Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Voorzaaien in huis - De 5 basisprincipes om groenten binnen te zaaien

Voorzaaien binnenshuis - De 5 Basis principes

Voorzaaien in huis - De 5 basisprincipes om groenten binnen te zaaien

Inleiding over binnen moestuingroenten voorzaaien in huis

In onze Facebook groep MOESTUIN zie je heel veel mensen al druk in de weer met zaailingen, groeilampen, propagators, ... Maar wat zijn nu juist de voordelen of de fundamentele redenen waarom je zo vroeg al zou voorzaaien in huis ? In dit artikel heb ik het over de juiste motivatie om nu al met aarde, zaad, water en licht in de weer te zijn.
Jonge knolselder plantjes Deze jonge knolselder plantjes gaan een lange teelt tegemoed

1. Moestuinplanten voorzaaien in huis - Wegens de lengte van de teelt

broccoli kweek je op 140 dagen of een kleine 5 maanden. Dat kan perfect in ons klimaat. In april buiten zaaien en oogsten in augustus, perfect ! Maar knolselder bijvoorbeeld, die doet er 240 dagen of 8 maanden over van zaad tot oogst. In het geval van knolselder is het dus wel aangewezen om in februari/maart je teelt op te starten binnenshuis. knolselder is een heel leuke teelt, maar je hebt er geduld voor nodig.

2. Moestuinplanten voorzaaien binnenshuis - Wegens de beperkte rijpingsperiode van de zon

Zoals eerder gezegd heeft de zijn beperkingen. In januari staat ze heel laag en pas in juli staat ze op haar hoogste punt. Voor planten als pepers, paprika's en tomaten moet je de zomerzon hebben om je vruchten rijp te krijgen en de beste smaak in je vruchten te krijgen. In het geval van pepers kweken bijvoorbeeld heb je half mei het best al een plant die sterk is en klaar is om vruchten te produceren.
De zon geeft een goeie 3 maanden optimale rijpingsmogelijkheden, wees klaar eind mei De zon geeft een goeie 3 maanden optimale rijpingsmogelijkheden, wees klaar eind mei met een sterke plant.
Half mei heb ik van mijn peperplanten al heel veel gesnoeid en alle bloemetjes verwijderd om ze vanaf half mei volledig los te laten aan de zon. De zon heeft dan een goeie 3 maanden tijd om alles klaar te spelen. Zoals een wielerploeg alles in het werk stelt om hun sprinter te lanceren voor de laatste kilometer, stoom ik mijn pepers en paprika's klaar voor de zon. Drie maanden kwalitatief zonlicht waarin het moet gebeuren. Als je pepers en paprika's in mei plant als kleine plantjes die hun eerste bloemetjes krijgen, ben je te laat. Je zult heel veel groene pepers en paprika's zien, maar heel weinig rode. Hetzelfde principe geldt voor tomaten, maar daar mag je dan weer niet te vroeg zijn. Een tomatenplant groeit veel sneller dan een peper- of paprikaplant. De eerste vruchtzetting van groene tomaatjes in mei is te vroeg. De plant komt in mei best aan de start van het goede zonlicht met 1 of zelfs nog geen trosjes gele bloemetjes. Waarom ? Omdat de rijpingscapaciteit van de zon op die manier optimaal ingezet wordt. Mochten we in Zuid-Spanje of in Noord-Afrika wonen, dan zou dit artikel er volledig anders uitzien. In die regio's heb je 6 tot 8 maanden kwalitatief zonlicht om in te kweken. Een Marokkaan zit nu niet met zijn vensterbank of propagator vol zaailingen.

3. Moestuinplanten voorzaaien binnenshuis - Bepaalde wortelgewassen voorzaaien is geen goed idee

Gezien wortelen, Radijzen, pastinaken en nog enkele wortelgewassen (rammenas bijvoorbeeld) niet graag verplant worden, gaan we die ook niet binnen beginnen voorzaaien in huis. In Engeland doen competitiekwekers het wel. Ze gaan dan naar Exhibition Shows of tentoonstellingen met hun wortel van wel een meter. Maar ben je een moestuinier voor consumptie dan zaai je beter je wortelen eind maart in regeltjes of je gebruikt een zaailint, dat maakt het zaaien en het uitdunnen later iets makkelijker.
Waarom wortelen niet van verspenen houden Waarom wortelen niet van verspenen houden
Uien zaai ik wel voor, in het verleden deed ik dat binnen onder groeilampen vanaf januari. Ik probeer het dit jaar iets later om te kijken wat dat geeft. Rode biet, knolselder en knolvenkel laten zich ook makkelijk verspenen. Die zou ik in trays durven voorzaaien.

4. Moestuinplanten voorzaaien binnenshuis - Voor een vroege oogst.

Een vroege oogst is een heel goede reden om voor te zaaien in huis. Door een vroege zaaibeurt in januari haf ik vorig jaar in april al een serre/tuinkast vol sla. Hier onder zie je een filmpje van die teelt van zaad tot oogst. Kijk onderaan dit artikel voor een lijst met groenten die je kunt voorzaaien in huis voor een vroege oogst. Pas wel je hoeveelheden aan en zet je bedden niet meteen vol. https://youtu.be/xODlcrpNMnA

5. Moestuinplanten voorzaaien binnenshuis - Verspil geen nodeloze energie

Het heeft geen zin om nu onder groeilampen 16 broccoliplanten op te kweken die je dan straks gaat invriezen. Je haalt stroom uit de muur om de plant op te kweken en dan moet je ook nog stroom uit muur halen om je groenten in te vriezen. Voor je wintervoorraad kies je best een teelt die buiten kan en de energie uit de zon haalt en niet van het elektriciteitsnetwerk. Het voorbeeld van broccoli is wat vaak gebeurt bij heel enthousiaste startende moestuiniers en dus pure verspilling. Het is beter om in februari vier broccoliplanten onder groeilampen te plaatsen voor een oogst in juni om dan nog eens broccoli rechtstreeks buiten te zaaien in april voor oogst vanaf eind augustus , begin september. Die kun je dan invriezen.
Spring wijs om met je energie Spring wijs om met je energie

Moestuinplanten voorzaaien in huis - de moestuinkalenders helpen je op weg

Wil je weten bij welke teelten het aangewezen is om binnen voor te zaaien, kijk dan via de moestuinkalenders van Moestuinweetjes wat je kunt zaaien binnenshuis. Kies je teelt altijd in functie van het oogstmoment. Klik op de kalenders door naar de teelten en kijk in de teelten wat jou een geschikt oogstmoment lijkt. Probeer zo weinig mogelijk binnenshuis voor te zaaien, het kost meer energie dan een teelt buiten. Vond je dit artikel best wel waardevol, schreeuw dat dan ook uit via de sociale media knoppen op deze pagina. Hoe meer mensen succesvol een moestuin hebben, hoe beter. Je kunt de site ook ondersteunen door je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel. Veel Succes ! Tom

Alles voor je ambachtelijke hobby's