Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Een tunnelserre tunnelkas of glazen serre tuinkas kopen pro's en contra's

Een folietunnel of glazen serre / tuinkast kopen, de droom van iedere moestuinier

Een tunnelserre tunnelkas of glazen serre tuinkas kopen voordelen en nadelen

Inleiding

Wil je een tunnelserre of -kas kopen of een glazen serre / tuinkas bestellen en je weet niet goed wat te kiezen ? Dit artikel vertelt mijn persoonlijke ervaring en somt de voor- en nadelen op van beide. Voor alle duidelijkheid, in Nederland en België wordt een ander woord gebruikt voor een glazen of met folie bedekte ruimte in de tuin waarin je groenten en fruit kweekt. In België waar ik vandaan komt spreken we over een serre en in Nederland spreken ze over een tuinkas of afgekort 'tuinkas'. Voor alle duidelijkheid en om geen bevolkingsgroepen achter te stellen vermeld ik in dit artikel steeds beide : serre / tuinkas. Een tunnelserre of een tunnelkas zal in beide lage landen wel begrepen worden veronderstel ik
Tunnelkas Elegant Tunnelkas Elegant
Dit is echt de droom van iedereen, de wereld kunnen veranderen rondom je heen. Met een tunnelserre of tuinkas kun je dat. De warmte van de zon wordt in een serre / tuinkas of tunnelserre vastgehouden. Meer warmte stelt je in staat om groenten te kweken die je buiten moeilijker kunt kweken. Tomaten kweken buiten gaat ook perfect maar je groeiseizoen wordt heel wat korter en dus ook beperkter.

Mijn persoonlijke serre / tuinkas en tunnelkas ervaring

Mijn eerste stappen in de moestuin

Ik heb ervaring met beide. Toen mijn hobby zo een 5 jaar geleden startte had ik enkel een lapje schrale grond achteraan mijn huis. Ik kweekte wat uien, wortelen, wat kruiden, een poging tot kolen, ... Maar 75% van wat ik gezaaid en gepoot had werd aangetast door insecten of kreeg schimmel door teveel regen. Ik verdiepte me in de moestuin en was heel gemotiveerd om mijn tweede jaar te starten. Winter moestuin in mijn glazen serre / tuinkast van 2 meter op 2,5 (2016)

Mijn glazen serre / tuinkas was een schot in de roos

In het tweede jaar kocht ik online een glazen serre / tuinkas van 2 meter op 2,50. Deze stond op een stukje extra grond die ik vrijgemaakt had. Deze glazen serre / tuinkas heb ik 3 jaar in gekweekt. De extra voldoening die een serre / tuinkas brengt is mateloos. Ik ben bezeten door de smaak van zelfgekweekte tomaten, komkommers, aubergines, meloenen, pepers en paprika's. Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder.

Meer plaats dus ook een grotere tunnelkas

Toen ik een grotere moestuin van 357m² ter beschikking kreeg 120 meter verder in mijn straat zag ik de mogelijkheid om de glazen serre / tuinkas van 5m² te vervangen door 'iets groters'. Dankzij het feit dat een tunnelserre minder kost per m² kon ik met mijn budget volledig los gaan en zette ik al mijn beschikbare ruimte in de tuin bij mijn huis vol. Het werd een Splendid van 7,5 meter op 3 meter met twee kweektafels van 3,20 meter en aan beide zijden schuifdeuren. Een Elegant van 4,20 meter op 7,5 meter zou ook net gelukt zijn maar dan zou mijn tuin bomvol gestaan hebben, enkel serre geen tuin meer :).
Mijn moestuin tunnel serre op 30 april Mijn moestuin folietunnel op 30 april 2018 saladbar - kweekkamer en overlevende winterteelten

Je serre / tuinkas gebruiken als kweek kamer

Ik gebruik mijn tunnelserre Splendid ook om mijn jonge plantjes in voor te kweken in trays en potten vanaf half maart. De pepers en paprika's nog niet, ook de tomaten en aubergines kiem ik binnen in mijn propagator en kweek ik op onder groeilampen. Maar erwten, peultjes, prei, sla, Rode bietjes, broccoli, bloemkool, ... en tal van andere groenten en kruiden (zie moestuinkalender maart). De jonge plantjes genieten van optimaal licht in de tunnelserre of tuinkas.

Wat gebeurt er op de meeste vensterbanken met zaailingen

Op een warme vensterbank hou je je zaailingen eigenlijk een beetje voor de gek. Je zegt hen : 'Hey, het is 20 graden, het wordt zomer' (en het is nog maar maart). Het plantje waant zich in de zomer en gaat dus op zoek naar licht. Binnen op de vensterbank komt het licht niet van overal maar slechts van 1 kant, het raam. Toch is de temperatuur zomers. De verhouding willen groeien (door de warmte) en beschikbaar licht (dat er niet is) is niet in balans en je plantjes worden lang en gestrekt en waardeloos. In een tuinkas of serre vind je plantje rondom zich meteen heerlijk koud blauw licht (niet in temperatuur maar in lichtkleur) en in verhouding met de koudere temperatuur als binnenhuis een betere balans tussen willen groeien en beschikbaar licht.

Snel jonge planten kweken binnenshuis in een propagator en/of groeilampen

Wil je toch binnen sterke jonge planten kweken, doe het dan in een propagator, dat is een kweekkas waarin je de temperatuur, luchtvochtigheid en groeilicht kunt regelen. Hoe je er mee werkt kun je lezen in onderstaande artikelen :
https://youtu.be/6XX4CCSBB_M

De algemene voordelen van een tunnelserre tunnelkas of glazen serre tuinkas

  • Je kunt je groeiseizoen verlengen en zelfs jaar in jaar uit groenten eten uit eigen tuin
  • Je kunt een veel groter aantal groenten kweken
  • Zeer ecologisch, je kunt groenten kweken die anders geïmporteerd moeten worden
  • Je hebt minder last van overwaaiende onkruidzaden
  • Je planten zijn beschermd van slagregen, hagel, vogels, ...
  • Als je werkt in je tunnelkas of glazen tuinkas, wordt je niet nat.
  • Ken jij er nog ? Post ze onderaan dit artikel.

Voordelen en nadelen van een tunnelserre tegenover een tuinkas / serre

Voor we de voor- en nadelen opsommen geef ik jullie nog iets mee over kwaliteit van de tunnelkassen of tuinkassen. Koop iets degelijks en duurzaams. Moestuinweetjes verkiest de producten van Filclair, een Belgisch bedrijf de beste prijs kwaliteit biedt. Foliehuisjes uit de supermarkt zijn vaak op zeer korte termijn voer voor de milieustraat (NL) of containerpark (BE). Je kunt ze verstevigen maar dan gaat de tweede zwakste schakel kapot. Heb je echt geen budget of weet niet niet of je de hobby wel wilt verderzetten kan de keuze voor een dergelijke goedkope oplossing wel iets zijn.
In 95% van de gevallen maken mensen op basis van hun budget een keuze voor ofwel een tunnelkas of een glazen tuinkas of serre. Maar toch is het belangrijk om te weten wat de voor en nadelen zijn van de twee als je je keuze maakt.
Lees hier onder de voordelen van deze tunnelserre Splendid
Voordelen van een glazen serre of tuinkas Nadelen van een glazen serre of tuinkas
Kan langer meegaan Is beter om exotische planten te kweken (grotere lichtsterkte) Het ziet er mooier uit in het decor van de tuin Het houdt beter de warmte vast (handig voor 's nachts in de winter) Betere licht doorschijning Is duurder in aankoop Het glas is duur om te vervangen. Wanneer eentje sneuvelt volgen er meestal nog De clips die het glas vasthouden zijn minder handig Glazen serres of tuinkassen zijn moeilijker zelf te plaatsen Een effen grond is een vereiste. Moeilijk te verplaatsen (bij verhuis). Je kunt kiezen voor veiligheidsglas maar het blijft toch glas dat gevaarlijk kan zijn
Voordelen van een tunnelserre of tunnelkas Nadelen van een tunnelserre of tunnelkas
Goedkoper Meer plaats voor je geld Er zijn grotere deuren mogelijk aan beide zijden voor meer luchtcirculatie Meer plaats binnenin geeft je de mogelijkheid om een zaai-, verspeen en verpot ruimte te maken Met meer ruimte kun je ook nazomergroenten kweken en is de kostbare ruimte niet het ganse jaar ingenomen door de vruchtgewassen De dwarsbuizen maken het super makkelijk om klimconstructies tegen te bouwen, op kweektouw kweken, hangpotten te hangen, ... er gaat minder ruimte verloren. De folie is minder doorschijnend dan glas. Je hoeft geen schaduwdoek of zonwerende verf te gebruiken tegen zonnebrand. Een tunnel kun je makkelijker zelf plaatsen Kun je op een helling of op meer oneffen grond plaatsen Een lederen bal, een stuk speelgoed kunnen de folie niet kapotmaken Ook de wind zal minder schade veroorzaken aan je folietunnel dan aan een alternatief in glas. Een moestuin tunnel is heel makkelijk verplaatsbaar Bij breuk is een gescheurde tunnel minder gevaarlijk dan glasbreuk. De folie moet om de 5 tot 10 jaar vervangen worden en kost toch snel 1/4 van de kostprijs van je tunnel. Er zijn geen dakvensters dus vaker blijft er wat meer condens hangen op de folie. Je kunt moeilijker water opvangen. Er zijn truukjes met goten in een langere folie aan de zijkanten, maar die zijn niet standaard.
Tot slot Zo hopelijk heb je dankzij dit artikel beter je keuze kunnen maken. Als je nog specifieke vragen hebt, mail ons gerust op webshop@moestuinweetjes.com, we nemen je vraag snel op. Vond je dit artikel waardevol, overweeg dan om je moestuinspullen en in het bijzonder je tunnelserre of serre / tuinkas bij Moestuinweetjes in onze webwinkel aan te schaffen. Je maakt er veel mee mogelijk. Vele groeten, Tom
Ikzelf in mijn moestuin

Alles voor je ambachtelijke hobby's