Frambozen, mijn zoontje is er helemaal gek op. Als ik alle bakjes frambozen optel die hij deze zomer opat en die ik normaal in de winkel zou moeten kopen, was ik wellicht al blut ??. Frambozen planten is, met enige aandacht, helemaal niet moeilijk en erg lonend. Met een paar handige trucjes nemen ze niet veel plaats in beslag en zo kan iedereen, ongeacht de grote van je tuin, genieten van deze heerlijke vruchtjes. Zelf in mijn kleine moestuin heb ik 2 frambozenplanten geplant. Droom je ook over frambozen uit jouw eigen tuin? Lees dan zeker mijn artikel. Ik leg je in dit artikel de verschillende soorten frambozen uit en leg je stap per stap uit hoe je eenvoudig zelf frambozen kunt planten en onderhouden.
Algemene info over frambozenplanten
Ik geef graag eerst een woordje uitleg over frambozen. Frambozenplanten behoren tot de Rosaceae familie, in het geslacht Rubus. Frambozen zijn niet alleen perfect om direct van de plant te plukken en op te eten, ze zijn ook heerlijk in jam, taarten, smoothies en drankjes. Bovendien zijn verse frambozen echte vitaminebommetjes.
Er zijn twee soorten frambozen, beide met hun eigen specifieke eisen voor de teelt:
Zomerframbozen zijn de meest voorkomende frambozen. Hun vruchten groeien op het hout van vorig jaar. Ze dragen één oogst per seizoen, in de zomer (vaak juni of juli).
Herfstframbozen (ook wel doordragende frambozen genoemd) produceren frambozen aan nieuwe stengels. Ze dragen vruchten in de herfst. Afhankelijk van de snoei die je toepast kunnen ze ook vruchten dragen in de volgende zomer die volgt. Van deze frambozensoort kan je dus uiteindelijk 2 keer per jaar oogsten. 1 keer op de stengels die dat jaar gegroeid zijn, en 1 keer op de stengels die de zomer er voor gegroeid zijn.
Een mix van beide soorten is ideaal om de oogstperiode te maximaliseren.
Alle frambozen zijn zelfbestuivend, je hebt dus maar één struik nodig om vruchten te produceren. Ze worden het best bestoven door bijen en beginnen een jaar na het planten vruchten te produceren.
Frambozen planten doe je in het vroege voorjaar of de late herfst.
Wat heb je nodig om frambozen te planten ?
- Frambozenplanten
- Tuingereedschap (schop, hark, enz.)
- Organische meststof of compost
- Mulch (stro, houtsnippers, of ander organisch materiaal)
- Draad, palen en een bindtang voor ondersteuning (indien nodig)
Frambozen planten doe je zo :
Stap 1 : Kies de juiste locatie
Kies een zonnige locatie in je tuin met goed doorlatende grond. Frambozen gedijen het beste in volle zon, hoewel ze het ook goed doen in een plekje met halfschaduw.
Stap 2 : Bodemvoorbereiding voor het planten van je frambozen
Bereid je grond voor door je grond goed los te maken met een Woelvork. Verwijder eventueel onkruid en stenen en zorg ervoor dat de grond goed los is.
Stap 3 : Kies je frambozenplanten
Neem even de tijd om ons aanbod frambozenplanten te bekijken. We hebben heel wat verschillende soorten. Klassieke rode frambozen, gele frambozen, zelf doornloze frambozen en frambozen die je in pot kunt planten. We hebben ook een aantal bijzondere soorten zoals de Japanse wijnbes, tayberry of loganberry. Denk na wanneer je graag frambozen wilt oogsten; Om een lange periode frambozen te kunnen oogsten plant je best een zomer- en een herfstframboos.
Schönemann : een laatdragende zomerframboos die een overvloed aan frambozen produceert.
Golden Everest : Een prachtige gele zomerframboos die nog iets delicater is van smaak dan de klassieke rode frambozen. Door hun gele kleur zijn de vruchten minder aantrekkelijk voor vogels.
Tayberry : Een kruising tussen een braambes en framboos. Best of both worlds. De plant produceert van juli tot september grote, heerlijk zoete, aromatische, dieppaarse vruchten tot 5 cm lang.
Loganberry : Zoals een tayberry een kruising tussen braambes en framboos. Deze frambozen hebben een scherpe, sappige smaak en zijn erg resistent tegen ziektes en strenge vorst. Deze plant geeft ruim 15 jaar vruchten.
Enrosadira : De absolute topper onder de frambozen. Bloeit 2 keer en dus kan je 2 keer per jaar oogsten. Eénmaal in juni en een tweede keer vanaf augustus. Mijn collega's Tom zijn favoriete framboos.
Autumn Bliss : Een zeer productieve herfstframboos. Eenvoudig te kweken ras die grote vruchten produceert.
Black Jewel : Zoals de naam verklapt een framboos die donker paarsig tot zwarte vruchten produceert. Zeer bijzondere framboos met een kruidige frisse smaak.
Ruby Beauty : Een unieke dwergzomerframboos die slechts 50 cm hoog wordt. Ideaal om te kweken in pot.
Glen Ample : Een doornloze frambozensoort. Ideaal voor wie van frambozen houdt maar niet graag geprikt wordt door de plant.
Glen Coe : Een zomerframboos die donkerpaarse frambozen produceert. De smaak ligt tussen een framboos en een braam.
Japanse wijnbes : Deze delicatie frambozen zijn oranje-rood van kleur, lekker uit het vuistje maar ook bijzonder lekker in confituur. Een topfavoriet bij ons thuis. De frambozen zijn iets kleiner dan de gemiddelde framboos, ideaal voor kleine peuterhandjes ??
Stap 4 : Graaf het plantgat
Graaf met een schop een plantgat dat groot genoeg is om de kluit van de frambozenplant volledig te kunnen plaatsen. Het is belangrijk dat je plantgat ongeveer 2 keer zo diep en ongeveer twee keer zo breed is als de kluit. Zo heb je plaats genoeg om je frambozenplant goed te positioneren. Vang de aarde op in een emmertje want die aarde gaan we mengen met lekkers voor je plant.
Stap 5 : Plaats de kluit van je frambozenplant
Voeg eerst wat organische meststof of compost toe aan de uitschepte aarde. Breng nu een laagje verbeterde grond aan in je plantgoed en controleer of je kluit de gewenste diepte heeft. Het niveau van de bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met het grondniveau. Verwijder de frambozenplant voorzichtig uit de pot of container waarin hij is geleverd en plaats je plant in het plantgat.
Stap 6 : Het plantgat terug vullen en aandrukken
Vul de zijkanten ook op met de verbeterde grond en druk stevig aan om luchtbellen in je grond te vermijden. Het is belangrijk dat de wortels van je kluit goed contact maken met de aarde, zo kunnen ze goed verder inwortelen.
Stap 7 : Bemesting
Meng compost of organische meststof in de bodem rond de planten om de groei te bevorderen. Volg de instructies op de meststofverpakking.
Het is belangrijk dat je je frambozenplant tijdens het groeiseizoen (maart tot oktober) om de 3 maanden bijbemest. Zo krijg je heerlijke sappige frambozen die beter houdbaar zijn na de oogst. Geef ongeveer 100 gram mestkorrels per vierkante meter. Geef na elke voedingsbeurt goed water zodat de mest geleidelijk aan vrijgegeven wordt aan je frambozenplant.
Stap 8 : Ondersteuning (optioneel)
De stengels van je frambozen kunnen behoorlijk lang worden. In de lente en herfst zijn ze gevoelig voor rukwinden, daarom is het belangrijk van je planten goed te ondersteunen. Plaats palen met draad langs je frambozen om de planten omhoog te leiden en te voorkomen dat ze op de grond hangen. Plaats een grondanker en verbind je paal hieraan met een ankerkabel voor extra stevigheid. Span je draden aan met een gripple. Zo zijn je frambozen stevig vastgemaakt en hebben ze geen last van de wind. Heb je niet veel plaats in je tuin? Dan kan je gebruik maken van een klimrek zoals ik in mijn tuin doe. Met een bindtang of bindbuis kan je de frambozen heel gemakkelijk aan een draad of steunrek vastleggen.
Stap 9 : Water geven
Geef de frambozen royaal water na het planten. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig.
Stap 10 : Mulch aanbrengen
Breng een laag mulch aan rond de frambozen om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren.
Stap 11 : Frambozenplanten snoeien
Snoei de frambozenplanten zoals aanbevolen voor het specifieke ras (zomer- of herfstframbozen). Verwijder zieke of dode takken en dun de planten uit om de luchtcirculatie te bevorderen.
Zomerframbozen snoeien
Snoei zomerframbozen onmiddellijk nadat je alle frambozen geplukt hebt. Snoei alleen de stengels die bessen hebben geproduceerd terug tot op de grond.
(Onthoud dat deze plant vruchten produceert aan éénjaar oude stengels, terwijl de nieuwe stengels ernaast groeien. Het is niet moeilijk om te zien wat wat is: de oudere stengels hebben bruine stengels en de jonge zijn nog groen. Snoei alleen de oudere stengels, de stengels die hun vruchtbare jaar hebben beëindigd. Aan deze stengels zie je ook de overblijfsels van de vruchtjes hangen).
Bind de overgebleven stengels met bindbuis of een bindtang vast aan de ondersteunende draden.
Herfstframbozen snoeien
Er zijn 2 mogelijkheden om herfstframbozen te snoeien.
Of je snoeit alle stengels in november tot tegen de grond terug, zodat de groei in de lente opnieuw kan beginnen.
Of je topt de stengels die dit jaar vruchten geproduceerd hebben op ongeveer 75 cm boven de grond. Zo gaan de overgebleven slapende knoppen opnieuw bloeien in de lente in het jaar dat volgt en je een tweede (vroege) oogst geven. In de vroege herfst snoei je de stengels die reeds 2 jaar vruchten geproduceerd hebben volledig weg. Zo kan je 2 maar oogsten van je herfstframboos.
Lees meer over frambozen snoeien en opbinden in dit artikel: Frambozen snoeien en opbinden, een stekelig maar noodzakelijk werkje
Stap 12 : Oogst
Wanneer de frambozen rijp zijn, pluk ze dan voorzichtig om de vruchten niet te beschadigen. Rijpe frambozen hebben een diepe kleur en komen gemakkelijk los van de plant.
Tot slot
Met de juiste zorg en aandacht zullen je frambozenplanten gedurende jaren heerlijke fruit produceren. Vergeet niet dat frambozen zich kunnen verspreiden, het is een goed idee om ze in een afgebakend gebied te planten of worteldoek te gebruiken om ongewenste verspreiding te voorkomen. Zorg er voor dat afhangende takken de grond niet raken zodat de takken niet kunnen inwortelen zichzelf op die manier vermeerderen.
Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om zelf frambozen te kweken in je tuin. Het planten van frambozen is een gemakkelijk werkje waar je jarenlang de vruchten van plukt. Vind je dit stappenplan waardevol, overweeg dan om je frambozenplanten in onze webwinkel aan te schaffen. Je kunt ons ook steunen door dit artikel te delen op Facebook.
Groetjes, Sarah
PS: Met de code BIOMOESTUIN krijg je 5,00 korting bij het plaatsen van een eerste bestelling. Met de code MOESTUINSPULLEN krijg je 5,00 korting bij elke bestelling groter dan 50,00.