik moet bewijzen dat ik 100% ecologisch werk. 98% ecologisch vind ik nog steeds beter dan traditionele landbouw.

De knelpunten en onzekerheden

Voor de start van het project zijn er wel nog heel wat onzekerheden. Welke grond gaan we gebruiken? Met wie kan ik samenwerken? Wat moeten we allemaal aankopen? Hoeveel tijd per week kan ik besteden aan de urban farm? Een urban farm is meer dan groenten kweken. Het is ook : met alle wetgeving in orde zijn, grondstoffen aankopen, een afzetmarkt vinden, verpakkingsmateriaal vinden, een bewaarruimte (koelinstallatie) voorzien, een website maken en onderhouden, leveringen doen, facturen uitsturen, ... In 2019 zal wel duidelijk worden wat er primeert : de motivatie of de knelpunten. Ik vind het zowiezo een heel boeiende uitdaging. Deze winter ga ik nog verder mijmeren over deze uitdaging. Hopelijk vinden jullie dit interessant om volgen? Geef je mening onder dit bericht of stuur me een mailtje op tom@moestuinweetjes.com

Wat kun je in begin oktober nog zaaien ?

Bladgewassen in de tuinkast of in de folietunnel

Kiemgroenten barstensvol energie voor de winter

Wortelgewassen voor een voege oogst aan lentegroenten

Tot slot

Zo, nu de superkorte tweewekelijkse checklist er op zit ga ik weer voor de Moestuinweetjes App. In november start ik ook met een experiment kiemgroenten, de bron van alle plantenleven en heel erg gezond nu er in de winter minder groenten beschikbaar zijn. Heb je het gevoel dat Moestuinweetjes bijdraagt aan jouw moestuin hobby, overweeg dan om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen. Je steunt er alle initiatieven mee die we doen om meer mensen aan de moestuin te krijgen zoals deze website Moestuinweetjes, de tweewekelijkse 100% anti-vergeet moestuin checklist, de Moestuinweetjes App die er aankomt en ook Moestuin TV op YouTube met meer als 250 nuttige filmpjes voor de moestuin. Prettige herfst, Tom Ikzelf in mijn moestuin

Alles voor je ambachtelijke hobby's