Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Tulpenbollen planten

Tulpenbollen planten

Tulpenbollen planten in het najaar, genieten van pracht en praal in het voorjaar.

Tulpenbollen planten

Vanwege hun opvallende uiterlijk en schitterende kleur zijn tulpen een van de meest dankbare bloemen voor een tuinier om te kweken. Of je ze nu plant als borders of als rijen vol prachtige kleuren, tulpenbollen toveren een glimlach op het gezicht van iedereen die ze tegenkomt. Het dramatische groene blad past perfect bij deze kleurrijke bloemen. Om tulpen zo goed mogelijk te laten bloeien, is het belangrijk om ze op de juiste manier te planten.

Wanneer tulpenbollen planten ?

Het is belangrijk om tulpen op het juiste moment te planten voor een gezonde groei. Tulpenbollen plant je zo laat mogelijk in de herfst, maar voordat de grond bevriest. November is ideaal. Zoals alle voorjaarsbloeiende bloembollen hebben ook tulpen een koude periode nodig om hun wortels te ontwikkelen en zich klaar te maken voor de lente.

Waar tulpenbollen planten ?

Kies voor een schaduwrijke plek of een plek met alleen ochtendzon, want tulpen houden niet van veel warmte. Zorg dat je grond goed draineert, als er water blijft staan kunnen de tulpenbollen rotten. Teel je op kleigrond? Meng dan wat compost door de kleigrond waar je je tulpen wilt planten. Zo ontstaat er luchtige, goed gedraineerde grond.

Plant je tulpenbollen 5 tot 15 centimeter uit elkaar. Plant je bloembollen liever te dicht op elkaar dan te ver uiteen. Zo bekom je een mooie volle display zonder lege gaten.

Als je tulpen in bakken kweekt, zet je bakken dan niet in de volle zon. De grond moet koel blijven zodat de bol niet te vroeg signalen krijgt dat het lente is. Als de zon de grond in de pot te vroeg opwarmt, zal de bol scheuten en bloemen vormen voordat de lente echt begonnen is met een zwakke bloei als gevolg.

Tulpenbollen planten kan ook perfect in pot.
Kleurrijke tulpen in pot

Hoe diep tulpenbollen planten ?

Maak een plantgat dat 3 keer zo diep is als de lengte van je tulpenbol. Gemiddeld is 15 tot 20 cm diep genoeg. Leg de bol met het puntje naar boven.

Om de bollen te helpen om zich te vestigen en snel te wortelen, is het belangrijk om ze goed water te geven na het planten, daarna hoef je ze geen water meer te geven. Nu hoef je alleen nog maar geduldig te wachten tot de winter ondergronds zijn magische werk doet en de lente je verrast met de beloning van je werk.

Tulpenbollen planten met plantgatmaker: easy peasy.
Een plantgatmaker is een handig hulpmiddel om tulpenbollen te planten.

Soorten tulpenbollen

Er zijn heel wat soorten tulpenbollen, dus het kiezen van de tulpen die je wilt kweken is misschien wel het moeilijkste deel van het hele proces. Tulpen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, maten en vormen. Er zijn enkele tulpen, dubbele tulpen, veelkleurige tulpen, papegaaientulpen, gefranjerde tulpen, Darwinhybride tulpen - de lijst gaat maar door. Als je het nog niet gedaan hebt, raden we je aan om eens rond te kijken in de tulpenselectie op onze site en te zien wat jou aanspreekt.

Heb je nog vragen over het planten van tulpenbollen? Stuur mij gerust een mailtje! Dat kan via sarah@moestuinweetjes.com

Overweeg je om tulpenbollen te planten? Overweeg dan om ze aan te kopen in onze webshop. Met de code BIOMOESTUIN krijg je éénmalig €5,00 korting. Met de code MOESTUINSPULLEN krijg je €5,00 korting bij elke bestelling vanaf €50,00.

Ik wens je een mooie najaar toe, Sarah

Alles voor je ambachtelijke hobby's