Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Moestuin checklist 5 – 1 tot 15 april : Het wordt stilaan menens ...

Moestuin checklist 5 – 1 tot 15 april : Het wordt stilaan menens ...

Moestuin checklist 5 – 1 tot 15 april : Het wordt stilaan menens ...

Inleiding moestuin checklist 1 tot 15 april

Eerst en vooral, voor het hier gaat over aarde, zaden, planten, snoeien of mest ... heel erg bedankt om massaal deze 100% anti-vergeet moestuin checklist te gebruiken. En het werkt ! Ik ben dit jaar nog niets vergeten. Akkoord ... mijn spitskool, rode kool, savooikool en spruitkool zal ik als moestuinplantjes hier op de site bestellen. Maar ik heb daar in ieder geval goed over nagedacht. Dankzij jullie massale leuke reacties en inschrijvingen zou ik het zelfs niet aandurven om zoveel mensen die voor een moestuin kiezen in de kou te laten staan. We zijn al met bijna 3000 lezers en vorige keer heeft 67% van de mensen de nieuwsbrief ook echt gelezen. Dat is heel veel m² moestuin. Leuk dat je ook nu weer meeleest.

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

Hoe gaan we in deze moestuin checklist te werk?

Eind maart zijn er bijna enkel nog vruchtgewassen en kruiden die we nog binnenshuis kweken. De rest van de zaken zaaien we enerzijds onder glas in trays, potten, zaaibakjes of in de grond van onze serre of tuinkast. Anderzijds zaaien we nu ook buiten meteen in volle grond. Ik zal ook die drie onderverdeling aanhouden. Heb je geen serre of tuinkast zaai dan binnenshuis op een zeer lichte plaats of onder groeilampen. De indeling van dit artikel zal dus zijn :
  • Wat zaai ik nu binnenshuis
  • Wat zaai ik onder glas (of binnen op een lichte plaats of onder groeilampen)
  • Wat zaai ik meteen in volle grond
  • Welke plantjes zijn er nu beschikbaar in onze webwinkel (stel dat iets mislukt of vergeten is)
We gaan van start ...

Wat zaai ik nu binnenshuis

Bij mij is het binnen stilaan een jungle aan het worden. Mijn pepers, paprika's en aubergines nemen veel plaats in en kunnen nog niet naar buiten. Intussen staat een harde tray van 45 gaten vol met tomatenzaailingen nog in mijn Geopod. Pas als die er uit gaan, kan ik mijn komkommers, courgettes, meloenen en pompoenen voorkiemen. Ook moet ik plaatsmaken voor 45 P9 potten met tomatenplanten. Het wordt druk druk druk. Of je koopt moestuinplantjes in onze webwinkel. Het is echt mooi plantgoed.
Moestuin plantjes van Moestuinweetjes Moestuin plantjes van Moestuinweetjes

Dagverse kruiden zaaien binnenshuis (ik koop plantjes of zaai ze nu in zaaibakjes in de serre)

Eén soort bladgewassen , één soort koolgewassen en één soort knolgewassen binnenshuis

  • huis Prei (Vroege/Late herfst) : Dit een perfect moment om nog wat herfstprei voor te zaaien, kijk bij de prei zaden zeker voor de herfstvariëteiten. Ik heb hem al gezaaid en zal bij de uitplant in april nog een rijtje winterprei rechtstreeks zaaien in de volle grond.
  • huis Tuinkers : Zoals elke maand staat tuinkers bij de groenten die je kunt kweken. De aparte smaak door je slaatjes of straks bij je asperges ... *kwijl*
  • huis Knolvenkel (Zomer) : knolvenkelzaad kiemt nog niet in een moestuinbodem die momenteel nog tussen de 4 en de 8 graden zit. Ook in de serre of tuinkast zijn de zaden gedoemd om te mislukken, door de koude nachten waar knolvenkelzaad een hekel aan heeft.

De vruchtgewassen die je in huis kunt voorzaaien

  • huis Augurk : Augurken kun je nu perfect voorzaaien binnenshuis. Gezien ze heel snel groeien en veel plaats innemen, wacht ik nog met deze teelt. Maar het kan ! Zorg wel voor voldoende licht. Bij warme temperatuur en weinig licht strekken ze zich heel hard.
  • huis Courgette (Vroeg) : Ik dacht er nog niet aan maar het lijkt me inderdaad heel leuk om een vroege courgetteplant te hebben. Ik zal er eentje of twee voorzaaien in huis half april. Heb je de variëteit Courgette Sunstripe geel F1 al gezien ? Je vind ze bij de courgette zaden, waar anders ?
  • huis Komkommer : Ik zaai midden april mijn komkommerzaden in goede zaai- en stekgrond om ze dan 1 maand later uit te planten in de serre, ik ga ze kweken op kweektouw..
  • huis Tomaat : Begin april, kun je zeker ook nog tomaten zaaien. Binnen je tomatenzaden zaaien in een tray of zaaibakje en in een verwarmde propagator plaatsen met groeilicht zoals de Geopod of Vitopod, bij twee echte blaadjes verspenen in P9 potten die in veel licht zet (op de vensterbank op onder groeilampen). Dan zijn ze net klaar om buiten te planten de tweede helft van mei. Veel langer zou ik wel niet wachten om tomaten te zaaien.

In je moestuin serre of tuinkast kun je ook al veel veel starten serre kas zaaien/oogsten

Bladgewassen in de serre of tuinkast

  • serre (Bleek)Selder (Zomer) : Ken je de cocktail 'Bloody Mary', als roerstokje gebruik je een selderstokje. Hup hup met dat bleekselderzaad, zaai ze half april voor in een zaaibakje of tray en zet ze in de serre om dat later buiten in volle grond uit te planten.

Koolgewassen onder glas

  • serre Bloemkool (Zomerteelt) : Dip dip ... bloemkool in cocktailsaus. Superlekker en met yoghurt ipv mayonaise in je cocktail dip is het nog vrij gezond ook. Ik kies voor mijn zomer teelt altijd voor de Alpha 6, wil je eens iets speciaals, zaai dan Romanesco (torentjesbloemkool) of de knalpaarse Sicilia Violetto die ik gezaaid heb en super nieuwsgierig naar ben.
  • serre Koolrabi (Zomer) : Tot voor kort kon je enkel koolrabizaden binnenshuis starten maar begin april kun je er ook al voor kiezen om het buiten te doen.

Vruchtgewassen onder glas

  • serre Maïs (Voorkweek) : Wil je nu al maïs kweken, doe het dan in de serre of tuinkast in P9 of zelfs P11 potten. Je kunt kiezen voor gewone maïszaden maar sinds dit jaar is er ook pop-corn maïs. Stel je voor, in de herfst Netflixen met een zak zelfgekweekte popcorn.
  • serre Pompoen (Voorkweek) : Ook naar de helft van april toe, kun je je pompoenzaden voorkweken. Neem hier ook ruime potten voor, P11 is zeker niet te groot. Uchiki Kuri en Butternut mijn twee favorieten.

Knol- of wortelgewassen in de veilige warme haven van een serre of tuinkast

  • serre Knolselder (Zomer) : Met knolselder moet je niet lang meer twijfelen, ik heb ze al gezaaid maar je kunt nog wachten tot midden april. Het is een zeer trage teelt, één van de traagste die ik ken. De knolselderzaadjes die je nu zaait, daarvan staan de planten nog tot februari 2019 in je tuin.
  • Zaaiui serre : Vorige jaren heb ik uien voorgezaaid in huis, ik had van de Ailsa Craig ooit uien van meer als 400 gram. De keerzijde is de zorg die je er aan hebt. Die zaaiuien heb ik toen in juli geoogst. Dus als ik nu twee maand later start dan hoop ik ze nog voor de eerste kou binnen te halen. April wordt dus ook de tijd om mijn uizaden in trays van 104 gaten uit te zaaien.

Kruidenzaden in de serre of tuinkast

De volle grond warmt op en daar kun je in de eerste helft van april al heel wat in doen buiten zaaien

Bladgewassen in volle grond zaaien

Misschien een goed idee is om rond je moestuinbedden slakkenkorrels aan te brengen. Nu zijn de slakken nog kleiner in aantal maar straks planten ze zich voort en kan het zijn dat je de populatie in je tuin niet meer onder controle hebt.
  • buiten Andijvie (Zomer) : Een zomerse andijvie stamppot start je nu. Je kun ook krulandijvie verwerken in slaatjes, het geeft een bittere toets die heel goed gepaard gaat met een zoet-zure dressing.
  • buiten Prei (Winter) : Zaai in april je winterprei in volle grond. Je kunt je preizaden breedwerpig zaaien, ik kies voor rijtjes. Wanneer ze dan een potlood dik zijn kun je ze dan tijdelijk oogsten en verplanten. Lees ook de prei kweekgids voor de werkwijze.
  • buiten Rucola (Normaal) : Knapperig, pit aan je salades net als mosterdsla (mijn favoriet), zaai nu al een regeltje rucolazaad of mosterslazaad uit in volle grond en je zult deze zomer nog eens aan deze checklist denken.
  • buiten Sla (Zomerteelt) : Gooi breedwerpig je Slazaden, mijn favoriet is Appia, en verspeen bij twee tot drie paar echte blaadjes. Een handje slazaad geeft vierkante meters sla. Je kunt ook elke week gedurende weken een deel verspenen, zo heb je een meer gespreide oogst.
  • buiten Spinazie (Lente- en Zomerteelt) : Spinaziezaden start je best als het nog niet te warm is. Zo heb je snel lekker eten recht uit je tuin.
  • buiten Warmoes – Snijbiet : Deze groente lijkt heel erg op spinazie. Alleen kun je ook de ribben apart stoven. Met de variëteit Regenboog Bright lights breng je ook nog eens kleur op je bord.

Koolgewassen rechtstreeks in je moestuin zaaien

Je kunt alle kolen in een tray van 73 gaten voorzaaien en later verspenen in P7 potjes. Later op het jaar komen ook alle kolen (uitgezonderd radijs) ook in moestuinplantjes in onze webwinkel.
  • buiten Broccoli (Zomer) : De gezondste groente van allemaal kun je breedwerpig zaaien en dan bij twee echte blaadjes je plantjes verspenen op de juiste plaats. De Broccoli Marathon F1 is een top variëteit die het heel goed doet rechtstreeks in volle grond
  • buiten Radijs (Vroeg volle grond) : Heel makkelijke en snelle groente om te kweken. Er bestaan Radijszaden in alle kleuren en vormen. Ik ga voor de mix dit jaar, de Radijs Ronde Gemengd, iedere radijs die ik zal oogst zal weer een verrassing zijn.
  • buiten Rode Kool (Bewaar) : De Langedijker Bewaar rode kool is deze die je deze maand nodig hebt om als winterkool te zaaien. Deze zorgt voor heerlijke kool die je de hele winter en voorjaar in de diepvries kunt bewaren.
  • buiten Savooikool (Herfst en Laat) : Ik kweek enkele savooikolen voor om hutsepot mee te maken, het herst- en wintergerecht bij uitstek. Winterkoning 2 is de soort bij uitstek voor een winterteelt.
  • buiten Spruitkool – Spruiten (Midlaat en Laat) : Van hutsepot gesproken ... naast wortelen, raap, ui, en aardappelen heb je ook spruitkool nodig. Zaai half april je latere soorten.
  • buiten Witte kool (Bewaar) : Wil je late witte kool kweken, zaai dan nu Roem van Enkhuizen of Langedijker Bewaar voor. Ook de spitskolen zijn heel interessant, ze zijn iets kleiner. Je vindt ze ook bij de witte kool zaden

Peulgewassen die je niet meer moet voorzaaien maar rechtstreeks de grond in kunnen

Alles voor je ambachtelijke hobby's