Welkom in de nieuwe webshop van Moestuinweetjes & Moestuin Advies

Vanaf €75,– gratis verzending in Nederland & België*

Kleine plantjes versturen we van ma t/m woe zodat deze niet in het weekend bij de post blijven hangen. Lees meer in onze FAQ.

Voeden en bewaren van je zuurdesem starter: zo doe je dat

Voeden en bewaren van je zuurdesem starter: zo doe je dat

Het maken van zuurdesembrood begint bij een sterke, actieve desemstarter. Dit is de basis van het brood dat zorgt voor die heerlijke smaak en luchtige textuur. Maar hoe onderhoud je zo'n desemstarter goed? In deze blog leg ik uit hoe je je desemstarter voedt en bewaart, of je nu bijna dagelijks bakt of slechts af en toe, en hoe je kunt controleren of je starter actief genoeg is voor gebruik.

Mocht je nog geen starter hebben gemaakt lees dan eerst deze blog.

Wat is een desemstarter en waarom is voeding belangrijk?

Een desemstarter is een mix van water en bloem die natuurlijke gisten en bacteriën bevat. Deze micro-organismen fermenteren het deeg, waardoor het rijst en een complexe, lichtzure smaak krijgt. Om je desemstarter levend en actief te houden, moet je hem regelmatig voeden. Dit betekent dat je water en bloem toevoegt om de micro-organismen te voorzien van de suikers die ze nodig hebben om te groeien.

Voeden van je desemstarter: verhoudingen en timing

Veel mensen voeden hun starter in de verhouding 1:1:1. Dit betekent dat je een deel starter, een deel water, en een deel bloem toevoegt (bijvoorbeeld 50 gram desemstarter, 50 gram water, en 50 gram bloem). Het nadeel hiervan is dat je starter vaak al na een paar uur op zijn hoogste punt zit en daarna weer inzakt. Dit kan onhandig zijn als je na die paar uur geen tijd hebt om direct met je deeg aan de slag te gaan.

Mijn voorkeur? De 1:2:2 verhouding. Hierbij voeg je twee delen water en twee delen bloem toe aan één deel starter (bijvoorbeeld 50 gram starter, 100 gram water en 100 gram bloem). Door deze verhoudingen te gebruiken, geef je de gisten en bacteriën meer voeding, wat betekent dat je starter langer nodig heeft om te pieken. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld 's avonds voedt en 's ochtends wilt beginnen met een deeg te maken.

Praktijkvoorbeeld:

  • Voed je starter 's avonds voordat je naar bed gaat in de verhouding 1:2:2.
  • De volgende ochtend is je desemstarter op zijn hoogste punt of net aan het zakken, klaar om gebruikt te worden voor het deeg.
Hoe vaak moet je je desemstarter voeden en hoe bewaar je hem?

Hoe je je desemstarter bewaart, hangt af van hoe vaak je bakt:

  • Als je bijna dagelijks bakt
    Houd je starter op kamertemperatuur en voed hem steeds wanneer je hem wil gaan gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je starter altijd actief is en klaar om te gebruiken. Gebruik de 1:2:2 verhouding voor een langere piektijd of 1:1:1 als je snel aan de slag wilt.
  • Als je slechts één keer per week bakt
    Bewaar je starter in de koelkast. Koeling vertraagt de activiteit van de micro-organismen, waardoor je de starter slechts één keer per week hoeft te voeden. Haal de starter een dag voordat je wilt bakken uit de koelkast, voed hem (bijvoorbeeld in de 1:2:2 verhouding), en laat hem op kamertemperatuur komen. Zodra hij actief en bubbelend is, kun je hem gebruiken voor je deeg.
Is je starter actief genoeg? Doe de float test!

Een handige manier om te controleren of je desemstarter actief genoeg is om te gebruiken, is door de float test te doen. Dit is een simpele test die je vertelt of je starter voldoende gas heeft geproduceerd en klaar is voor actie.

Zo doe je de float test:

  • Neem een klein beetje van je desemstarter (ongeveer een theelepel) en doe dit in een glas water.
  • Als het stukje starter blijft drijven, is je desemstarter klaar voor gebruik.
  • Zinkt het naar de bodem? Dan is je starter nog niet actief genoeg en heeft hij meer tijd nodig om te rijzen of moet je hem nogmaals voeden.
Extra tips voor het onderhouden van je desemstarter
  • Voorkom verwaarlozing: Ook als je niet vaak bakt, moet je je starter af en toe voeden om hem in leven te houden, zelfs als hij in de koelkast staat. Dit kan eens per week of zelfs om de twee weken zijn als je hem goed koud houdt.
  • Gebruik water op kamertemperatuur: Zorg ervoor dat het water dat je gebruikt om je starter te voeden niet te koud is, anders vertraag je de fermentatie. Water op kamertemperatuur werkt het beste.
Oftewel

Het verzorgen van je desemstarter vereist geduld en regelmaat, maar als je eenmaal de juiste balans hebt gevonden, levert het je fantastisch zuurdesembrood op. Door te spelen met de verhoudingen waarin je voedt, zoals de 1:2:2 verhouding, kun je je starter zo beheren dat hij op het perfecte moment actief is om te gebruiken. Vergeet ook niet de float test te doen om te checken of je desemstarter op zijn piek zit.

Over de blogger

Ik ben Merel, mede-eigenaar van Plukkers.com. Samen met mijn man Ruud woon ik in Heeswijk-Dinther. In 2018 kochten we dit huis vanwege het prachtige stuk grond van 5000m² dat erbij zat. Wat ooit een kaal weiland met koeien was, is nu een biodiverse oase. We hebben een moestuin en pluktuin, maar het grootste deel bestaat uit een voedselbos en rijen vol kleinfruit. In onze tuin is alles eetbaar, voor ons of voor andere dieren. Ik neem je graag mee in mijn wereld vol ambachtelijke hobby's. Want er is niets leukers dan zelf maken en creëren.