Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Asperges kweken in pot: zo doe je dat

Groene en witte asperges

Asperges worden over het algemeen gekweekt in de volle grond, en laat ik vooropstellen dat asperges daar ook het makkelijkst groeien. Maar als je geen ruimte hebt voor asperges in de volle grond, of als je bijvoorbeeld op zware klei zit waar asperges niet van houden, dan kan het kweken in een pot of bak een optie zijn om toch je eigen asperges te kweken.


Asperges zijn vaste planten die ieder jaar terugkomen. Je kunt ze qua groei een beetje vergelijken met rabarber. Ieder jaar kun je het loof oogsten tot de langste dag (21 juni), en daarna mag je niet meer van de plant oogsten. Het loof dat na de langste dag groeit, is belangrijk omdat de plant hier energie uit haalt en deze energie opslaat in zijn wortels. Zo heeft de wortel voldoende energie om de winter te overleven en in het voorjaar weer volop asperges te produceren. Asperges en ook rabarber staan als vaste plant dus voor langere tijd op dezelfde plek in je tuin. Asperges kunnen wel 20 jaar goede productie geven als je ze goed verzorgt. Maar omdat er veel energie in de wortel moet worden opgeslagen, moet de wortel ook voldoende ruimte hebben om goed te kunnen groeien.

Wat voor pot of bak heb ik nodig?

In de volle grond kan de aspergeplant ongeremd groeien, maar in een pot of bak is dat niet het geval. Om de aspergeplant voldoende ruimte te geven, moet je toch minimaal een pot of bak met een inhoud van 60 liter gebruiken. De pot moet minimaal een hoogte van 40 cm aarde kunnen bevatten om de asperges goed te kunnen kweken. Veel mensen gebruiken een speciekuip van 60 liter of zelfs 90 liter. Het voordeel van speciekuipen is dat deze een goede hoogte/breedteverhouding hebben en niet al te duur zijn. De bakken zijn precies hoog genoeg om de asperges op de juiste diepte te planten, en de wortels kunnen ook nog goed in de breedte groeien. In een speciekuip van 60 liter passen twee planten, in een speciekuip van 90 liter passen drie planten. Maar een andere grote pot of zelfgemaakte bak werkt natuurlijk ook prima, zolang ze maar een minimale inhoud van 60 liter hebben en minstens 40 cm hoog zijn.

Vulling van de bak

Je hebt nu de juiste pot of bak, maar waar ga je deze mee vullen? Asperges houden van luchtige en goed afwaterende grond, zoals zandgrond waarin ze in de volle grond worden geteeld. Zorg er dus voor dat je pot goed kan afwateren, en in het geval van een speciekuip, boor voldoende gaten onder in de kuip. Op de bodem van de pot kun je beginnen met een laag grof grind om de pot goed te laten afwateren. Verder vul je de pot met kwalitatieve potgrond en eventueel vul je deze nog aan met 1/3 compost.

Voeding

Asperges hebben na de langste dag veel energie nodig om ieder jaar weer opnieuw uit te kunnen lopen en de winter goed te overleven. De voedingsstoffen in de pot raken na verloop van tijd uitgeput, dus je moet ervoor zorgen dat deze worden aangevuld. Dit kan door ieder voorjaar een verse laag compost op de pot te leggen en in het seizoen nog wat extra voeding te voorzien in de vorm van organische korrels of een vloeibare voeding die je met het gietwater kunt geven.

Met de juiste pot, vulling van de pot en aspergeklauwen van goede kwaliteit gaan je asperges in het voorjaar de grond uitschieten maar het is wel nog even wachten tot je ze mag gaan oogsten. Daarover lees je meer in  deze blog.

Over de blogger

Ik ben Ruud, mede-eigenaar van Plukkers.com. Ik ben de moestuin-nerd van Plukkers en deel mijn passie voor tuinieren met iedereen die er net zo enthousiast van wordt als ik. In november 2020 begon ik met het Instagram-account @moestuin.advies, waar ik mijn kennis over moestuinieren deel en mensen inspireer om zelf aan de slag te gaan.

In de loop der jaren heb ik mezelf veel geleerd over moestuinen, permacultuur, voedselbossen, techniek en koken. School was nooit echt mijn ding, maar boeken, YouTube, gesprekken met experts en vooral veel zelf experimenteren hebben me gevormd tot wie ik nu ben.

Ooit schreef ik blogs voor Moestuinadvies.nl, en toen die samenging met Moestuinweetjes.com, verhuisde al mijn kennis mee naar één plek. Sinds 2024 deel ik al mijn kennis op Plukkers.com, waar ik praktische tips en inspiratie deel voor iedereen die graag met moestuinieren bezig is.