Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Slakken bestrijden - 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten

Slakken bestrijden

Slakken bestrijden - 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten

Als kind bewonderde ik slakken

Op weg naar school stond een struik waar er heel veel slakken op zaten. Ik weet niet veel meer over de kleuterschool maar dat is me heel levendig bijgebleven. Ik herinner me nog heel goed dat ik als kind slakken heel mooi vond. Vooral de huisjesslakken hadden prachtige kleuren en rondingen. Ook het idee dat een dier een eigen huisje op zijn rug meedroeg vond ik heel fascinerend. Bij gevaar konden ze er ook in schuilen, mijn fantasie als kind sloeg op hol. Ook de voelsprieten die heen en weer gingen deden mij elke dag weer stilstaan, ik tikte tegen de voelsprieten aan want dan trokken de slakken die in. Slakken bestrijden was het verste van mijn gedachten.
Slakkenvraat Slakkenvraat

Jaren later had ik een heel ander beeld van slakken

Ongeveer 30 jaar later kwam ik opnieuw in aanraking met slakken. Ik had een moestuintje opgezet achteraan in de tuin waar het gras kapot was omdat ik er wat brandhout op gestockeerd had. De kale plek had ik wat omgewoeld met een Woelvork en wat plantjes gezet. Heerlijk zelf mijn eten kweken op 20 stappen van mijn keuken, zalig toch. Tot die ene ochtend dat ik in mijn moestuin ging kijken en dat mijn sla compleet weg was en ook mijn spinazie. En in de gaten van mijn bloemkolen zaten hele grote gaten. Het duurde niet lang eer ik de schuldige kon aanduiden. De slijmsporen op de (overgebleven bladeren) zegden genoeg.

Wat was er gebeurd dat slakken bewonderen, Slakken bestrijden werd ?

Hoe kon het toch dat de slakken die ik ook bewonderde kwelduivels waren ? Uren had ik als kleuter staan kijken aan de struik naar de slakken. Ze opgepakt en van de ene tak op de andere gezet als een soort huisdier. En sinds ik een moestuin heb zet ik er mijn voet op, strooi ik slakkenkorrels, stuur ik er mijn kippen op af, ... Wat was er gebeurd ? Ik had iets gewijzigd. Ik had de stapel brandhout met een zeil verwijderd. Een Euro Disney is voor slakken had ik verplaatst. Vervolgens heb ik er het resterende gras verwijderd en als klap op de vuurpijl zette ik groentjes in mooie rijen op naakte aarde. Niet wetende dat in die aarde en rond om die ruimte nog steeds die slakken en hun slakkeneieren aanwezig waren. Het gevolg hoef ik niet uit te leggen.

Het probleem waren niet de slakken maar mijn opvoeding

Een beetje een rare tussentitel titel maar als je het bedenkt zie je rondom je heen heel veel voorbeelden van hoe de mens tussenkomt om een natuurlijke situatie om te keren in zijn voordeel of om een bedreiging of foute situatie te herstellen. Het regenwoud bijvoorbeeld waar bossen gekapt worden om landbouwgebied van te maken. Of een banale verkoudheid moet zo snel mogelijk opgelost worden. Keelpastilles, pilletjes, siroop, ... we moeten tussenkomen om iets te herstellen of om in ons voordeel om te buigen. Hoe we dat doen en welke de gevolgen zijn, dat is niet zo belangrijk. Een 'foute situatie herstellen' of een natuurlijke situatie wijzigen in ons voordeel zit in ons ons. En in mijn moestuin had ik eerst 'een natuurlijke situatie verbroken' om in mijn voordeel om te buigen. Ik was mij daar niet bewust van. Voor mij was het een hoop hout, voor die slakken een heel interessante biotoop. Vervolgens heb ik 'een foute situatie' (althans voor mij was ze fout) willen rechtzetten want die slakken hadden niet het recht om mijn groenten op te eten, wat dachten ze wel. En ik trok ten oorlog.

Preventief werken als het kan, Slakken bestrijden als het niet anders kan.

Vrede sluiten met slakken

Net als in mijn vorig artikel over heermoes bestrijden, moeten we een soort compromis vinden met de slakken. Ze zijn een essentieel onderdeel in de natuur, ze zijn ook zeer nuttig en eigenlijk hebben ze het niet zo gemunt op je groenten. Maar als er niets anders voor handen is kunnen ze vernielend uithalen naar de groenten in opkweek. In het vervolg van dit hoofdstuk proberen we ze beter te begrijpen om ons er aan aan te passen. En ja, hier en daar zal een slak sneuvelen. Maar met een slimme aanpak zullen dat er niet veel zijn.

Wat eten slakken ?

Zoals eerder gezegd, slakken hebben het niet zo gemunt op je zaailingen, jonge plantjes of vruchten. Om die zaken te eten moeten ze veel meer moeite doen dan bijvoorbeeld een stuk rottend hout, een paddenstoel of plantenresten. Ze eten graag zaken die als aan het afbreken zijn. Dat is voor hen een gesneden brood, terwijl onze moestuinplantjes ongesneden brood zijn. Maar als je honger hebt, speelt dat natuuriljk geen rol en ga je ook met het ongesneden brood aan de slag.

Het internet staat vol met tips die Slakken bestrijden als het te laat is

Wanneer gaan de mensen op zoek naar informatie over slakken ? Precies als de tuin overgenomen is door onze slijmerige vrienden en als er eigenlijk bijna geen oplossing meer is. Dan gaan we lekker bier dat we eigenlijk kopen om zelf op te drinken uitzetten om slakken te vangen. Of we gaan bij valavond met een licht op ons hoofd slakken vangen of we plakken overal in de moestuin kopertape, ... Ik vind dat allemaal bewonderenswaardig maar het is eigenlijk te laat. Je mag het nooit tot een onevenwicht laten komen in je tuin.

De 4 maatregelen toepassen voor weinig tot geen slakkenvraat

Mijn kippen eten slakken Mijn kippen eten slakken

1. Kippen of eenden loslaten in de tuin om slakken te bestrijden

Mijn kippen zijn van oktober (na mijn druivenoogst) op de moestuin. In die 5 tot 6 maanden hebben ze heel wat slakken en slakkeneieren opgegeten. Ik heb in mijn grote moestuin 350 vierkante meter grond. Ik heb ook 4 kippen. Kippen die een groot deel van de dag bezig zijn met scharrelen op zoek naar eten. Ze kammen de volledige moestuin zorgvuldig uit, geen plekje blijft onberoerd. Het enige wat je wel moet doen is een draad of gaas rond je wintergroenten spannen. Heb je nog pastinaken, knolselder, wortelen, winteruien, winterknoflook, winterkolen, tuinbonen, ... of andere gewassen, scherm ze dan af van de kippen. Een half dagje werk om alles af te zetten en dan kan de grote braspartij van de kippen beginnen. En alles wat uit de kip komt is mest. Ik doe de kippen weer in hun ren wanneer het februari maart wordt, zo kan de mest wat in de grond trekken en is hij niet meer zo krachtig. Als de kippen weer in hun ren zitten is het tijd om te mulchen, want naakte aarde, vocht, zon en warmere temperaturen staan garant voor heel wat piepend onkruid.
Tot hier en niet verder Tot hier en niet verder

2. Slakken bestrijden : Baken een perimeter af voor slakken

Mijn moestuin grenst aan de ene kant aan een berm van een drukke weg met 2 vakken, een beukhaag scheidt mijn moestuin af van de berm. Aan de andere kant is er gewoon een graspad van anderhalve meter. Dat graspad wordt niet onderhouden door de stad dus komt het gras hoog te staan. Aan beide kanten leven dus veel slakken. In maart / april maak ik een afbakening ten opzichte van de drukke weg en de straat waar mijn moestuin is. Ik baken hoofdzakelijk af met slakkenkorrels, ze werken het best. Mensen die zeggen dat slakkenkorrels niet werken, hebben het vaak te ver laten komen en zijn pas beginnen handelen als de slakkenvraat volop aan de gang is. Je kunt met kopertape, koffiedik of eierschalen ook een barrière maken, maar dat is niet zo doeltreffend. In grote moestuinen zou je elke dag eieren moeten eten om genoeg eiereschalen te hebben om de tuin mee af te bakenen.
Egels eten slakken in je moestuin Egels eten slakken in je moestuin

3. Een biotoop voor natuurlijke vijanden van slakken aanleggen

Als iemand anders het voor je kan doen is het nog beter, toch ? Er zijn andere dieren in de moestuin die maar al te blij zijn met slakken. Een lijstje van natuurlijk vijanden tegen slakken :
  • Egels
  • Kikkers
  • Padden
  • Zangvogels
  • Mollen
  • Hooiwagens
  • Slangen en hagedissen (in onze regio iets moeilijker)
  • Duizendpoten
  • Salamanders
  • Hazelworm
  • Spitsmuizen
  • vuurvliegjes
Deze dieren trek je aan door een composthoop aan te leggen, een hoop takken in de moestuin te leggen, een wildbloemmengsel te zaaien, een vijver of waterpartij aan te leggen. Kortom, een natuurlijke moestuin is hier ook de oplossing.

4. Nematoden in je grond brengen en zo Slakken bestrijden

In het voorjaar kun je minuscule diertjes in je moestuin loslaten die slakken doorboren en uiteindelijk doden. Het zijn nematoden. Met het product No-slug breng je miljoenen nematoden in je tuin. De eerste twee weken na het inbrengen moet je grond wel vochtig blijven zodat de nematoden zich kunnen installeren in je tuin. De nematoden zijn ook goed tegen allerlei larven die aan de voet van je planten gelegd worden.

Tot slot

Mijn kinderlijke bewondering tegenover slakken is er helaas niet meer. Maar mijn haat is ook heel fel verminderd. We leven samen in mijn moestuin. Zij aan de andere kant van de draad of beukhaag, ik aan de kant van mijn moestuin. Weet dus dat je het jaar rond slakken moet bestrijden en zeker niet enkel als ze er zijn want dan is het te laat. In ieder seizoen kun je wel iets doen tegen de slakken. Winter (kippen of eenden), herfst (biotoop maken voor natuurlijke vijanden en in de lente en zomer kun je de perimeter onderhouden en nematoden in de grond inbrengen. Vond je dit een waardevolle tekst, deel het dan met je vrienden, binnen je tuinvereniging of andere. Je kunt deze site een warm hart toedragen door je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen. Moestuinweetjes gaat voor duurzame kwaliteit, vlotte levering, het persoonlijk contact en scherpe prijzen. 4.9 op 5 over meer dan 100 recensies, dan krijg je niet zomaar. Tot later, Tom
Ikzelf in mijn moestuin met weinig tot geen slakken :)

Alles voor je ambachtelijke hobby's