pH zuurtegraad in de moestuin bodem
Iedereen kent het fenomeen. We hebben een stuk moestuin dat we perfect bewerkt hebben. De grond is luchtig gemaakt met een woelvork. De grond is goed bemest, onkruidvrij en we zijn klaar om groentjes of fruit te kweken. We zijn super enthousiast om de teelt te volgen en toch draait het verkeerd uit.
Neusrot bij calciumgebrek
Onze bloemkolen zijn precies mandarijntjes en schieten meteen in bloei. Of onze tomaten zijn klein en krijgen gaandeweg een bruine neus (neusrot). En toch hebben we speciale meststoffen gebruikt, de grond licht er mooi kruimelig bij en we houden alles onkruidvrij. Wat kan hier toch het probleem zijn ?
Het antwoord in tal van moestuin problemen ligt niet in voldoende voeding of goede bodemstructuur. De sleutel van veel moestuin problemen ligt vaak bij de zuurtegraad van je grond. Vergelijk het met de ochtend na een nachtje stappen met vrienden en te veel wijn of bier. De tafel kan gedekt staan met heerlijke ontbijtkoeken en lekker dampende koffie. Toch kan het zijn dat je geen hap of slok naar binnen krijgt. Tegen een kater valt weinig te beginnen maar aan de zuurtegraad van je moestuin grond kun je gelukkig wel iets doen.
pH in de moestuin bodem
Ph Zuurtegraad in de moestuin
Een foute zuurtegraad voor een bepaald gewas, zorgt ervoor dat het gewas geen hap naar binnen krijgt. De voedingsstoffen mogen talrijk in de grond aanwezig zijn, als de zuurtegraad niet goed is, kunnen je planten te weinig opnemen. Een voorbeeld : De zuurtegraad in mijn moestuin is 7.2 (gemiddelde gemeten op 6 plaatsen in mijn tuin). In mijn moestuin is het zeer moeilijk om selder te kweken omdat selder ideaal groeit tussen pH 5,9 en 6,9. De plant blijft klein en staat niet fier rechtop. Waarom is dat zo ?
De zuurtegraad in je moestuin wordt bepaald door de hoeveelheid alkaline in je grond. Hoe meer alkaline in je grond hoe meer basisch je grond is, hoe minder alkaline in de grond, hoe zuurder je grond. In het artikel De bodem: Het ABC van de moestuin bodem kon je lezen dat de wortels van onze planten precies kleine mondjes hebben die de mineralen en voedingsstoffen kunnen opnemen. Wortels van planten absorberen de voedingsmoleculen als stikstof, kalium (potassium), fosfor, magnesium, calcium, borium, ...
De pH schaal voor zuurtegraad gaat van waarde 0 tot waarde 14. De laagste waarden duiden op zuur, de hoogste waarden op basische grond met veel alkaline. Hoe hoger de Ph , hoe minder zuur je grond (even omgekeerd denken). Voedseltekorten bij planten treden op wanneer de grond te zuur of te basisch is. Moestuin voedingsstoffen worden gemiddeld gezien het makkelijkst opgenomen bij een neutrale pH waarde van 6,8. De waarde van jouw moestuin bodem zal schommelen tussen de waarden 4 (zeer hoge zuurtegraad) en 8 (zeer basisch). De meeste planten voelen zich top in een moestuin bodem met pH waarde tussen 6.0 en 7.5.
Je eigen pH en vochtigheidsmeter
Je kunt op deze site je eigen pH meter aanschaffen. Deze zal je helpen om je te vertellen wat de zuurtegraad van jouw moestuin grond is. Je kunt ook een bodem staal opsturen naar een erkend centrum voor bodemonderzoek. Daar analyseren ze je grond niet alleen op zuurtegraad maar ook op de belangrijkste voedingsstoffen, de hoeveelheid organisch materiaal, eventueel schadelijke metalen, ... enz.
BELANGRIJK :
Een te lage pH (zure grond) belemmert planten bij de opname van fosfor, calcium, potassium en Magnesium
Een te hoge pH (basische grond) belemmert planten bij de opname van borium, koper, zink, mangaan en ijzer.
De pH waarden voor groenten en kruiden
Heerlijke groentjes uit de moestuin
Hier onder een lijst met groenten en kruiden en hun favoriete pH waarden. Zo kun je zelf kijken hoe je je verschillende bedden kunt voorbereiden. Lees ook in het artikel Wisselteelt in de moestuin welke groenten je best samen zet bij wisselteelt. Het kan makkelijk zijn om je bedden in functie van je wisselteelt voor te bereiden. Bijvoorbeeld in je aardappelen bed kan je veel compost verwerken gezien aardappelen gek zijn op zure grond.
aardappelen : 4,5 - 6,0
Aardbeien : 6,0 - 6,8
Andijvie : 5,0 - 6,8
Artisjokken : 6,5 - 7,5
Asperges : 6,0 - 6,5
aubergine : 5,5 - 7,0
Augurk : 5,5 - 6,8
basilicum : 5,1 - 8,5
Bieslook : 6,0 - 7,0
bloemkool : 6,5 - 7,0
boerenkool : 6,0 - 7,5
bonen (struik) : 6,0 - 7,5
bonen (snij) : 6,0 - 7,5
bonen (staak) : 6,0 - 6,8
broccoli : 6,0 - 7,5
Courgette : 6,0 - 7,5
dille : 6,0 - 7,5
dragon : 6,0 - 7,5
erwten : 6,0 -7,5
Kervel : 5,0 - 8,2
knolselder : 6,0 - 7,0
knolvenkel : 6,1 - 7,8
Knoflook : 5,5 - 7,5
Koolraap : 6,5 - 7,0
Koolrabi : 6,0 - 6,8
komkommer : 5,5 - 7,5
Koriander : 4,9 - 8,2
maïs : 5,5 - 7,0
Munt : 6,0 - 7,5
paprika : 5,5 - 7,0
pastinaak : 6,0 - 6,5
peper : 5,5 - 7,0
Peterselie : 5,6 - 6,0
pompoen : 5,5 -7,5
prei : 6,5 - 7,0
Rabarber : 5,5 - 6,8
Radijs : 6,0 - 7,0
Rode biet : 6,0 - 7,5
rode kool : 6,0 - 7,5
Rozemarijn : 5,5 - 7,0
Rucola : 6,0 - 6,8
Salie : 4,9 - 8,2
savooikool : 6,0 - 7,5
Selder : 5,9 -6,9
Sjalot : 6,0 - 7,0
Sla : 6,0 - 7,0
Sluimererwten : 6,0 - 7,5
spinazie : 6,0 - 7,0
Spruitkool : 6,0 - 6,8
Snijbiet : 6,0 - 7,5
Stengelui : 6,0 - 7,0
Tijm : 6,0 - 7,0
Tomaten : 5,5 - 7,5
tuinbonen : 6,5 - 7,5
Ui : 6,0 - 7,0
veldsla : 5,6 - 7,5
Watermeloen : 5,5 - 7,0
Witte kool : 6,0 - 7,5
wortelen : 5,5 - 7,0
Zoete aardappel : 5,6 - 6,5
Hoe pas ik me aan aan de zuurtegraad in mijn moestuin
Je kunt de pH in je moestuin grond aanpassen aan de wensen van je planten. Maar je kunt ook enkel de groenten kweken die zich goed voelen bij de pH waarde van je tuin. Je kunt zure grond meer basisch maken (dus de pH laten stijgen) door kalk toe te voegen aan je moestuin. kalk bevat calcium en Magnesium. Je kunt dus de grond minder zuur maken en voeden tegelijkertijd.
Moestuinweetjes pH meter
Je kunt basische grond zuurder maken door organisch materiaal toe te voegen aan je tuin zoals compost, geteerde mest, turf of een combinatie ervan.
Let wel het is moeilijker om een basische grond zuur te maken, dan een zure grond meer basisch. Weet ook dat de grond die door een regenworm gaat er steeds neutraler uitkomt. Ik verklaar me nader. Heb je te basische grond, dan zijn de uitwerpselen van wormen zuurder dan je grond. Heb je te zure grond, dan is de wormenpoep basischer. Een gezond bodemleven is dus heel goed voor de zuurtegraad. Mulchen (je bodem bedekken met organisch materiaal) kan hierbij helpen.
De pH waarde in je moestuin wijzigen is geen exacte wetenschap en neemt tijd. Er zijn geen wondermiddeltjes en je kunt niet meteen resultaat verwachten. Na het toevoegen van kalk (bij te zure grond) of (organisch materiaal (bij te basische grond) wacht je best 40 tot 60 dagen eer je opnieuw je pH-meter boven haalt. Verwacht niet meer als 0.5 tot 1 pH waarde verschil. Werk geleidelijk aan om de pH te bekomen die goed uitkomt voor de planten die je wilt kweken. Een goed ogenblik om je eerste pH meting te doen is in de herfst. In de lente van het volgende jaar zou je al kunnen zien of je inspanningen beloond werden. Je controleert je pH waarden best twee maal per jaar.
Veel Succes, Tom