lieveheersbeestjes in de moestuin
Rood met witte stippen, zwart met gele stippen, zwart met rode stippen, veel stippen, weinig stippen, ... Eén ding hebben ze allemaal gemeen. lieveheersbeestjes zijn nuttige insecten in de moestuin. Ze eten tijdens hun leven (dat meestal 1 jaar duurt) ongeveer 5000 luizen of mijten. lieveheersbeestjes hebben vele namen, per regio zelfs anders. Waar ik vandaan kom (West-Vlaanderen) noemen we ze Hemelbeestjes, geen flauw idee waarom. Schrijf onder dit artikel hoe ze in jullie streek heten, dat is altijd leuk om te lezen.
Verschillende soorten lieveheersbeestjes
Naast witte vlieg, bladluis, spintmijt en vele andere weke insecten eten 'hemelbeestjes' ook nectar en stuifmeel. Voorzie in je tuin dus zeker planten die stuifmeel en nectar voorzien aan je lieveheersbeestjes. Koriander, dille, Venkel, Oregano, Tijm, Duizendblad, de grote brandnetel, Luzerne, middelste Teunisbloem, Peen, gewone smeerwortel en Stalkaars.
lieveheersbeestjes eten stuifmeel en nectar
lieveheersbeestjes zijn 5 tot 10 mm groot. Ze hebben een rond lichaam en hebben meestal zwarte stippen op een fel rood lichaam. Het aantal stippen varieert volgens de soort. Het hoofd en de poten zijn zwart. De larven van het Lieveheersbeestje lijken wel mini krokodillen. Ze zijn zwart met rode vlakken en zijn ongeveer 5 mm groot. De larven kunnen tot 40 bladluizen eten per uur (zie hoofdfoto van dit artikel)!
De larve van een Lieveheersbeestje
De cyclus van eitje over larve tot volwassen insect duurt ongeveer 5 tot 7 weken. Er zijn veel generaties lieveheersbeestjes per jaar afhankelijk van de soort. Ruim je moestuin in de winter niet te netjes op want lieveheersbeestjes overwinteren in oude takken of stammen en tuinafval.
Het Lieveheersbeestje beschermt zichzelf
Weetje : Ooit al een Lieveheersbeestje proberen te vangen ? Dan zul je wellicht al oranje sap op je handen gehad hebben. Ik vreesde vroeger altijd dat ik het beestje deed bloeden. Niets is minder waar. Het oranje sap heet hemolymph en is giftig, het stinkt en sijpelt uit het kniegewricht. Roofdieren die het gemunt hebben op het Lieveheersbeestje worden afgeschrikt door de afstotende hemolymph. De larven kunnen deze stof via hun ingewanden afscheiden. In het vervolg denk ik dus niet meer : 'Help, het beestje bloedt dood', maar 'Het beschermt zich tegen mij terwijl dat totaal niet nodig is.' Waarom zou ik het willen kwaad doen.
lieveheersbeestjes Adalia 100 larven
Tot slot nog enkele tips hoe je deze ongedierte vretertjes in je tuin krijgt.
- Heel eenvoudig. Bestel ze op deze site, via deze link Lieveheersbeestjes larven kun je ze per 50 of 100 bestellen. Deze larven gaan meteen aan de slag en leggen de basis voor een jarenlange kolonie in je tuin. Onderstaande tips helpen je om ze te onderhouden.
- Kies bij de aanplant van je siertuin, voor inheemse plantensoorten waarvan je de gedroogde plantendelen of zaaddozen ook in de winter laat staan. Dit biedt een mooie overwinteringsplaats aan lieveheersbeestjes.
- Je tuin mag een beetje een wilde tuin zijn. Een op en top propere tuin waar het gras kort is gemaaid, geen onkruidplantje is te bespeuren, de planten direct na de bloei weer kort worden gesnoeid, is geen aangename verblijfplaats voor lieveheersbeestjes. Ze zullen hier niet uit zichzelf komen vertoeven!
- De eerste bladluizen die je ziet, spuit je niet dood! Bladluizen zijn er nodig in de tuin om lieveheersbeestjes aan te trekken. Je moet dus kunnen verdragen dat er bladluizen zijn. De kunst is om de lieveheersbeestjes al in je tuin te hebben vooraleer de bladluizen verschijnen. Dit ontstaat geleidelijk, we spreken dan van een tuin in evenwicht. Dit realiseer je enkel door in de eerste overgangsjaren bladluizen te tolereren en zeker niet chemisch te corrigeren.
- Zaai een klein perkje of een groot stuk grond, afhankelijk van de grootte van je tuin, in als wilde bloemenweide. Bepaalde bloemen trekken lieveheersbeestjes aan. Hiermee kan je alvast rekening houden bij het inzaaien van een bloemenperceel.
- Bloemen bieden stuifmeel en nectar en dat geeft lieveheersbeestjes een alternatieve voedselbron ingeval van voedselschaarste dwz als er in je tuin nog geen bladluizen of spint aanwezig is. Vandaar ook het belang om bij de aanleg van je tuin te zorgen dat je bloeiende planten hebt van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst. Zo is er altijd voedsel voor lieveheersbeestjes maar ook voor veel andere nuttige insecten.
- Plaats een lieveheersbeest huisje in je tuin. Dit is leuk om naar te kijken, vooral kinderen vinden dit geweldig. En lieveheersbeestjes kunnen er in komen wonen. Doe een beetje stro of verdroogde bladeren in het huisje en klaar! In een lieveheersbeest huisje komen lieveheersbeestjes echter pas wonen als ook de hierboven besproken condities vervuld zijn!