Voor we starten even iets over duurzaam materiaal
Je kunt kunt tuinieren in een moestuinbak of in wat potten op het balkon of terras. Je kunt er ook het geluk hebben dat je in een grote moestuin kunt kweken. En het is al heel fantastisch als je een serre of tuinkast ter beschikking hebt. Voor een prikje kun je al een tijdelijke serre kopen, de warenhuizen prijzen deze volop aan nu, ze zijn goedkoop maar gaan ook heel snel kapot. Het is niet de meest duurzame en ecologische oplossing, maar ze stellen je wel in staat om met een klein budget te tuinieren. Ook wanneer je nieuw bent in het moestuinieren kun je proeven van wat het is om in een serre of tuinkastje groenten te telen. Wanneer je voor de rest van je leven je eigen tomaten, pepers, paprika's, sla, spinazie, ... kweekt, dan vind ik het persoonlijk niet zo erg dat je 5 kilo plastic op de vuilnisbelt gooit. Dat elk jaar of om de paar jaar doen, daar kun je wel bedenkingen bij maken. Ben je zeker dat je hobby moestuinieren geen bevlieging is, dat je er jezelf en heel wat andere mensen blij en gezonder mee maakt ? En heb je het budget om te investeren in je hobby die stilaan een levenwijze aan het worden is, dan kan Moestuinweetjes je droom helpen realiseren. Voor tuinserres of -kasten en moestuintunnels werkt Moestuinweetjes samen met Filclair, een Belgisch bedrijf dat prijs/kwaliteit 'goed gerief' aflevert, een tuinkast , tunnel of serre voor het leven. Je kunt op voorgaande links een kijkje nemen naar wat misschien jouw moestuinparadijs kan worden. Je kunt steeds mailen naar tom@moestuinweetjes.com voor meer uitleg. En voor we naar onze moestuinplanning gaan wil ik nog één ding meegeven. Nadat ik mij lang behielp met oud tuingereedschap heb ik bij Moestuinweetjes aangedrongen om een reeks kwaliteitsgereedschap op te nemen in de webwinkel. Het is het Tradional gamma van Polet dat je terugvindt in de categorie 'Groot tuingereedschap' en 'Klein gereedschap'. Handgesmeed materiaal van topkwaliteit, handgesmeed is scherper, sterker en buigzamer dan machinaal geplooid ijzer. Later komt er nog meer info maar je kunt al eens een kijkje nemen of er iets voor jou bij zit.
Handschopje in handgesmeed ijzer
Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?
Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mailAls je er nu niet bent, ben je er geweest !
Stel dat je nu nog het gevoel hebt : 'Mijn moestuin, Daar heb ik nog alle tijd voor !" Dan kan ik je in deze 100% anti-vergeet moestuinchecklist niet meer voor de volle 100% bijtreden. Eind april is een belangrijke periode. Als je nu mee bent, dan pluk je daar nog tot volgend jaar letterlijk de vruchten van, als je knolselder, winterprei en spruitjes als een figuurlijke vrucht ziet, tenminste. Ik weet dat de meeste van jullie lezers van deze checklist al begonnen is maar voor de andere lezers : 'Haal die zaden, schoffels, Woelvorken, potten, ... maar uit en geniet van je moestuin.Hoe is deze moestuin checklist ingedeeld ?
Deze lijst is nog eens ingedeeld volgens gewasgroep. De meeste dingen kunnen we nu meteen in volle grond zaaien dus onderscheid tussen binnenshuis, serre/tuinkast en volle grond is nu niet meer nodig. Ik plaats er wel nog steeds de 3 icoontjes bij om aan te geven waar je je teelten kunt starten. : Binnenshuis ; : tuinkast/serre ; : In volle grond Hou je klaar voor een hele brok moestuin :
Druk druk in het waterbad
Bladgewassen die je kan tijdens de tweede helft van april
- Andijvie (Zomer) : Voor velen is dit een wintergroente die je in een 'stoemp' of 'stamppot' samen met aardappelen verwerkt. Maar de foodies onder ons kunnen er ook zomergerechten mee toveren. Andijvie met Stengelui, zongedroogde tomaat en een geprakte jonge aardappel ... ik teken ervoor. Hier vind je die andijviezaden die misschien een de verrassing kunnen worden in je zomerse moestuin.
- Prei (Winter) : Of je zomerprei staat al 15 cm hoog en aan te sterken om uit te planten, of je herfstprei staat nu al te kiemen in je tuinkast/serre óf je zaait nu je winterprei in volle grond. Je zaait prei nu gewoon in volle grond op rijtjes of breedwerpig. Tegen deze zomer zijn de planten goed sterk en een potlood dik om op de juiste plantafstanden uit te planten. Kies wintervariëteiten preizaad voor optimaal succes. Ook een fijn insectengaas geen overbodige luxe, de kans op ongewenste insecten (o.a. preimot en preimineervlieg) en de ontgoocheling is te groot om je prei onbeschermd te laten. Dat van Moestuinweetjes is heel sterk en kwaliteit voor het leven.
- Rucola (Normaal) : Met rucola geef je een extra dimensie aan je slaatjes. Je kunt vanalles samengooien dat min of meer dezelfde smaak heeft maar rucola en mosterdsla tillen je slaatjes naar een hoger smaakniveau. Rucolazaden en zaden van mostersla zijn bij mij nooit ver weg.
- (Bleek)Selder (Zomer) : Selder doet in een soep, een saus of een stoofschotel wat peterselie in een slaatje doet, de smaak boosten, je eten beter maken. Selderzaden kiemen traag, geen paniek dus als ze niet meteen komen piepen, hou je zaden goed vochtig.
- Sla (Zomerteelt) : Geen barbecues zonder slaatjes. Knapperige sla vormt dé basis voor een frisse afwisseling tussen alle gerechten met een filmend effect in de mond. Denk maar aan gegrilld vlees of een smeltkaas op de barbecue. Slazaden zijn er in heel veel vormen. Mijn aanrader om nu te zaaien is de kropsla soort Appia, een heerlijke groene kropsla.
- Spinazie (Zomerteelt) : Zit je met een idee dat spinazie een wintergroente is ? Dat had ik vroeger ook. Maar door 5 jaar geleden een moestuin te starten experimenteerde ik meer met groenten. Een handvol spinazie of alu folie. Kruiden met peper, zout, fijngehakte kervel, een bosje dille en daar bovenop een moot verse vis en wat schijfjes citroen. Folie dicht en 20 munten op indirect vuur op je barbecue ... je wordt gek ! Als je spinaziezaden in de grond stopt, hou ze dan heel vochtig. Je kunt zelfs een stuk vliesdoek op je grond leggen na het zaaien om nog meer het vocht in de grond te houden. Succes !
- Warmoes Snijbiet : Wat jke met spinazie kunt, kun je ook met snijbiet. Heerlijk minerale smaken in je gerechten brengen. Ik probeer graag de variëteit Regenboog Bright Lights , die brengt nog wat kleur op het bord ook.
De kolen die je nu zaait sieren je bord in de zomer tot de vroege herfst
Zaai nu je kolen, heb je eerdere teelten al gestart en staan er al koolplantjes in de tuin, bespaar jezelf grote ontgoochelingen en span er een grof insectengaas over. Zo maken de koolvlieg en het koolwitje geen kans. Deze twee diertjes smullen je kolen eerder op dan dat jij dat kun. Ook slakken zijn heel grote van fan de sappige bladeren van je koolplanten, bescherm je moestuin met ecologische slakkenkorrels. Ook al zijn veel kolen wintergerechten, je moet er nu aan denken om ze voor te zaaien Ik heb vroeger ook nog die fout gemaakt en gedacht 'kolen zijn wintergroenten, die zaai ik deze zomer wel'. te laat ... Kijk goed op de informatie op de links wanneer je kolen best zaait.- Bloemkool (Zomerteelt) : Niet enkel slaatjes kleuren je zomergerechten maar je kunt ook een heerlijk zelfgekweekte bloemkool stomen en als bijgerecht serveren. Ik zag zelfs iemand die een bloemkool rechtstreeks op de gloeiende kolen van zijn barbecue legde, een super crazy idee maar het lukte. Verbaas je vrienden en familie eens met de torentjes bloemkool of Romanesco Minaret, een kunstwerkje uit je tuin.
- Broccoli (Zomer) : Net als bloemkool is een gestoomde broccoli om echt een goede reden een eindje om te rijden. Als deze in je moestuin groeit is dat uiteraard niet nodig. broccoli is onder de gezondste der groenten en zaai ik veelvuldig in mijn moestuin. Ik heb 5 plantjes gekocht op deze site en in mijn serre/tuinkast groeien al piepkleine opvolgertjes. Een deel van de opvolgers gaat straks in de diepvries om deze winter met geprakte aardappelen, een scheut melk en veel muskaatnoot op te eten. De zomer is nog niet begonnen en ik droom al van de volgende winter. Zaai je broccolizaden breewerpig op 50 cm op 50 cm ruimte, ze kiemen vrij snel na 5 tot 10 dagen, Verspeen de jonge plantjes bij 1 tot 2 paar echte blaadjes
- Koolrabi (Zomer) : Koolrabi is een koukleum die graag langer onder glas blijft. Je kun je koolrabi voorzaaien in trays of zaaibakjes en in de serre plaatsen. Bij twee echte blaadjes verspenen in P7 potten en uitplanten als ze sterk geworden zijn. Dat moet je soms zelf een beetje zien.
- Radijs (Vroeg volle grond) : Geen moestuin checklist zonder radijsjes, ze zijn het grootste deel van het jaar aanwezig in de moestuin. Als je ze zaait tenminste. Momenteel kun je ze best in volle grond zaaien. In de serre is het te warm en zouden ze snel doorschieten. Hier vind je Radijszaden in alle kleuren en vormen.
- Rode Kool (Bewaar) : Laatste kans om rode kool te zaaien. Zaai ze net als de broccoli breedwerpig en verplant op de juiste plantafstand. In mei is het eigenlijk al een beetje te laat. Alles gaat maar nu is echt het moment. Kies rode koolzaden die bewaarsoorten zijn zoals Langedijker Bewaar 2.
- Savooikool (Herfst en Laat) : savooikool lijkt een winterkool en dat is het ook voor een groot stuk. Maar je kun hier ook weer heel verrassend uit de hoek komen als je de grote koolbladeren opvult met gehakt of kaas en stoomt. Ik was vorige zomer bij vrienden en die pakten er echt mee uit. Het savooikoolzaad dat je nu zaait, oogst je wel pas in november. Het is dus nu investeren in je wintermaaltijd.
- Spruitkool Spruiten (Midlaat en Laat) : Spruitjes zijn de schrik van veel kinderen. Maar als je ze leert eten zijn ze o zo verslavend. Gestoomd en overgoten met uitgebakken spekjes en grove zwarte peper. Heerlijke kost. Je kunt spruitkoolzaden nog tot half mei in bedwang houden, maar ik zou ze nu toch al breedwerpig voorzaaien (zie broccoli)
- Tuinkers : Tuinkers kweek ik altijd binnen in een glazen kweekpot. Meer in de winter als in de zomer wanneer er een groter aanbod aanbod groenten in de tuin is en ik binnen blij ben dat alle planten buiten zijn.
- Witte kool (Bewaar) : De witte koolzaden die je nu zaait is ook al met het gedacht om deze winter heerlijke witte kool te eten. Opgelegd als zuurkool of om te verwerken in je winterse gerechten. Eind april is ook je laatste kans om kolen te zaaien.
Mijn koolplantjes half april
Andere koolplantjes uit in onze webwinkel onder insectengaas
Vruchtgewassen die je eind april nog kunt zaaien, sommige zelfs in huis
- Augurk : Pickles worden ze genoemd in de Angelsaksische landen omdat je ze eigenlijk moet opleggen (to pickle = inleggen, pekelen, bewaren). Rauw zijn ze 'Niet te vreten !'. Brak, bitter, zuur, ... alle smaken die je niet in je mond wilt. Augurkenzaden start je best binnenshuis, ze hebben een hekel aan de koude nachten die er nu nog zijn.
- Courgette (Vroeg) : Nog zo een warmteminnende plant. Ze houdt niet van de kou, dus zaai ze in huis voor waar je de courgettezaden een constante temperatuur kunt bieden van om en bij de 20 graden. 1 plant geeft véééél courgetten, gezien ze toch wat plaats innemen kun je overwegen om er niette veel van de planten. 2 per gezin van 4 personen is ruim voldoende. Een gele gestreepte lange en een groene ronde ?
- Komkommer : De kaskomkommers heb je wellicht al binnenshuis voorgezaaid op de vensterbank of onder groeilampen. Maar heb je niet de ruimte of het materiaal, kun je nu je komkommerzaden ook onder glas zaaien in trays van 51 gaten, potten of gewoon in een zaaibakje. Met fetakaas, rode ui in grote fijne ringen, ontpitte olijfjes, ... je waant je in Griekenland.
- Maïs (Voorkweek) : In het zuiden van de Verenigde Staten heb je geen barbecues zonder gegrillde maiskolven. Ik kook ze lichtjes voor en strijd ze in met zelfgemaakte tijmboter. Even grillen en verdergaren op indirect vuur, 1 woord : genieten. Je maiszaden kun je nu onder glas laten kiemen.
- Pompoen (Voorkweek) : Tweede helft april komen ook deze grote jongens aan de beurt. Het kan uiteraard vroeger maar ik heb me niet verveeld de voorbije weken dus gaan mijn pompoenenzaden nu in de serre/tuinkast.
Boontjes, erwtjes, ... kortom peulgewassen die je nu kunt starten voor je moestuin
- Doperwten (Zaai ter plekke) : Laatste kans voor Doperwten, verse Doperwten staan zeker in mijn top 5 van favoriete groenten. Geen alarmbel maar een vriendelijk verzoek om tussen nu en het eind van de maand april je doperwtenzaad in volle grond uit te planten. Heb je nog nooit zelf erwten voorgezaaid en koop je ze in blikken. Als je een verse Doperwt voelt openspatten in je mond, dan kan het zijn dat er minder conserven in je berging zult vinden deze winter.
- Sluimererwten (Zaai ter plekke) : Net als Doperwten is dit je laatste kans om optimaal sluimererwtenzaden te begraven en je kweek te starten. Een heel leuke groente om als ze heel jong zijn onder je slaatjes te mengen of om als ze wat groter zijn aan te stoven in een Sjalot met wat bonenkruid of tijm.
- Prinsessen sperzieboon : Voor de vroege zaaivogels is er goed nieuws. Je kun je stokboonzaden onder glas voorzaaien. struikboontjes hebben minder tijd nodig en kun je nog even mee wachten.
- Snijboon : Ook stoksnijbonenzaden kun je nu voorzaaien onder glas maar je kunt ook nog wachten om ze rechtstreeks bij de staken te zaaien.
Knollen en wortels die eind april in je moestuin kunnen, de wortelgewassen
Je gaat je deze periode absoluut niet vervelen in je moestuin, er is heel wat te doen. Je wortelgewassen kunnen nu perfect in de licht opgewarmde grond.- Knolvenkel (Zomer) : Sommige mensen houden niet van de anijssmaak van knolvenkel. Dan raad ik je aan om ze eens te verwerken in een warme bereiding waarbij de suikers van de knol