Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Rode biet kweken - Van zaaien tot oogsten en dan wordt alles rood

Rode biet plantjes BIO 5 stuks

Rode biet kweken - Van zaaien tot oogsten en dan wordt alles rood

Rode bieten kweken voor heerlijke gerechten ... gekookt en in blokjes, knapperige sla, rode ui in fijne ringetjes, blokjes feta kaas, geroosterde pijnboompitten, peterselie, notenolie, een draai met de fles vloeibare honing, vleugje witte wijn azijn, rijkelijk peper en een beetje zout. Dat wil ik eten als bijgerecht bij mijn eerste barbecues, of geraspt of geroosterd op de barbecue of ... . In dit artikel leer je iets bij over het kweken van Rode biet in de moestuin.

rode biet salade Rode biet salade

Bieten houden van kouder weer. Daarom kun je ze best kweken in de lente of in de herfst. Bieten kun je kweken voor de zoete wortel of voor de aards smakende bladeren. Ik kweek ze voor de knol, warmoes of snijbiet kweek ik voor de bladeren. Rode bieten hebben de meeste kleur en smaak in koele grond.

Rode bieten kun je buiten in de moestuin zaaien vanaf eind maart, maar eerder kun je al starten onder glas. In de latere zomer doe ik ook nog een herfst teelt, in augustus zaai ik nog eens Rode biet om dan te smullen in de winter. Onder een laag stro, plastic tunnel, vliesdoek of in de serre / tuinkas kunnen Rode bieten goed tegen de vorst.

Net als andere knolgewassen (wortelen, pastinaak, uien, ...) houden bieten van een lichte grond. In lichte grond vormen de bieten zich mooi rond. Controleer je grond ook op stenen of keien. Ideaal voor grondvoorbereiding is de grond om te woelen met een woelvork en fijn te harken.

De kleur van Rode biet (ook wel kroot genoemd) is meestal rood, maar er bestaan ook gele, witte of gestreepte. Sommige soorten hebben ook fel rode bladeren. In vorm zijn er ook heel wat verschillende soorten. Van rond tot platrond rond tot langwerpig. Deze laatste zijn superhandig om te raspen of om in chips te snijden.

rode biet chips Rode biet chips

Kroten hebben een groeicyclus van 45 tot 60 dagen. Vrij snel dus.

Zaai- en plant tips:

  • Je kunt de teelt starten met zaadjes in volle grond of je kunt ook voorzaaien in potjes. Laat ze in de potjes niet te groot worden, bieten houden er niet van om verplant te worden.
  • Het zaad van Rode bieten heeft een levensduur van 4 jaar.
  • Wanneer je binnen voor zaait, heeft de plant 2 extra weken nodig tot de oogst. Het voorzaaien binnen kan dus een maat voor niets zijn. Waag je toch aan voorzaaien binnenshuis, knip dan de lange dradige wortel af bij het verplanten. Zo stimuleer je de knol om zich verder te ontwikkelen.
  • Zaai je Rode biet in geultjes van 1 cm diep en druk de aarde stevig aan. Ook al heeft deze groente losse grond nodig, het zaad kiemt beter wanneer er voldoende contact is met de aarde. Uiteraard niet aanstampen.
  • Zaai je zaden 5 cm uit elkaar en dun uit op 10 cm. Wil je grote bieten om te bewaren, dun uit op 15-20 cm. Wil je bieten voor het blad, dun dan niet uit.
  • Het zaad van een kroot is een soort cluster van 2 tot 3 zaden. Wanneer alles gekiemd is, zul je moeten uitdunnen. Veel mensen kiezen ervoor om niet uit te dunnen, maar dun dan zeker je bieten uit op 20 cm.
Rode biet zaad Rode biet zaad
  • Zaai je meerdere rijen, hou dan een plant afstand aan van 30 cm tussen de rijen.
  • Je kunt je zaden voorweken, dat helpt het kiemen. Voorweken maakt de zaadhuls zwakker. De zaadhuls bevat een kieming stimulerende stof die vrijkomt als ze weker wordt.
  • Om kieming te bevorderen, zaai op een niet zonnige dag of in de vooravond. Zo droogt de aarde niet meteen uit.
  • Zaai het zaad in losse, vruchtbare grond. Geteerde mest of compost toevoegen voor het zaaien zal je planten voeden en het water in je grond beter vast houden.
  • Je zaden zouden binnen de 5 tot 8 dagen moeten kiemen. Vanaf 7 graden kiemen de zaden, maar bij iets warmere temperaturen gaat het uiteraard sneller.
  • Wil je regelmatig heerlijke biet oogsten, zaai dan elke 3 weken een aantal planten. Hou wel rekening dat de bieten niet goed groeien in heel warm weer.
  • Bieten groeien het best als de dagtemperaturen rond de 15-20 graden liggen en houden van grond met een Ph waarde tussen de 6,0 en 7,5
  • In volle zon zijn de bieten op hun best, gedeeltelijke schaduw kan ook.
  • Plant bieten niet waar recent spinazie of warmoes stond.
  • Bemest met organische mest maar niet te veel (klein handje per m²)
  • Pretbedervers van de teelt : bladluizen en aardvlooien. Bescherm je zaailingen 2 of drie weken na opkomst of planten met vliesdoek of een plastic tunnel.

Combinatieteelt :

Struikboontjes, kolen, maïs, prei, sla en radijs. Je kunt ze ook in het wortelgewassen bed kweken in geval van wisselteelt.

In potten :

Product in de kijker: https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/moestuin/materiaal/plant-potjes/moestuin-plant-pot-5-liter-kies-aantal/ Kies een grote pot van minstens 15 tot 20 cm breed en diep.

Aanbevolen soorten :

Chioggia is een gespreepte biet, Kogel 2 of Detroit zijn ronde bieten, Egyptische zijn platronde en Cylindra is een langwerpige biet, ideaal om te raspen of chips van te snijden. Na het eten van Rode biet is het niet ongewoon dat lichaamsvocht zich licht roze tot knalrood je lichaam verlaat. Loop dus niet meteen naar de dokter :) :) :) Op deze link vind je de info fiche over rode biet Of bekijk de kweekvideo Rode biet kweken : https://youtu.be/uMbEWh8x9l0

Alles voor je ambachtelijke hobby's