Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Veldsla zaaien in 4 stappen voor winters fris, knapperig en gezond

Veldsla zaaien

Inleiding over veldsla zaaien

Via chat of mail krijg ik vaak de vraag : "Tom, heb jij succes met veldsla zaaien en kun je er eens een artikel of video over maken ?". Ik moet eerlijk toegeven dat mijn prijzenkast met betrekking tot veldsla vrij arm is. Ik heb al veldsla gezaaid maar met matig succes. Er is nog niet veel oogst van dit gewas op mijn bord gekomen, zeker niet als ik vergelijk met de mosterdsla, rucola, pluksla, winterpostelein, spinazie, ... allemaal gewassen die ik wél al in overvloed de keuken binnengebracht heb. Omdat ik de specifieke nootachtige smaak van veldsla heel erg lekker vind, ben ik me dus beginnen verdiepen in veldsla kweken, veldsla die ze in het Engels lammetjessla noemen (lamb's lettuce) en in het Frans mâche. Ik botste op enkele zaken die ik fout doe. Hieronder vind je een kweekgids over veldsla. Misschien vind je de sleutel om de teelt ook bij jou succesvol te maken. 

Iets meer over de plant veldsla

Veldsla is een gewas dat groeit in het koude seizoen, mocht je de dit knapperige, heerlijke blaadje in de zomer willen kweken dan zou dat geen succes zijn. Je kunt bladgewas dus beter in het voorjaar en najaar kweken of de hele winter door in de moestuintunnel, serre of tuinkas. Veldsla behoort tot de valeriaanfamilie, geen enkel ander gangbaar moestuingewas dat ik ken, behoort tot die familie. Tot slot van deze inleiding geef ik ook nog mee dat veldsla barst van de vitamine C, de anti-oxidant die onze immuniteit verhoogt en ook onze bloeddrukwaarden onder controle houdt. Het is dus heel gezond om deze groente in de winter binnen handbereik te hebben.

Veldsla zaaien of kweken van plantjes stap voor stap

Stap 1 : Veldsla zaaien of veldslaplantjes kopen

Omstandigheden om veldsla te zaaien

Afstanden om veldsla te zaaien of te planten

Zaai je veldslazaden 2 cm uit elkaar en 5mm tot 1 cm diep. De afstand tussen de rijtjes is vrij klein, namelijk 15 cm. Na het kiemen moet je de plantjes die je in de volle grond zaaide uitdunnen. Als je de plantjes om de 2 cm laat staan, dan gaan ze elkaar verstikken en klein blijven. Dun je plantjes dus uit op 10 tot 15 cm en je krijgt een weelderige oogst. Je veldslaplantjes die je voorzaaide of kocht, plant je 10 tot 15 cm uit elkaar, laat 15 cm tussen de rijen.

Grondvoorwaarden om veldsla te zaaien

Je veldsla beschermen tegen slakken

Jij bent fan van veldsla ? Ik ook. Maar helaas zijn we niet de enige. Ook slakken zijn grote fan. Als het in de herfst wat frisser wordt en de slakken willen nog eens goed eten voor ze de winter ingaan, dan is je teelt veldsla een heerlijke prooi. Strooi dus zeker op tijd wat slakkenkorrels tussen je veldsla en zeker ook rondom het bed waar de slakken toegang vinden tot je heerlijke malse blaadjes.

Je veldsla beschermen tegen vorst

Veldsla heeft heel diepe wortels en kan heel goed tegen vorst. Bij een lichte vorst van 0 tot -4 C° houdt je veldsla makkelijk stand. Als het -5°C wordt en kouder, dan leg je best net zoals bij alle bladgewassen als het goed vriest, een vliesdoek over de plantjes. Gebruik een licht vliesdoek zoals dat van in onze webwinkel. Dat laat voldoende licht door, drukt je plantjes niet kapot en isoleert toch zeer goed.

Stap 3 : Je veldslaplantjes onderhouden

Hoe groeien de plantjes

Naarmate je plantjes groeien, zullen ze een roosje vormen van ronde, lichtjes uitgerokken, groene blaadjes. Zorg zeker dat je nu uitgedund hebt. De roosjes moeten de plaats krijgen die ze nodig hebben. De uitgedunde blaadjes moet je uiteraard niet weggooien want die zijn overheerlijk als slaatje. Je kunt de uitgedunde plantjes ook verspenen naar een andere plaats. Probeer hierbij het wortelgestel zo weinig mogelijk te verstoren en laat een kluitje aan de worteltjes bij het verspenen.

Mijn veldsla in 2017 uitgeplant uit trays waren mijn beste poging tot nu toe

Veldsla water geven

Afhankelijk van je bodemstructuur zul je dus water moeten geven. Bij veldsla geldt het principe van regelmatig een beetje water geven net zoals dat bij spinazie het geval is. Te weinig water en je veldsla zal een groeistop krijgen of zal doorschieten.

Veldsla oogsten, blaadjes plukken of meteen de hele plant oogsten

veldsla oogsten, blaadjes plukken of meteen de hele plant oogsten

De veldsla plantjes komen meestal niet langer dan 10 cm. Je kunt veldsla oogsten door net zoals bij pluksla de buitenste blaadjes te oogsten. Dat is wel een karwei maar als je de tijd hebt, de beste manier. Je kunt de plantjes ook kort bij de grond afsnijden, zo wordt het ook gedaan in de tuinbouw. Wil je regelmatig oogsten tot aan de grond, dan zul je successief moeten zaaien 

Tot slot

Weet je nog toen ik in de inleiding zei dat ik nog nooit succesvol was met veldsla. Door me te verdiepen in de teelt kwam ik tot twee heel belangrijke zaken die ik verkeerd deed. Ik gebruikte de verkeerde zaaiafstanden en ik gaf te weinig water. Dit jaar zal ik beter gewapend zijn met kennis en ben ik er van overtuigd dat ik meer kans maak om de teelt veldsla tot een goed einde te brengen.


Vond je dit artikel waardevol, beveel het dan zeker aan aan je moestuinvrienden. Je kunt de sociale media knoppen gebruiken bovenaan en onderaan het artikel. Wil je de werking van Plukkers.com ondersteunen, overweeg dan om je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel. Plukkers.com heeft een heel uitgebreid gamma aan zaden, gereedschap, meststoffen, gewasbescherming, ... en dit alles met respect voor de natuur.

Over de blogger

Mijn naam is Tom en ik ben mede-eigenaar van Plukkers.com. Ik ben papa van twee zonnetjes van dochters en ik heb een schat van een vrouw. Toen ik in 2014 van een kale plek in het gazon een kruidentuintje maakte, kreeg ik een heel apart gevoel van binnen. Ik voelde meteen dat het geen bevlieging was maar de start van een onweerstaanbare en vurige passie. Ik wilde alles weten en schreef wat ik leerde ook weg naar mijn website Moestuinweetjes, intussen heet die Plukkers.com. Ik wil ook andere mensen begeesteren om hun eigen voedsel te kweken. Aan mijn huis in Wielsbeke ligt mijn droomtuin met serre, moestuin en een hobby-wijngaard met 333 wijnstokken. Naast wijn maak ik binnenshuis ook lekker bier om af en toe met mate(n) het leven te vieren. Ik toast met jou op een boeiend, rijk gevuld leven onder het motto : “Maak het zelf !”.