Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Augurken inmaken - de frisse punch op je bord in 5 stappen

augurken inmaken

Augurken inmaken - de frisse punch op je bord in 5 stappen

augurken inmaken
augurken inmaken

Een prachtig moment is het altijd, een zelfgekweekte augurk zoetzuur ingemaakt die je gerecht een trap in de kont geeft. Ik vind het heerlijk. Ook het gezichtje van dochters Ella en Sam als ze aan een augurkje knabbelen bij hun boterham. Voor mijn schatjes maak ik ze iets zoeter in maar voor mezelf mag het zijn alsof je speekselklieren achterin je kaken losgerukt worden :) Augurken inmaken is ook een zalige bezigheid waar de kindjes graag bij helpen.

Augurken zijn makkelijk te kweken. Als je een draad hebt of een gaas in je tuin klimmen ze er prachtig op. Kies voor meerdere planten en pluk regelmatig. Zelf kies ik graag voor de variëteit National - Kleine groene. Die geven kleine sappige en smaakvolle augurkjes die niet doorgroeien tot van die joeksel die je nauwelijks nog in je inmaakpotten krijgt. Hoe ga je te werk ?

Stap 1 augurken inmaken : Bereid je groenten voor

Als eerste stap oogsten we uiteraard onze augurken. Oogst ze regelmatig, zo blijft de plant vruchten produceren. Gebruik een scherpe en propere oogstschaar. Mijn Japans oogstmonstertje de Okatsune 306 is hier het perfecte gereedschap.

Tip : de eerste 1 à 3 augurken aan de plant verwijder ik, zo krijgt de plant meer energie voor de de ontwikkeling van zijn wortelgestel en en structuur. Oogst de augurken tussen de 3 à 5 cm, dat zijn de beste. Te grote augurken geven je enkel de smaak van zoet, zuur en aromaten, niet van de groente zelf.

Was de augurken grondig voor je ze gaat inmaken en dep ze droog op een keukenpapier of handdoek. Hou je van knapperige augurken, bestrooi ze dan met zout en laat ze een nachtje zweten. Let op dat je huisdieren - als je die hebt - er niet bij kunnen.

augurken spoelen
augurken spoelen

Stap 2 : maak je inmaakmengsel

Welke soort azijn je gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Je kunt werken met gewone keukenazijn, ciderazijn, appelazijn, wijnazijn, alcoholazijn, ... wat je zelf lekker vindt en beschikbaar hebt.

Mijn basisrecept voor inmaakmengsel bestaat uit :

  • 3 delen water
  • 2 delen azijn
  • 1 deel suiker

Als je niet houdt van zoete inmaakrecepten kun je de suiker weglaten of verminderen. Dan gebruik je 50% water en 50 % azijn. Je experimenteert best zelf wat met de verhoudingen.

augurken inmaken aromaten
augurken inmaken aromaten

Andere aromaten in mijn augurken inmaken recept per liter inmaakmengsel :

  • 4 eetlepels
    • witte peperkorrels of
    • zwarte peperbolletjes of
    • mosterdzaadjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 teentjes knoflook
  • een paar takjes dille, peterselie, dragon, rozemarijn, tijm, ... je vindt wel wat in je moestuin.
  • Zout is er al genoeg door je augurken een nachtje te laten zweten

Maak je brouwsel door de azijn in een pot te gieten. Doe de kruiden van jouw keuze in een hopzakje en dompel het in je inmaakmengsel (water, azijn al dan niet met suiker). Breng het mengel aan de kook en roer het af en toe even om. Verwijder na 10 minuten het hopzakje met aromaten en zet je pot opzij. De aromaten kan je hergebruiken voor in je potten maar door het kookproces is de smaak en structuur wat slap geworden. Bij het vullen werk ik liever af met nog wat verse knapperige aromaten.

WAARSCHUWING! Deze stap brengt een indringende geur in huis. Overweeg om buiten of onder de afzuiging je brouwsel te maken :)

Stap 3 augurken inmaken : Bereid je inmaakpotten voor

Tijdens of voor het koken van je inmaakmengsel, kun je je potten steriel maken. Ze moeten echt vrij zijn van bacteriën of andere organismen. Zoniet dreig je een vies mengsel te maken dat je niet wilt eten. Reinig eerst je potten, nieuwe inmaakpotten kun je grondig spoelen. Je kunt je potten steriliseren :

  • In de oven : 20 minuten op 120 graden
  • In kokend water : gedurende 10 minuten
  • In de vaatwasser op de hoogste stand

Stap 4 augurken inmaken : Potjes vullen

Tot nu nog geen ingewikkelde dingen bij augurken inmaken en gelukkig blijft dat zo. Je kunt nu je propere en steriele potten vullen met je augurken. Zorg er ook voor dat je handen en nagels kraaknet zijn. Als je dat wilt kun je nu nog van alles gaan toevoegen. In iedere pot nog wat : mosterzaadjes, peperbolletjes, een takje groene selder, verse kruiden, zilveruitjes, fijngesneden stukjes paprika, een pepertje, ... Maak je eigen creatie, je eigen recept en wissel smaken en ervaringen uit met anderen. Overdrijf echter niet, een kakafonie van smaken is soms te overweldigend.

Als je augurken en aromaten in de pot zitten, giet je hete inmaakmengsel over je augurken tot je pot helemaal vol is. Het mengsel en je potten zijn het best nog heet als je ze sluit met het deksel. Tijdens het afkoelen van de gesloten, gevulde potten ontstaat er een soort vacuüm dat je augurken een heel lange bewaartijd geeft.

Nu nog 3 maanden geduld en de eerste potten ingemaakte augurken

Stap 5 augurken maken : Wachten :)

Onze augurken die oorspronkelijk rauw in onze potten gingen zijn klaar naar een paar maanden. Na 3 maanden zou ik de eerste openmaken. Je zult versteld staan van de voldoening die je haalt wanneer je de heerlijke augurken proeft. Zoveel lekkerder dan deze die je in de winkel kunt kopen. En daarbij komt nog dat iets wat je zelf gemaakt hebt, je zoveel blijer maakt.

Smakelijk !

Vind je de informatie op deze site waardevol, overweeg dan zeker om je inmaakspullen bij ons aan te kopen. Ons motto is, wat je zelf maakt of creëert maakt je fundamenteel gelukkig.

Hartelijke groeten,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin

Alles voor je ambachtelijke hobby's