Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Pepers en paprika's kweken

Pepers en paprika's kweken

pepers en paprika's

In dit artikel deelt Lily Bruggeman, lid van de Facebook groep Moestuin haar ervaringen met het kweken van pepers en paprika's.
Ben je ook zo graag bezig in je moestuin? Planning voor volgend jaar reeds gemaakt? December, dus je zit met je vingers te draaien in de hoop dat je snel weer de tuin in kan? Waarom niet een gans jaar genieten van je groenten binnen in huis?
Daarom wil ik het even hebben over "Capsicum cultivars". Capsicum cultivars zijn een groep planten die iedereen kent als peper- en paprikaplanten (paprika's worden ook bell peppers genoemd). Wat niet iedereen weet is dat deze groep eigenlijk vaste planten zijn. Je hoeft ze niet jaarlijks terug te zaaien. Deze plantengroep kan men onderscheiden in 4 hoofdgroepen waarvan de Capsicum annuum voor ons het belangrijkste is. Voor diegenen die latijn spreken, "annuum" is dus een misleidende naam. Capsicum annuum is de grootste groep en hier vinden we de pepers, Cayenne, paprika en jalapeños in. Alvorens we deze planten gaan zaaien, moet je voor jezelf eerst uitmaken wat je wil eten omdat er wereldwijd duizenden soorten bestaan. Bij de paprikaplanten is het verschil het grootste onder de vorm en minder bij de kleur en smaak. Onder de pepers zijn er enorme verschillen onder de vorm en kleur maar vooral bij smaak en hoe heet ze zijn.

Scoville

De hitte wordt uitgedrukt in Scoville units op de Scoville schaal.

(klik voor grote versie)

Eerst even een beetje uitleg over de Scoville schaal. Op deze Scoville schaal zie je de groepsnaam en hoe heet ze zijn. Ben je iemand die niet graag pikant wil eten, dan zaai je best mildere soorten. De pepers die je hier koopt in de winkel zijn meestal de Cayenne soort dus tussen de 30.000-50.000 op de schaal. Ondertussen zijn er reeds kruisingen gemaakt waarvan de pepers een Scoville bereiken van bijna 3 miljoen op de schaal. In de peper zit een stof Capsaïcine dewelke verantwoordelijk is voor de hitte in de peper en welke gebruikt wordt tegen kanker.

Wanneer zaai je het beste?

In principe kan je in iedere maand zaaien zonder bijkomende verlichting en verwarming, maar december raad ik af omdat de dagen dan het korste zijn.

Daarom zaai ik zelf meestal ergens tussen januari en maart, later kan ook maar dan is er geen garantie dat je hetzelfde jaar nog vruchten hebt.

Hoe zaaien?

Mijn voorkeur gaat uit naar kleine zaaipotjes daar deze erg handig zijn om later te verplanten.

potjes

Per potje zaai ik 3 zaadjes, waarvan de sterkste mag overleven. Deze potjes plaats ik in een mini serre boven of dicht bij de verwarming. Probeer de temperatuur tussen de 25-30° te houden en een vrij hoge vochtigheidsgraad zodat het zaaisel nooit uitdroogt. Eens de planten wat groter worden, plant ik ze over naar een grotere pot met een doorsnee van 10cm en worden ze nog groter naar een 21 cm doorsnee pot.

Verder behandel je deze planten als iedere andere kamerplant en geef deze vooral veel licht. In de lente/zomer gaan er bloemen aan de planten komen. Voor iedere plant neem ik een ander (kinder)schilderpenseeltje want omdat de planten binnen staan moeten we ze zelf bestuiven. Omdat we geen kruisbestuiving willen, nemen we voor elke plant dus een ander penseel. (Zelf steek ik het penseel in de aarde bij de plant). Het bestuiven doe je dagelijks, je gaat zelf merken dat er veel stuifmeel op je penseel komt, dus heel voorzichtig behandelen zodat dit eraan blijft. Telkens bloem per bloem even aanraken met het penseel is voldoende. Je hoeft geen bloemen weg te nemen om de planten sterker te maken. Hoe je de planten sterker kan maken, want ze gaan vruchten dragen, komt het tweede jaar in aanmerking. Na een paar dagen gaat de bloem verwelken en dan zie je..... een pod te voorschijn komen. Een pod is dus het begin van de vrucht. Gefeliciteerd, je hebt je eerste vrucht :)

Wanneer oogsten?

In principe kan je oogsten wanneer je wil. Dit hangt volledig af waarvoor je ze gaat gebruiken of wat het recept voorschrijft. Zowel bij pepers als bij paprika's zijn ze beiden volledig rijp als ze rood zijn. Pods zijn altijd groen en worden na verloop van tijd geel, oranje, rood. Al deze kleuren geven een andere smaak. Ga je pepers versnijden in de keuken dan raad ik aan om plastic handschoenen te dragen, toch minstens aan de linkerhand. Moest je na het verwerken per ongeluk even in je ogen wrijven of (vooral bij mannen) even naar het toilet gaan, gaat dit een enorm branderig gevoel geven. Spoelen, spoelen en nog eens spoelen is het enige dat helpt.

Wat na het oogsten?

Na het oogsten gaat de plant inderdaad verwelken maar niet getreurd, er komt nieuw leven in. Trek of snijd de bladeren en takken er voorlopig niet af maar wacht tot er meer en meer nieuwe bladeren/takken aankomen.

dood

Wacht zeker tot januari, februari of maart, op dat moment ga je heel duidelijk zien welke delen van de plant wel afgestorven zijn. Verwijder deze met een snoeischaar.

Snoeien?

Heb je al wat meer ervaring met snoeien dan kan dit op een meer drastische manier gebeuren. Als je meerdere planten hebt staan dan is het je zeker opgevallen dat er bij alle planten na de hoofdstam 2 of 3 splitsingen komen. Indien je 1 van deze volledig snoeit, wordt de hoofdstam dikker en ga je veel meer zij scheuten krijgen met een nog grotere opbrengst. Wil je nog harder snoeien dan snijd je onder de V van de splitsing. Nu krijgt enkel de hoofdstam enorm veel zijscheuten. Habanero red voor- en na de snoei :

(klik op de foto's voor grotere afbeeldingen)

Hou er wel rekening mee dat je van de nieuwe takken het eerste jaar minder opbrengst hebt daar de plant de krachten in groeien gaat steken. Na het snoeien is het tijd om de plant nieuwe potgrond te geven en eventueel over te planten in een grotere pot als de kluit uit meer dan 1/3 wortels bestaat. De plant blijft verder groeien, de bloemen komen terug, bestuiven en oogsten, elk jaar op nieuw :) Door het snoeien wordt de plant ieder jaar groter en compacter en zal de oogst ieder jaar stijgen.

Voeding?

Door dat je de plant ieder jaar nieuwe potgrond geeft is het niet nodig om bijkomende voeding te geven. Wil je dit toch doen, overdrijf dan zeker niet, want wortels kan je heel makkelijk verbranden bij overvoeding. Overweeg je toch om voeding bij te geven, gebruik dan dezelfde voeding als voor tomaten.

Welke potgrond kan je het best gebruiken?

Zelf geef ik de voorkeur mijn eigen composthoop te gebruiken (die minimum 3 jaar oud is) maar moest ik toch tekort komen dan raad ik potgrond voor de moestuin aan.

In de tuin?

Heb je een heel zonnige tuin, dan kan je jouw planten ook buiten zetten en zijn er 2 mogelijkheden. Afhankelijk van het weer hier zou ik dit pas doen na 1 mei. Hou er rekening mee dat een temperatuur van lager dan 10° voor deze planten dodelijk kan zijn. Bij temperaturen onder de 15° gaan zelfs de bloemen er reeds afvallen.

1) Je laat ze in de pot, maar hou er dan wel rekening mee dat de potgrond makkelijk uitdroogt en je meer water moet geven. 2) Je haalt de plant uit de pot en plant hem in volle grond.

Uit de pot en in de volle grond gaat de wortelkluit veel harder groeien en je hebt dus ook een grotere pot nodig als het terug kouder wordt om de plant terug binnen te zetten.

Vermeerderen?

Sommige soorten ga je echt lekker vinden en eet je veel, sommige planten gaan je enorme opbrengsten geven, anderen weer iets minder. Soms gebeurt het toch dat je plant afsterft..... en dan heb je nieuw zaad nodig. Elk jaar neem ik minstens 1 pod van de oogst en haal daar de zaden uit. Deze test ik dan op kiemkracht

(klik op de foto's voor grotere afbeeldingen)

Bewaar deze in een papieren zakje (zeker niet in plastiek) zodat al het vocht eruit kan. Zaden zouden makkelijk een aantal jaar kiemkrachtig blijven maar nemen jaarlijks in kiemkracht af. Het veiligste is dus jaarlijks nieuw zaad te nemen.

Zo, ik wens jullie dan ook veel succes met het verzorgen en oogsten van de pepers en paprika's een gans jaar door :)

Lily Bruggeman

ps :

  1. Nog nooit gehoord van Bonchi's ? Neem even hier een kijkje :) http://www.fatalii.net/bonsai_chiles_bonchi
  2. Bekijk de soorten in onze webwinkel : pepers en paprika's SLM2
  3. Ontdek de kweek informatie van peper en paprika op deze site

Alles voor je ambachtelijke hobby's