Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €50,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Dahlia’s, planten die van oudsher in bijna iedere moestuin voorkwamen

Dahlia’s, planten die van oudsher in bijna iedere moestuin voorkwamen

Het is inmiddels alweer de laatste helft van oktober, hoewel de Dahliaknollen hier inmiddels alweer uit de grond zijn en veilig liggen opgeborgen op een droge vorstvrije plaats, hoor ik van anderen weer dat ze de knollen gewoon in de grond laten overwinteren, soms afgedekt met stro, boomblad of zelfs emmers erover met stro eronder.
Allemaal verschillende methodes, maar soms ook met verschillende resultaten.

Voor mij is het altijd al uit de grond halen geweest. De mensen bij mijn moestuin lieten ze eens een jaar in de grond en dekten het af met boomblad, maar in februari / maart gooiden ze er nog een pak bladeren over, mogelijk zijn ze hierdoor verstikt, want van de 15 knollen kwamen er slechts drie als plant terug, jammer!

Maar als je geen ruimte hebt om de knollen vorstvrij te bewaren, dan zoek je andere mogelijkheden. Misschien als dat extra pak bladeren er in maart niet op was gelegd het wél beter was gegaan. Natuurlijk hoor je verschillende geluiden van : “Wij dekken ze nooit af” tot andere mogelijkheden. Bovendien ligt het er ook aan waar je woont, in het oosten vriest het vaak veel harder dan bijvoorbeeld in het westen.

Gelukkig heeft een ieder zijn eigen ervaring in het overhouden van de knollen en als het niet lukt, dan koop je weer nieuwe knollen.
Uiteraard is het ook altijd fijn om er knollen bij te kopen, je ziet soms hele mooie kleuren die je nog niet hebt en voor je het weet heb je er weer een mooie bij.

Ooit kocht ik de ‘Lady Darlene‘, een prachtige Dahlia, decoratief, met geel en rood/ oranje in de bloemblaadjes, een bloem om verliefd op te worden.

Dahlia’s kun je ook zaaien, het is niet zeker welke kleur eruit komt, een zakje gemengde dahliazaden heb ik al eens in een kasje gezaaid door om de ca. 8 cm één zaadje te leggen, dat ging prima, alles kwam boven en het werden mooie planten die binnen het eerste jaar gelijk al een mooie knol vormden.

Zaad uit eigen Dahlia’s lukt niet altijd, ja, de enkelbloemigen, dat ging prima, het werd een waar kleurenfestijn, maar toch vind ik de volle, dubbele Dahlia’s mooier en zo heb ik wel eens geprobeerd om uit de ‘lady Darlene’ zaden te halen en dat is gelukt, 5 zaadjes kon ik eruit halen, deze het jaar erop gezaaid, ook hieruit kwamen dubbele- en enkele Dahlia’s terug in de kleuren geel, rood, oranje en één die op de Darlene leek, in ieder geval dezelfde kleurenpracht.


Het is natuurlijk eenvoudiger om Dahliaknollen te kopen of te bestellen. Ik zag op de site van moestuinweetjes dat ze ook Dahliaknollen verkopen, er staan hele mooie soorten tussen, prachtig! Misschien toch maar weer een paar nieuwe bij de bestelling van de groentezaden en het pootgoed bestellen. Ze worden in het nieuwe jaar geleverd en net als de andere zomerbollen die er op de site staan, gaan ze vaak vanaf half april in de grond.

Je hoeft ze niet heel diep te planten, ook niet te ver uit elkaar, tenzij je ze gewoon ergens in de border wilt plaatsen, maar in de moestuin of in mijn thuis tuin, zet ik ze ca. 40cm uit elkaar, zodat ze elkaar steunen en niet zo gauw omvallen.

Dan wordt er vaak aangeraden om de planten te toppen, zodat ze niet te lang worden, mijn ervaring daarmee is niet echt een succes geworden, eerder liet ik ze altijd lekker groeien zoals ze waren, vorig jaar heb ik ze op advies van iemand uit een Dahliaclub getopt, het werden daarna wat lagere, maar grotere bossen en de bloei viel mij tegen.
Ook hierin zullen de ervaringen verschillen. Voor een mooie bloei moet je altijd alle dode bloemen eruit knippen, dat vergeet ik soms ook nog weleens…

In het voorjaar van dit jaar (2022) heb ik de Dahlia’s niet meer versleept naar de moestuin, maar thuis in de achtertuin geplant.

Ze kwamen allemaal mooi op en groeiden goed, maar doordat er in de achtertuin minder licht is, de tuin is smal tussen een flat en een schutting, groeiden ze naar het licht en werden ze inderdaad veel langer dan normaal. In dit geval zou ik ze moeten toppen, maar door ziekte kon ik niks doen in de tuin en dus kwamen er Dahlia’s tot 1.80m hoog boven de schutting uit en natuurlijk waren die niet erg stevig. Daarop kwam de droogte, ik kon geen water geven, dus ze werden er niet mooier op.

Gelukkig kon ik begin september dit wel weer en kwamen ze toch nog weer in bloei en kon ik genieten van deze prachtige planten. Ook een hele mooie snijbloem.

Hoewel ze hier dus alweer opgeslagen zijn, zie ik zo her en der nog prachtige bloeiende Dahlia’s staan, tot begin november kunnen ze bij goed weer nog bloeien, maar daarna is het wel een beetje gebeurd en kun je ze op je eigen manier overhouden.

Er zijn diverse soorten in verschillende hoogtes verkrijgbaar, kijk eens op de site, er zijn vast wel enkelen bij die je heel mooi vindt.

Binnenkort wordt de site weer aangepast voor de bestellingen voor 2023, kijk ook eens bij de andere bloemen, groentezaden of pootgoed, het is altijd weer een spannende tijd van plannen en bestellen, maar wel heel leuk om te doen.

Wim Boers.

Alles voor je ambachtelijke hobby's